Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Decoratiunile de gradina si rolul lor creativ in gradinile noastre

Gradinile noastre trebuie sa cuprinda si decoratiuni specifice, care completeaza peisajul, dar care sa raspunda si anumitor necesitati functionale. Unele ornamente de gradina pot constitui piese importante de focalizare sau orientare a perspectivelor, vorbim aici de cascade de gradinaarcade de gradina sau corpuri de iluminat decorative pentru gradina.

Altele nu au neaparat un rol functional, dar trebuie sa fie atat frumoase cat sa se si inscrie armonios in peisaj: diverse suporturi pentru plante,ornamente decorative pentru gradina, etc. Marimile, formele in plan si elevatie, materialele din care sunt fabricate, se aleg in functie de importanta si caracteristicile zonelor in care sunt amplasate (scara, proportie, maniera stilistica, folosinta).

Spalierele sunt decoratiuni de gradina foarte des utilizate. Cele mai elegante sunt fabricate din fier forjat. Se folosesc pentru decorarea unor ziduri inestetice, prin aranjare in diferite modele, si imbracarea lor cu plante agatatoare, carora le servesc drept suport. E de preferat sa le montezi la 5-10 cm distanta de zid. Aceste spaliere au si rolul de a delimita anumite zone, constituind paravane semipenetrante pentru gradinile restaurantelor, sau mici garduri pentru diverse amenajari in gradina.

Suporturile pentru trandafiri agatatori, sau arcadele pot pune in evidenta o alee, sau pasaj, dar in acelasi timp asigura sustinerea plantei, si astfel buna sa dezvoltare.

Prin decoratuni de gradina intelegem si statuile care se folosesc uneori pentru completarea unui peisaj. Acestea pot fi din materiale foarte diverse, insa forma lor trebuie sa fie in armonie cu tipul de gradina, cu stilul si arhitectura casei.

Pe langa toate acestea, mai putem pune in gradina alte mici obiecte care pot face deliciul iubitorilor de natura, cum ar fi casute pentru pasari, vase de apa sau de hranire a acestora, ghivece decorative, felinare, etc.

Desi, de multe ori nu acordam mare importanta acestor obiecte, totusi ele au un dublu rol foarte important. Tocmai din acest motiv, incercati sa nu le neglijati! Cand amenajati o gradina, pastrati un buget si pentru decoratiuni, si alegeti-le astfel incat sa isi indeplineasca bine rolul functional, dar sa se si intergreze estetic in peisaj.

 

Peisagist Cristina Stinghe

0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

 

 

Related posts

Cum si-a amenajat Monica Tatoiu gradina in stil Feng Shui

Adina Meyers

Cum sa amenajezi o baie ca la spa chiar la tine acasa

Adina Meyers

Scarificarea, aerarea si suprainsamantarea gazonului

Adina Meyers