Decorarea pereților nu este o munca ușoară. Iată de ce este bine să luăm în calcul modul în care alegem să ne decoram pereții, chiar dacă este vorba numai de baie!

Designul pereților este la fel de important ca alegerea pardoselei. Pentru început, trebuie să ținem cont de două detalii importante ale băii: mărime și umezeala.

Posibilități generale pentru decorul pereților din baie:

1. Vopseaua

Suprafață trebuie să fie mată și vopseaua să fie rezistentă la umezeală. De la jumătatea zidului în jos trebuie să avem cel puțin plăci ceramice sau alt material care să împiedice infiltrarea apei provenite din vapori sau din scurgeri, în pereți.  Experții spun că ar fi bine că înainte de aplicarea ei să tratăm pereții cu soluție împotrivă mucegaiului și igrasiei.

2. Plăcile ceramice

Plăcile ceramice sunt, în mod normal, cele la care ne gândim toți când trebuie să decorăm o baie. Dar trebie să avem în vedere diverse probleme de design. Toate plăcile sunt tăiate egal, și asta presupune linii drepte. Liniile crează tipare care pot intensifica sau diminua efectul total al băii. Un alt considerent este că, exceptând dușul, probabil nu folosești plăcile ceramice pe întreg peretele, și inclusiv că pardoseala. În plus, o astfel de soluție te poate costa mai mult decât o combinație ceramică-vopsea, și, de asemenea, tot ce trece de jumătatea zidului, riscă să dea camerei aspect de toaletă publică dacă nu este gândit cu atenție.

3. Lambriul

Și lambriul oferă acoperirea doar a jumătății inferioare a zidului și asfel va trebui combinat cu altceva. Dar lambriul poate fi tratat cu un strat de vopsea împotrivă umezelii, asigurând imposibilitatea infiltrării apei atât în el cât și în perete. Acest material este folosit îndeosebi în Statele Unite, dar, combinat cu o pardoseala de lemn și alte elemente necesare și decorative, va da băii un aspect tradițional, rustic.

4. Plăcile prefabricate

Plăcile prefabricate pot arăta că și gresia, ca și cărămidă sau pot avea alte modele care imită materialul real. Se găsesc în panouri mari (în general 2 metri lungime sau mai mult) și pot fi tăiate și montatate rapid și ușor. Și acesta se folosește cu precădere în Statele Unite, unde se numește tileboard și este special prevăzut cu un strat anti-umezeală.

5. Tapetul

Spre deosebire de vopsea, tapetul se poate „proba” înainte de aplicare. Se pot cere mostre sau să cumpărăm o cantitate foarte mică din modelele pe care le lipim pe rând în camera de baie pentru a vedea mai ușor rezultatul final. Imprimeurile mari vor face baia să arate mai mică, liniile verticale dau înălțime băii, liniile orizontale par să îngusteze baia, așa că atenție la alegerea făcută.

Deși tapetul este unul dintre materialele cele mai non-eco-friendly, de multe ori arată mai bine decât vopseaua.

Related posts

10 lucruri pe care să nu le atunci niciodată în chiuvetă

Adina Meyers

6 paturi pentru catei, realizate din mobila veche

Adina Meyers

Transformatorul de 12 v: ce trebuie să știi despre el? Informații de bază

Adina Meyers