Acesta, printr-un proiect realizat ca la carte si, mai cu seama, prin respectarea ad litteram a legislatiei de urbanism, va reusi sa asigure construirea unei case nu doar frumose, ci si confortabile pentru cei care locuiesc in ea si, in acelasi timp, pentru vecini.

Cu o astfel de situatie s-au confruntat proprietarii unei case situate intr-un cartier rezidential al Bucurestiului. Locuinta, care are o suprata de 400 mp, este ridicata pe un teren ingust de 1.100 mp. „Pana in urma cu trei ani am stat in centrul Bucurestiului, intr-o casa situata intr-o zona inundabila. Din aceasta cauza am avut numai probleme, asa ca am decis sa ne mutam.

Acela a fost momentul in care am inceput sa cautam un teren intr-o zona linistita, care sa nu fie insa prea departe de centru. Oferta la care ne-am oprit am descoperit-o in paginile unui ziar, la rubrica de mica publicitate. Aici erau construite doua casute prapadite pe care le-am demolat imediat”, ne-au povestit proprietarii, care spun ca, in prima faza, si-au dorit o casa fara etaj. Restrictiile generate de deschiderea mica a terenului i-a determinat sa isi schimbe radical planurile.

In urma discutiei pe care am avut-o cu arhitectul, am renuntat aproape la toate ideile pe care le aveam intrucat argumentele pe care ni le-a prezentat ne-au convins. Asa am ajuns sa acceptam un proiect care prezenta o casa delimitata in doua zone: una de zi si una de noapte. Case este structurata, in partea din fata, pe un singur etaj, in timp ce, in a doua jumatate, se inalta cu un nivel. Astfel am reusit sa castigam spatiu pentru un birou”, au mai spus proprietarii.

Casa are o arhitectura clasica pusa in valoare de cele patru terase, situate pe toate fatadele casei. Punctul de interes al imobilului este culoarul vitrat care face legatura dintre cele doua zone distincte ale casei, in prima parte fiind localizat livingul si bucataria, iar in cea de-a doua spatiile destinate odihnei si studiului. Fatadele imobilului sunt impodobite cu caramida aparenta, marmura si fier forjat, iar proprietarii ne-au dezvaluit ca, cel mai mult, a durat realizarea finisajelor.

Daca din punctul de vedere al proprietarilor lucrurile au fost relativ simple, adevaratele probleme au fost prevenite de architect, care a gandit in detaliu un proiect care sa corespunda atat exigentelor celor care urmau sa locuiasca in casa, cat si directivelor impuse de legislatia de urbanism.

In localitatile din Romania am intalnit des parcelari rezultate din mosteniri, vanzari speculative sau extinderi cu corpuri noi de cladiri, urmate de dezmembrari efectuate cu precadere in perioada premoderna si moderna, care au avut ca rezultat numeroase loturi cu deschideri mici. Toate acestea sunt, de cele mai multe ori, cumulate cu o forma geometrica defectuoasa a terenului si orientari cardinale nepotrivite”, a declarat arhitectul Marius Turcu, care a adaugat ca posibilitatile de rezolvare arhitecturala optima pe un teren ingust sunt legate strict de situatia tehnica a terenului subiect, de pregatirea si experienta profesionala a arhitectului, dar si de nivelul de intelegere a problematicii speciale de catre dezvoltator.

„Volumul cladirii va ilustra cel mai fidel impunerile rezultate din latimea ingusta sugerand cunoscuta formula de «casa tip vagon». Uneori, acest aspect tratat intr-un stil arhitectural modern, ofera o expresie satisfacatoare. In masura in care se considera necesare, corectii vizuale se pot opera prin descompunerea in lungime in mai multe volume articulate sau compuse. Solutiile de alcatuire interioara speciala, precum organizarea in «zona de zi» si «zona de noapte», spatiile interioare fluide – fara pereti sau cu goluri de trecere mari si transparente intre anumite incaperi, sau denivelarile interioare de pana la jumatate de nivel, pot corecta defectul unei lungimi mari raportate la o latime mica, obtinand confort de utilizare si o imagine arhitecturala personalizata”, a mai declarat arhitectul.

Conformare urbanistica si arhitecturala

In mediul urban, latimea de teren ideala pentru o locuinta individuala de tip vila (patru fatade libere) incepe de la 20 de metri, la o suprafata de teren de minimum 400 mp. Aceste dimensiuni pot oferi o suprafata construita la sol proportionala, de minimum 120 mp, ceea ce asigura o schema clasica de organizare interioara de baza, de trei travei (la fatada) ori trei deschideri (in adancime).

Latimile de teren cuprinse intre 12 metri si 20 metri vor adopta, in general, solutii care se vor abate de la regula de mai sus, dupa o schema de doua travei ori trei deschideri, iar cele sub 12 metri deschidere vor asigura, de obicei, cel putin un calcan lateral si schema compozitionala de 1-2 travei ori 2-4 deschideri. Alte situatii, cu adancimi de teren mult disproportionate fata de latime, vor agrava raportul intre laturi, necesitand corectii vizuale speciale. Cunostintele si experienta unui architect talentat vor sti sa armonizeze, in cel mai potrivit mod, aceste constrangeri cu solicitarile de siguranta, confort sau estetice, pentru a obtine un rezultat de buna calitate.

Material realizat cu sprijinul arhitectului Marius Turcu

Materialul a fost publicat in numarul de aprilie al Revistei Casa Mea

Related posts

Serviciile de montaj – garantia unei lucrari perfecte

Adina Meyers

Intre clasicismul liniilor drepte si romantismul liniilor curbe, ce model de pavaj v-ar contura gradina ideala?

Adina Meyers

Balcon la mansarda. Credeai ca nu este posibil?

Adina Meyers