Practic

Curăţenia în casă în 8 paşi necesari

Pentru cei mai mulţi dintre noi, curăţenia în casă nu este o activitate tocmai plăcută, ci mai mult necesară, pentru a ne asigura un climat sănătos, plăcut şi relaxant în spaţiul de locuit.

Ştim cu toţii că, la acest capitol, situaţia este destul de uşor de „scăpat de sub control” dacă nu bifăm, cel puţin săptămânal, o serie de activităţi necesare pentru a avea o casă curată şi ordonată. Drumul de la un cămin curat… la haos se parcurge uşor, în doar şapte zile.

Cred că eşti de acord cu mine că este mult mai uşor să „bifezi” săptămânal o serie de activităţi casnice decât să ajungi în situaţia de a face curăţenie generală. În cele ce urmează, vom enumera o serie de activităţi săptămânale pe care trebuie să le faci (dacă nu ai angajat încă o menajeră) pentru a locui într-un spaţiu sănătos, ordonat şi prietenos.

1. În primul rând, atât tu, cât şi ceilalţi membri ai familiei trebuie să vă obişnuiţi să lăsaţi ordine în urma voastră în activităţile care fac parte din rutina zilnică. Durează doar câteva minute să strângi masa şi să speli vasele după fiecare masă, să cureţi încălţămintea şi să o depozitezi corespunzător după fiecare purtare, să pui fiecare lucru la locul lui după ce îl foloseşti şi să aşezi frumos pe umeraşe toate hainele pe care le-ai probat dimineaţa în grabă, pentru că, din nou, nu ai avut nimic potrivit în dressing pentru a te îmbrăca într-o zi de luni. În caz contrar, imaginează-ţi, după trei-patru zile, următorul „tablou”: o chiuvetă plină cu vase pe care resturile de mâncare s-au uscat, un cuptor rece şi plin de stropi lipicioşi, cinci perechi de pantofi murdari peste care trebuie să sari ca să ieşi sau să intri în casă, un maldăr de haine şifonate depozitate pe sofa, pe care trebuie să le calci din nou, după ce le-ai aruncat în grabă în timp ce căutai cu ce să te îmbraci. Deprimant nu?

2. Foloseşte, cel puţin o dată pe săptămână, aspiratorul pentru a scăpa de praful care se depune chiar şi în cele mai ascunse colţuri ale camerelor, sub obiectele de mobilier şi pe rafturile din spaţiile de depozitare. După ce ai aspirat, şterge cu încredere plăcile ceramice şi parchetul cu un mop înmuiat într-o soluţie de detergent special diluată cu apă. Pe piaţă există substanţe foarte eficiente, care curăţă, dezinfectează şi lustruiesc pardoselile indiferent de natura lor. Ca să nu permiţi acumularea murdăriei pe podea, mai ales în zona mesei sau în alte perimetre intens circulate, foloseşte între aspirări o mătură electrică, un aspirator de mână sau chiar o mătură clasică, pentru întreţinerea zilnică a suprafeţelor.

3. Şterge praful săptămânal de pe toate suprafeţele aflate la vedere (neprotejate de vitrine sau uşi), dar şi de pe obiectele de decor (tablouri, lustre etc.). Apelează la o soluţie pulverizatoare antistatică, care are rolul de a respinge praful şi de a împiedica, măcar pentru câteva zile, formarea unor depozite de praf noi. Pentru a preveni acumularea prafului în locuinţă, evită să laşi mult timp geamurile deschise, pentru că, odată cu aerul curat, intră şi o cantitate mare de praf, care se va depune pe suprafeţele lăsate la vedere şi pe ţesături (lenjerie, covoare, perne, haine etc.), după care va ajunge în plămânii tăi şi ai celorlalţi membri ai familiei. Înlocuieşte geamul deschis cu un sistem de ventilaţie şi climatizare performant, care va filtra aerul ce ajunge în casă.

4. Curăţă, dezinfectează şi lustruieşte toate obiectele sanitare din locuinţă, pentru a îndepărta depozitele de calcar, urmele de săpun sau de alte produse de îngrijire, acumulate în mod natural pe chiuvetă, cadă, cabina de duş, vasul de toaletă şi pe baterii. Pentru a-ţi uşura munca, dar şi pentru a prelungi viaţa obiectelor şi instalaţiilor sanitare, montează un filtru pentru dedurizarea apei menajere. O apă dedurizată este mult mai delicată cu pielea şi ţesăturile şi totodată asigură o eficienţă crescută a detergenţilor şi a altor produse de curăţat care sunt folosite diluate.

5. Curăţă în detaliu electrocasnicele, indiferent dacă le-ai utilizat sau nu în ultimele şapte zile, dar şi ustensilele de bucătărie lăsate la vedere. Acordă electrocasnicelor o atenţie sporită: şterge de pe ele stropii şi petele imediat după ce le-ai folosit, pentru că murdăria proaspătă se îndepărtează mult mai uşor decât cea uscată. Dacă nu obişnuieşti să faci acest lucru, este obligatoriu ca, o dată pe săptămână, să îţi faci timp să cureţi bine toate eletrocasnicele, obiectele şi suprafeţele din bucătărie. Motivul este unul foarte simplu: în timp ce găteşti, chiar dacă porneşti hota, în bucătărie se răspândesc vapori îmbibaţi cu grăsimi, care se lipsesc de suprafeţele din jur. Aceştia se depun într-un strat din ce în ce mai gros şi mai greu de îndepărtat, chiar şi pe obiectele pe care nu le întrebuinţezi prea des. Situaţia se agravează când peste stratul lipicios se pune şi praf, formându-se o peliculă galbenă extrem de inestetică.

6. Cel puţin o dată pe săptămână (dacă este nevoie, mai des), schimbă şi spală toate lenjeriile şi prosoapele din casă, indiferent de gradul de folosire. După ce le-ai spălat şi uscat, este indicat să le calci la o temperatură ridicată, cu jet puternic de abur, pentru a le dezinfecta.

7. Aşază în ordine toate jucăriile copiilor, hainele, cărţile, obiectele ce se strâng pe masa din faţa canapelei, în cuier sau pe rafturi. Din grabă sau din neatenţie, cel mai des uităm să aşezăm la locul lor obiectele folosite la un moment dat şi, dacă nu ne facem timp măcar o dată pe săptămână să „instaurăm ordinea”, vom ajunge în situaţia de a nu mai găsi nimic din ce avem nevoie. O ordine săptămânală se impune şi atunci când vine vorba de dovezile plăţii facturilor, amenzilor şi ratelor bancare. Acestea trebuie îndosariate, notate şi aşezate într-un loc anume. Astfel, vei găsi foarte repede orice document arhivat de care ai putea avea nevoie.

8. Cel puţin o dată pe săptămână se impune o „curăţenie” în frigider şi în cămara cu alimente, pentru a te asigura că arunci toate produsele care au ieşit din termenul de valabilitate. Acest lucru te ajută să întocmeşti şi o listă de cumpărături eficientă, fără a face risipă.

SFAT

Pentru curăţenia săptămânală, folosiţi produse de curăţenie bio, care nu afectează sănătatea familiei şi protejează mediul înconjurător. Aceste produse sunt la fel de eficiente ca cele clasice, dar complet nepoluante, 100% biodegradabile, non-toxice, realizate din ingrediente obţinute din plante, care nu dăunează obiectelor pe care le curăţaţi, oamenilor sau mediului. De asemenea, substanţele bio nu zgârie, nu pătează şi au un miros plăcut, natural. Clătirea suprafeţelor se face uşor şi nu rămân reziduuri. Aceste produse pot fi achiziţionate din magazinele de profil sau de pe internet, la preţuri care pornesc de la 10 lei.

Text: Simona Popa

Sursa foto: www.shutterstock.com

Related posts

Cum alegi piscina în funcție de buget și preferințe

Adina Meyers

23 de dormitoare impresionante cu vedere la mare

Adina Meyers

Tu ce varianta de dormitor alegi?

Adina Meyers