Atunci cand te muti in casa noua, trebuie sa tii cont de cateva aspecte, care fac o casa sa functioneze si sa raspunda nevoilor primordiale: apa si caldura. In esenta, aceste doua aspecte sunt “arterele” casei si tot ele pompeaza catre sanatatea si durata de viata a acesteia, dar si catre confortul tau.

Verifica instalatia termica, inca de dinaintate de a-ti alege casa in care vrei sa te muti. De fapt, acesta este primul aspect pe care trebuie sa le iei in considerare, indiferent ca te muti intr-o casa noua sau intr-un apartament vechi.

Trebuie sa te asiguri ca instalatiile sunt noi, ca toate dispozitivile rezista in timp si ca acestea raspund normelor de siguranta si rentabilitate.

 

Cum verifici instalatia termica la o casa?

Centrala termica este practic motorul casei, care ofera incalzire si, implicit, apa calda Pentru ca acestea sunt de mai multe tipuri si prezinta, fiecare, diferite caracteristici si functii, este bine sa ai in vedere toti parametrii de functionare a acesteia.

  1. Centrala termica in condensatie functioneaza pe baza unei surse de gaze naturale. Mai exact, hidrogenul din gaze cu oxigenul din aer formeaza vapori de apa care ajung in tot circuitul de incalzire, inclusiv in echipamente (calorifere si boilere). La centralele termice in condensare trebuie sa verifici intregul echipament de incalzire, cosul de fum, precum si radiatoarele. De regula, centrala termica in condensatie este folosita pentru incalzirea prin pardoseala si pentru locuintele care se incalzesc prin radiatoare.  

  2. Centrala termica electrica functioneaza pe baza de curent electric si nu necesita racordarea la un sistem de furnizare de gaz metan. Partea buna la centrala termica electrica este ca poate fi folosita in orice tip de locuinta. Atunci cand te muti intr-o casa noua, care este dotata cu o astfel de centrala, trebuie sa verifici instalatia electrica, panoul de comanda prin care se regleaza si monitorizeaza regimul termic si furnizarea de apa calda.

  3. Centrala termica pe lemne functionaza pe baza arderii unui combustibil din lemn sau peleti si ofera o incalzire a locuintei eficienta si rentabila. Aceasta centrala este pretabila locuintelor de tip casa, intrucat are nevoie de o camera separata pentru instalarea intregului echipament si un spatiu de depozitare a lemnelor. In cadrul procesului de verificare, trebuie sa te asiguri ca centrala termica este amplasata intr-o camera sigura, din punct de vedere a riscurilor ( camera centralei trebuie sa fie construita din materiale neinflamabile), usa trebuie sa fie metalica si cu deschidere spre exterior.

Mutatul intr-un apartament nou cu 2 camere sau trei, nu ar trebui sa fie o problema, din punct de vedere al echipamentului de incalzire/racire si al furnizarii de apa calda. Este important sa intrebi, inainte sa cumperi apartamentul, materialele din care este fabricat imobilul, cat de usor pot fi facute modificarile la casa, in cazul in care vrei sa schimbi centrala termica, si care sunt costurile de intretinere.

Related posts

Proiect de casa: Parter+Etaj, 210 mp

Adina Meyers

Casa Verde, un concept implementat si de romani

Adina Meyers

De ce să păstrezi tâmplăria din lemn?

Adina Meyers