Amenajari Interioare

De ce sunt sobele de teracotă încă o alegere populară

Deși centralele termice și-au dovedit eficiența și sunt tot mai prezente în casele românilor, sunt și alternative de încălzire care își păstrează farmecul și utilitatea după ani și ani, cum sunt sobele de teracotă.

Acestea sunt încă o alegere populară în România, mai ales în zona rurală, unde nu există infrastructură de gaze și unde lemnul este mai accesibil. Citește în continuare pentru a afla de ce sunt aceste sisteme de încălzire încă la modă și ce modele sobe teracotă stârnesc interesul proprietarilor de case.

Ce sunt sobele de teracotă

Teracota este un material ceramic cu o istorie foarte lungă de utilizare în construcții și design, fiind cunoscut pentru proprietățile sale termice excelente. Se obține prin modelarea și arderea argilei, rezultând un material durabil și poros. O astfel de structură a materialului permite absorbția și reținerea căldurii, fiind ideal pentru realizarea sobelor eficiente din punct de vedere termic.

Astfel, sobele de teracotă stârnesc interesul proprietarilor de locuințe pentru funcționalitatea lor recunoscută, dar și pentru farmecul și stilul unic pe care le aduc în orice încăpere în care se află. 

Sobele de teracotă, o opțiune pentru multe locuințe

Sobele au rezistat testului timpului datorită caracteristicilor și avantajelor distincte. Unul dintre principalele motive pentru popularitatea constantă a acestora este randamentul termic foarte bun. Chiar dacă tehnologiile moderne vin cu soluții noi de încălzire, eficiente și mai puțin poluante, sobele de teracotă rămân de interes în special pentru capacitatea lor de a menține căldura pentru perioade îndelungate.

Această așa numită inerție termică se datorează capacității teracotei de a absorbi și reține căldura, pe care o eliberează treptat în încăpere pe măsură ce soba se răcește. În acest fel, distribuția căldurii este uniformă, iar temperatura se menține confortabilă, fără variații bruște.

Un alt motiv important pentru care sobele de teracotă sunt apreciate îl reprezintă, categoric, estetica lor unică și farmecul tradițional. Aceste sobe adaugă o notă de nostalgie, împletită cu eleganță, în orice încăpere, fiind un punct de interes major în designul interior.

Cum alegi soba de teracotă

Sobele de teracotă pot fi simple sau cu plită, în acest ultim caz fiind utile și pentru gătit, nu doar pentru încălzire.

În funcție de nevoile pe care le ai, poți alege o sobă potrivită urmărind aceste criterii principale:

Stabilește nevoile de încălzire, în funcție de spațiul disponibil

Începe procesul de căutare a sobei potrivite în funcție de necesități, în primul rând. Mai exact, evaluează înainte de toate dimensiunea încăperii. Gândește-te dacă ai nevoie de o sursă de încălzire pentru o casă întreagă sau pentru anumite încăperi. Fiecare model are o capacitate diferită de încălzire, astfel că este important să alegi ce corespunde exact cu nevoile tale.

Caută un model care să se potrivească designului casei

Sunt diverse modele de sobe de teracotă, cu diferite finisaje și stiluri, de la modele cu plăci tradiționale, până la modele moderne sau personalizate. Dintre toate acestea, alege un model care să se integreze armonios în decorul existent al casei, dar care să reflecte și personalitatea sau preferințele tale.

Un model versatil și cu un aer clasic este Soba oțel pentru încălzire, cu laterale din teracotă maro Prity K-RK de la Utilul. Având un design robust, aceasta asigură atât eficiență termică ridicată, cât și un aspect rustic și șarmant, fără să ocupe mult spațiu.

Vrei o sobă de-a gata sau pe care să o construiești?

Indiferent că vrei o sobă de-a gata sau că preferi să o construiești de la zero și ai nevoie de plăci, sunt opțiuni variate și prețuri avantajoase la Utilul. Soba de-a gata este o opțiune convenabilă, raportat atât la prețuri, cât și la timp și efort.

Sunt modele de sobe de diferite dimensiuni, care se potrivesc în diverse stiluri de amenajare. Principalul avantaj al acestora este că sunt o soluție rapidă și ușor de instalat și că sunt mobile, adică nu necesită fixare în perete.

În ceea ce privește construcția unei sobe, aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care vor anumite modele de plăci sau sobe cu dimensiuni și finisaje personalizate. Dezavantajul acestor sobe este că nu sunt mobile, adică nu se pot muta dintr-o parte în alta, ci necesită atașarea de un perete. De la Utilul, pe lângă modele de sobe cu teracotă, mobile, poți alege plăci și toate componentele necesare pentru construirea unei sobe de perete.

Sobă doar pentru încălzire sau sobă cu plită?

Gândește-te cum vei utiliza soba zi de zi: doar pentru încălzit sau și pentru gătit? O sobă cu plită este o opțiune foarte bună pentru prepararea sau încălzirea alimentelor, ceea ce înseamnă o funcționalitate în plus, pe lângă încălzire. Totodată, o sobă cu plită te ajută să economisești spațiu în bucătărie, având la un loc și sursa de încălzire și pe cea de gătit, cu beneficii și în materie de prețuri.

O variantă pe care o poți lua în considerare este Soba oțel cu plită și cuptor, cu laterale din teracotă Prity 1P34-K, de la Utilul. Aceasta asigură încălzire eficientă, uniformă și care se menține pe termen lung. Cuptorul și plita sunt excelente pentru a acoperi necesitățile zilnice de gătit ale unei familii.

Evaluează eficiența și randamentul termic

Este important să alegi o sobă care să ofere un randament termic ridicat și care să utilizeze combustibilul în mod eficient. De aceea, este necesar să verifici caracteristicile tehnice, pentru a te asigura că faci o alegere economică.

Related posts

Lenjerii de pat pentru confortul întregii familii

Adina Meyers

O casă cu farmec

Adina Meyers

Coloreaza toamna din culorile imaginatiei

Adina Meyers