Atunci cand ai o casa la tara un solar poate sa iti aduca foarte multe benefici, insa trebuie sa ai in vedere faptul ca va trebui sa tii cont de cateva sfaturi pentru a te asigura ca acest va crea cele mai bune conditii pentru legumele pe care le vei planta aici, astfel incat ele sa creasca in mod armonios. Nu ai neaparat nevoie de o suprafata de terent foarte generoasa pentru aceasta, insa va depinde desigur si de ceea ce vrei sa cultivi.
Nu, a avea o sera sau un solar nu reprezinta doar o optiune pentru cei care vor sa si faca bani din cultivarea legumelor. Acestea aduc avantaje si celor care fac asta doar ca un hobby sau pentru a avea legume proaspete in orice perioada a anului, fara a apela la legumele din supermarket-uri care mai mult ca sigur au fost tratate cu chimicale pentru a rezista proaspete o perioada cat mai lunga de timp si pentru a fi mari si frumoase.
Un solar practic nu face altceva decat sa le asigure plantelor cultivate in acesta un mediu prielnic pentru a se dezvolta armonios, cu o temperatura constanta si o lumina buna, indiferent de perioada anului in care ne aflam. In acest articol iti vom oferi informatiile pe care tu trebuie sa le stii atunci cand vine vorba de construirea unui solar, astfel incat sa te poti bucura la maxim de toate avantajele aduse de acesta.
Primul lucru pe care tu va trebui sa il faci este sa te hotarasti asupra locului in care il vei construi. Esti limitat bineinteles de spatiul pe care il ai la dispozitie, insa trebuie sa tii cont de cateva lucruri esentiale. De exemplu, ai grija ca locul sa fie unul care sa nu blocheze razele soarelui sa intre in solar. Asadar evita locurile umbroase din apropierea copacilor si acoperisul. Ele pot oferi o oarecare protectie impotriva vremii neprielnice, insa ai grija ca, in cazul in care totusi vei construi solarul langa copaci, sa fie suficient de multa lumina pentru a patrunde in solar. Tot legat de locul unde va fi construit e recomandat ca solul sa aiba o umiditate cat mai scazuta in perioada sezonului rece. Ideal este ca terenul sa aiba o usoara panta, astfel incat apa sa se scurga mai usor.
In cazul in care zona in care tu locuiesti nu are chiar cel mai bun sol, poti lua in considerare chiar schimbarea acestuia cu unul mult mai fertil, nisipos si cu usoare concentratii de sare. Ai grija sa stai la distanta de ingrasamintele chimice, oricat de tentante ar putea fi. Ideea este sa mananci sanatos pe toata perioada anului.
E bine sa te asiguri ca inaltimea peretului lateral este una corecta pentru a exista o aerisire laterala si pentru a nu fi afectat ritmul de crestere al plantelor. Iar asta pentru ca in cazul plantelor care cresc pe inaltime mai mult se vor usca mai repede deoarece temperatura tinde sa fie mai ridicata in locul in care caldura incepe sa se adune. Pentru cele mai bune rezultate se recomanda un perete lateral care sa aiba o inaltime de 2,2 metri cel putin. Acest principiu se aplica si in ceea ce priveste inaltimea totala a solarului, care este de preferat sa fie una cat mai mare, ideal de cel putin 4,5 metri. In acest fel temperatura se va mentine ridicata chiar si dupa ce soarele apune in plina iarna.
In ceea ce priveste aerisirea, e bine sa ai in vedere faptul ca, desi foarte multi spun ca cel mai bine se opteaza pentru o aerisire din fata sau in spate, cel mai recomandat este sa optezi pentru o aerisire laterala pe toata lungimea solarului, pentru ca in acest fel se realizeaza cel mai bine schimbul de substante de care plantele au mare nevoie pentru a se dezvolta in mod corect.
Pe final mai oferim un sfat pe care foarte putini sunt cei care il respecta. Evita cat mai mult cu putinta sa te folosesti de o folie ieftina, chiar daca bugetul tau este unul limitat. Asta pentru ca poti sa faci mai mult rau decat bine, iar pe termen lung investitia va ajunge oricum mai mare, deoarece pe langa o noua folie, o sa ai de platit si manopera. O folie ieftina de obicei nu este capabila sa ofere o protectie corespunzatoare impotriva razelor violete, iar drept urmare plantele vor avea de suferit. Asadar, cel putin in ceea ce priveste folia, incearca sa mai pui cativa lei pentru a nu regreta mai tarziu.