LifeStyle

Daca nu ar fi obligatoriu, ai cumpara un certificat energetic?

Orice tranzactie imobiliara trebuie sa respecte anumite reguli impuse de legiuitori. Unele dintre reguli sunt logice si cat se poate de utile, in timp ce altele au un semn de intrebare deasupra lor. Una dintre regulile care aduc o multime de avantaje este necesitatea existentei unui certificat energetic la orice tranzactie. Din 2013, acest document este obligatoriu, existand doar anumite exceptii de cladiri.

Vom incerca sa facem un test de imaginatie si sa presupunem ca acest certificat de performanta energetica nu ar fi obligatoriu. Ce s-ar intampla?

 

Multi romani ar renunta la achizitia unui certificat energetic

 

Evident, fiind o cheltuiala in plus, daca ar fi dispensabila, multi romani ar renunta la achizitia certificatului energetic, in ciuda investitiei destul de mici. Imediat ar aparea o multime de probleme:

– cladiri care aparent sunt ok, dar care ascund probleme si consuma foarte multa energie;

– clienti nemultumiti de achizitiile pe care le fac;

– negocieri pe piata imobiliara fara o baza reala.

Practic, lipsa certificatului energetic ar aduce o serie de probleme la majoritatea tranzactiilor, mai ales in conditiile in care multe dintre cladirile din Romania se incadreaza in clasele de eficienta energetica D si E, clladiri ce ar trebui sa primeasca investitii serioase pentru a avea facturile de intretinere sustenabile.

 

Ar fi romani care ar pastra obiceiul de a-si certifica cladirile?

 

Cu siguranta! Din fericire, din ce in ce mai multi oameni au inteles care este importanta reala a unui astfel de document. Motivati de faptul ca un certificat energetic are un cost care nu depaseste 200 de lei in cele mai multe cazuri, foarte multi romani ar continua sa apeleze la auditori energetici atestati si ar obtine o serie de avantaje:

– si-ar vinde mai usor locuintele, obtinand preturi mai bune. O cladire care are toate datele in regula si care este extrem de transparenta atunci cand vine vorba despre consum, este mult mai atractiva.

– ar putea avea informatii relevante pentru eficienta energetica a constructiei, in asa fel incat consumul de energie sa fie cat mai mic pe termen lung.

 

Concluzionand, certificatul energetic este cat se poate de util si obligativitatea sa este una bazata pe niste nevoi reale.

Fara sa reprezinte o investitie mare, acesta este gandit in asa fel incat sa ajute atat cumparatorii unei locuinte, cat si vanzatorii, deoarece ofera informatii relevante.

Cei care au un certificat energetic in mana pot sa ia rapid decizii pentru imbunatatirea consumului si au posibilitatea de a stabili mult mai usor un pret pentru locuinta. De asemenea, pot face calcule pe termen lung si foarte lung in ceea ce priveste costurile.

Daca la inceput, un nou document obligatoriu parea o noua piatra pusa in sacul cu taxe al romanilor, astazi din ce in ce mai multi oameni ii inteleg valoarea si evita sa isi asume riscuri atunci cand comercializeaza o cladire. Pana la urma, investitia este una minima in comparatie cu riscurile prezente in lipsa certificatului de performanta energetica.

 

Sfaturi utile

 

Pentru a merge totul ca pe roate, asigura-te ca ai toate informatiile despre cladire in momentul in care apelezi la un auditor energetic atestat (materialele din care este realizata, tipul de constructie, pozitie etc.).

Daca este posibil, apeleaza la un auditor energetic atestat cu grad profesional I, cel mai inalt grad profesional in acest domeniu de activitate.

Related posts

De ce să purtăm dresuri vara?

Adina Meyers

Mâncărurile preferate de bucureștenii care au ajuns în restaurante după două luni și jumătate: ciorbă de văcuță, sarmale, ciolan de porc, rață cu varză și papanași

Adina Meyers

Înființarea unei firme: 8 greșeli de evitat

Adina Meyers