Dragos Leorda si-a amenajat garsoniera pentru el. Nu s-a cramponat de reguli, ci s-a axat pe bun simt, decizii practice si pe alegeri de suflet. Cunostintele in materie de arhitectura si design i-au ghidat demersul, iar faptul ca era vorba despre locuinta proprie i-a oferit mai multa libertate.

Dragos a cumparat garsoniera in urma cu aproximativ doi ani si s-a apucat imediat de renovat. Aflata intr-un bloc construit in anul '85, locuinta se gasea intr-o stare foarte proasta in momentul achizitionarii, motiv pentru care lucrarile de reamenajare au fost destul de ample. De altfel, singurul lucru neinlocuit a fost usa de la intrare, care a capatat o “fata” noua cu un pic de folie si autocolant.
Desi complexa, amenajarea a mers de la sine, fara a avea la baza un concept decorativ. Dragos s-a ghidat dupa cateva repere, cum ar fi gama cromatica axata pe culori deschise (un criteriu impus de suprafata mica) si frigiderul retro, un detaliu pe care nu multi l-ar lua in calcul dinainte. Nu ii place acest obiect electrocasnic de fel, dar, fiind necesar, ar fi preferat fie sa-l incorporeze in mobilier, fie sa gaseasca (asa cum s-a si intamplat) unul cu design retro.

Zona de lucru, necesara, dar conditionata de spatiul disponibul, este discret amenajata la intrare in camera. Aflata la granita dintre incaperi, este aproape „invizibila”, datorita finisajelor neutre si designului simplu, fiind perfect camuflata in decor.

Tema decorativa de inspiratie retro se regaseste subtil peste tot in decor. Astfel, silueta lui Charlie Chaplin este prezenta si pe usa de la intrare (prin intermediul unui stiker), in oglinda cu cea din printul aflat in living.
Dragos a facut doi ani de arhitectura si, chiar daca profeseaza in alt domeniu, si-a pastrat pasiunea pentru design, spre care s-a reorientat, lucrand in paralel si la proiecte de amenajare. Propria locuinta reprezinta primul proiect de care s-a ocupat integral. Dupa vizitele prietenilor, a primit si alte „cereri”, iar in prezent are mai multe decoruri in lucru.

In ceea ce priveste garsoniera lui, s-a axat pe solutii functionale si depozitare „ascunsa”, pentru a obtine un look curat si ordonat. A urmarit sa creeze un fundal neutru cu ajutorul finisajelor si al mobilierului, pentru a putea modifica usor decorul in timp. Acum, a mizat pe tonuri neutre, grejuri, marouri si pe o tema usor retro, cu un aer masculin. Desi initial a avut alt plan pentru living, dorind sa integreze in decor si un pat, sa creeze o zona de odihna separata, ulterior s-a razgandit, pentru a nu aglomera spatiul. Din acest motiv, sunt montate doua corpuri de iluminat, unul pentru fiecare zona.
A inceput cu bucataria si baia, spatiile functionale, si apoi a continuat cu mobila si detaliile decorative.

Un obiect masiv de decor, cum este ceasul-raft de pe hol, atent ales si bine plasat, nu aglomereaza nicidecum spatiul redus al garsonierei, ci il completeaza si ii asigura personalitate.

Proprietarul stia din start ca nu voia ceva opulent, finisaje lucioase si aspect de showroom. A urmarit in primul rand sa obtina un cadru in care sa se simta bine si care sa-l reprezinte.
In bucatarie, totul a pornit de la designul frigiderului si al placilor de faianta. Cu alte cuvinte, ele au dictat stilul. In cautarea mobilierului perfect pentru aceasta incapere, a ajuns la cei de la Smart Interior. Pe acestia i-a contactat dupa ce a vazut in „Domus” prezentarea unui apartament pentru care firma de mobilier proiectase si executase corpurile de bucatarie. Pentru a se incadra la fix intr-un spatiu atat de mic, mobilierul trebuia facut la comanda. Scaunele vechi, din bucatarie, le-a reperat in drum spre serviciu. Le-a vazut intr-o furgoneta, pe care a urmari-o in trafic pana cand soferul a oprit sa-l intrebe ce vrea. Asa a cumparat cele doua scaune, pe loc, cu toti banii pe care ii avea in portofel. Desi este o bucatarie mica, Dragos a utilat-o cu tot ce-i trebuie, si asta pentru ca ii place foarte mult sa gateasca.

Dragos Leorda
E-mail: dragos.leorda@yahoo.com

Related posts

Cum influențează SEO vânzările firmelor de design interior

Adina Meyers

De inchiriat: Apartament cochet langa parc

Adina Meyers

Pasii pe care trebuie sa ii faci pentru a amenaja o mica sala de cinema in casa ta

Adina Meyers