LifeStyle

Dă nuieluşa lui Moş Nicolae pe un pomişor!

Moş Nicolae nu este, aşa, un simplu moș, ci unul chiar moralizator. Poate fi un moş drăguţ sau unul cam încăpăţânat câteodată în a nu le oferi copiilor ceea ce aceştia aşteaptă cu atâta nerăbdare.

Bucuria de a dărui rămâne, însă, una dintre fericirile vieții, iar acest lucru poate schimba perspectiva celor mici asupra rolului lor.

Nu o nuieluşă, ci un pom întreg

Uneori, a vedea lucrurile din afară, alegând o abordare altfel gândită, poate avea rezultate mult mai constructive decât metodele convenționale. De ce să-i arăți copilului că greşeşte printr-o nuieluşă în cizme, aducând tristețe într-un moment care ar trebui să bucure? De ce să nu-i arăți că poate fi mai bun plantând un pom pe care Moş Nicolae i l-a dăruit? De ce nu ai schimba pedeapsa originală cu o activitate care să aducă o preocupare sănătoasă în viața copilului tău? Există la Jardina.eu puieți de pomişori pitici care se vor potrivi perfect în ghetele copiilor pentru Moş Nicolae din acest an. Poți alege un măr pitic precum Baya Marisa pe care să-l plantezi împreună cu năzdrăvanul anului în grădină sau îi poți conduce paşii spre propriile amintiri din copilărie tentându-l cu un cireş pitic Regina. Va avea şansa să-i îngrijească şi să traiască momentul culesului ca pe o răsplată a muncii sale.

Construieşte împreună cu copilul tău printr-o atitudine pozitivă!

Pedepsele au rolul lor, dar nu sunt cele mai indicate forme de a responsabiliza copiii. Este de preferat să cauți alte alternative din care aceştia să înțeleagă ceea ce doreşti să le transmiți. Copiii se plictisesc repede şi trebuie să le susții dorința de activitate. Vei evita manifestările exagerate ale acestora dacă vei anticipa nevoia lor de fi în continuă explorare, cântând, jucându-te cu ei, desenând sau abordând o activitate care le face plăcere.

De multe ori, răbdarea nu este atuul oamenilor mari, dar aceasta este primordială în procesul de educare, deoarece este nevoie de o perioadă mai lungă pentru ca un copil să deprindă anumite învățăminte. Nu te grăbi să pedepseşti un copil care a făcut ceva rău dacă acesta nu a ştiut înainte că nu face bine. Acordă timp explicațiilor! Conştientizarea binelui oferit de temele făcute dă rezultate mai bune decât o pedeapsă pentru neîndeplinirea acestora. Abia după repetarea evenimentului, poate interveni pedeapsa, care poate consta în ajutorul copilului la treburile din casă. Aşa va deprinde aptitudini noi şi va învăța că ceea ce primeşte nu i se cuvine, ci se obține prin muncă.

Alternativele le plac mai mult copiilor decât ordinele. Astfel, în loc de a-i spune copilului că trebuie să-şi strângă jucăriile, întreabă-l când doreşte să facă acest lucru: înainte de a se uita la desene animate sau după. El va înțelege că doreşti ceva de la el, dar nu ca pe o cerință obligatorie care generează automat nevoia de apărare, ci ca pe un fapt de îndeplinit asupra căruia el poate alege. Dacă îi vei vorbi şi de la aceeaşi înălțime, vei acorda copilului încredere pentru că se discută de la egal la egal.

Timpul petrecut în natură, dar şi cel alături de alți copii este foarte important în dezvoltarea acestora. Lasă-l pe copil să se descurce în relațiile cu cei de seama lui, să comunice şi să se joace cu aceştia, să rezolve împreună cu ceilalți situațiile conflictuale. Dacă un copil cade, lasă-l să se ridice singur, dacă se murdăreşte pe haine, nu-i strica jocul! Nu te grăbi să-l pedepseşti cu exilarea în casă, ci oferă-i o alternativă de a medita la greşeala lui în aer liber. Astfel, va obține şi o gură de aer proaspăt care îl va ajuta să se liniştească.

Puterea exemplului

Copiii reproduc din ceea ce văd în jurul lor. De aceea, e bine să le citeşti sau, în loc de a-i pedepsi cu privarea față de prieteni, oferă-le prieteni în cărți! Pedepse se pot găsi multe, dar majoritatea inhibă copilul. Foloseşte-ți imaginația în a oferi alternative constructive la acestea, iar rezultatele vor fi un copil care va creşte sănătos şi frumos. 

Related posts

Vrei sa te mentii usor in forma? Te ajutam sa alegi cea mai buna banda de alergat pentru tine

Adina Meyers

SLING IT BACK, ladies!

Adina Meyers

Reţeta originală de biscuiți Eugenia. Uite cum se făceau de fapt la începuturi – VIDEO

Adina Meyers