Home

Cum se construieste un semineu

Semineul revine in tendinte anul acesta ca piesa centrala. Asadar este aproape obligatoriu intr-o casa care se respecta. Contributia lui la estetica interiorului este capitala.

Nu intamplator, un cuvant mai vechi, ce denumea pana de curand vatra unui foc, „camin”, s-a extins pana la a desemna intreaga casa. „Acesta este caminul meu”, spuneti atunci cand aveti o casa in care va simtiti bine. De aici se intelege limpede importanta simbolica pe care o are caminul focului in „economia” subtila a unei case.

Si, fara greseala, se poate trage concluzia ca e aproape de la sine inteleasa construirea unuia. La fel de cert este si faptul ca nu puteti lasa aceasta treaba delicata pe mana oricui. Nu va puteti juca cu focul chiar in casa dvs.!

Piata e plina de meseriasi care azi strang o piulita sub chiuveta, maine intind un glet in debara, iar poimaine vi se lauda ca pot construi un semineu. Pe principiul „e simplu, pot si eu, ca sunt mester mare”. Daca un astfel de homo universalis va ofera serviciile, trimiteti-l la plimbare! Am vazut case scumpe facute scrum fiindca de foc se ocupase nea Gica de la scularie.

Nu va jucati cu focul!

Nu construiti singuri semineul si nici nu lasati operatiunea pe mana vreunui neavenit! Tocmiti un mester sau o firma specializata atestata, care va ofera garantia lucrului bine facut!

Singura solutie este sa mergeti pe mana unui meserias atestat, care stie ce face si certifica acest lucru cu o garantie in toata regula.

Noi va oferim acum un scurt ghid de constructie al unui semineu, pe care nu trebuie sa-l socotiti un manual de instructiuni, ci doar o pregatire preliminara in domeniu, ca sa stiti ce va asteapta si, mai ales, ce veti obtine.

Nu uitati, insa: tocmiti doar mesteri sau firme specializate, si lasati-i pe ei sa decida! Dumneavoastra interveniti doar in ceea ce priveste estetica si pretul obiectului in curs de constructie.

Primul pas este achizitionarea celei mai importante parti a semineului, focarul. Impreuna cu el vor fi cumparate si accesoriile necesare (tubulatura de evacuare, grile de ventilare etc.).

Am spus mai sus unde trebuie sa interveniti: la pret si estetica. In rest, meseriasul decide ce cumpara. De pilda, dvs. ii spuneti care va fi rostul semineului, strict decorativ sau si functional, iar el va sti ce randament termic trebuie sa obtina si ce focar cumpara.

Sa luam un exemplu, un focar cu puterea nominala de 14 Kw. Poate incalzi cateva camere de dimensiuni medii, cu un consum orar de aproximativ 5.30 kg.

Cum incarcarea lui maxima cu combustibil este undeva la 10 kg, rezulta ca trebuie alimentat din doua in doua ceasuri. Foarte rar, in raport cu o soba clasica, din teracota, ce trebuie „hranita” des pana reuseste sa se „inflacareze” suficient.

Randamentul, undeva in jur de 74%, mai mult decat multumitor. Greutatea? 109 Kg. Greutatea e un lucru important, fiindca in functie de ea va fi construit suportul semineului.

Probabil stiti, semineul va sta cocotat pe un fel de raft, sub care se afla depozitarul de lemne de folosinta imediata. Tot aici se petrece un fenomen de extrema importanta, alimentarea semineului cu aer de convectie.

La semineul luat in discutie, suprafata de admisie nu poate fi mai mica de 600 cm2!

Pret orientativ pentru focar

2.500 lei, focarul si accesoriile necesare. Subliniem, pretul e doar orientativ. El variaza in functie de producator, de capacitatea focarului, de magazinul din care-l cumparati etc.

Ce este aerul de convectie? Pe scurt, tubul de evacuare a gazelor este acoperit cu un fel de horn decorativ. Dupa cum se intelege, in acel spatiu interior delimitat de tub si de hornul decorativ se va „aduna” destul de multa caldura.

Pentru a putea fi eliminata, trebuie ca aerul sa poata circula, deci are nevoie, la partea inferioara, de suprafata de admisie amintita anterior, iar sus, in partea de final a hornului, de o grila de ventilare, prin care va iesi aerul cald.

Foarte importanta este, de asemenea, suprafata de intrare a aerului de combustie. La semineul luat in discutie, ea trebuie sa aiba cel putin 200 cm2. Pe aici intra aerul ce urmeaza sa intretina focul… lucrurile sunt evidente, deci nu vom insista!

Circulatia aerului

Gurile prin care intra si iese aerul, atat cel de combustie, cat si cel de convectie, sunt foarte importante!

Caracteristicile lor sunt precis stabilite de producatorul foca- rului si trebuie respectate intocmai!

Cosul

Atentie la caracteristicile cosului de evacuare! Respectarea prescriptiilor producatorului este litera de lege! Daca va abateti, cel mai putin periculos lucru care vi se va intampla este proasta functionare a semineului.

Pret orientativ pentru manopera

Manopera impreuna cu mortarul, gips-cartonul, caramizile si ce mai trebuie dau un pret situat in jurul valorii de 1.000 euro.

Bun, deci ati cumparat focarul si, cunoscandu-i greutatea, se construieste un suport pe masura. Materialul cel mai utilizat este caramida, placata ulterior in functie de preferintele dvs. si de stilistica incaperii (poate fi piatra, granit, marmura, caramida aparenta etc). Ca element decorativ se poate folosi lemnul baituit si lacuit, de pilda la construirea braului semineului.

Cosul de evacuare are dimensiunile precizate de catre producatorul focarului. Inaltimea lui minima, 6-7 m. Se poate folosi unul metalic, dar exista si varianta unui cos construit din elemente de ceramica rezistente la temperaturi inalte, ce vor fi imbinate la fata locului. Partea superioara a semineului, in interiorul careia se afla cosul de evacuare a gazelor, se construieste indeobste din gips-carton (o varianta rezistenta la temperaturi inalte, de culoare roz). Acest material poate fi zugravit sau placat (eventual, cu materialele folosite si la suportul focarului), aceasta ramane la latitudinea dvs.!

 

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Dan Mazilu

Lucrare realizata de S.C. Concord 94 Construct S.R.L. Tel.:0726.744.944

 

 

 

 

 

 

Related posts

Studiu: Aparatele cu abur pot ucide Coronavirus și alte virusuri anvelopate

Adina Meyers

Design Days Dubai: the world’s most diverse design fair of its kind

Adina Meyers

Piața imobiliară prosperă: clădirile de birouri, la mare căutare

Adina Meyers