LifeStyle

Cum scapi rapid de umiditatea care provoacă mucegai în baie

Condensul din baie pare, adeseori, greu de ținut sub control și imposibil de eliminat definitiv. În mod normal, umiditatea din locuința ta ar trebui să fie cuprinsă între 40 și 60%, pentru ca atmosfera să fie plăcută, iar încăperile să nu fie expuse riscului de infiltrații și mucegai. Deși fenomenul poate apărea în orice încăpere, baia și bucătăria sunt, de regulă, cele mai expuse.

În baie, aburul de la apa fierbinte, stropirea pereților și infiltrațiile pot provoca probleme care sunt costisitor de reparat. Mucegaiul nu îți distruge doar pereții și mobilierul, ci poate emana în aer spori care agravează bolile respiratorii sau provoacă alergii și iritații. Din fericire, există soluții prin care poți reduce umiditatea care favorizează apariția acestuia:

 

Pornește ventilatorul după fiecare duș

Numeroase băi, în special cele din apartamentele de bloc, sunt lipsite de ferestre. Chiar și cele care au un așa ceva pot fi afectate de umiditate, mai ales în anotimpurile reci, când nu poți lăsa fereastra deschisă prea mult timp fără a-ți compromite confortul termic. De aceea, este bine să îți montezi unul dintre aceste ventilatoare de baie, care pot fi extrem de utile în eliminarea eficientă a umidității excesive.

Pornește ventilatorul imediat cum intri în duș sau după ce ai terminat de făcut baie, pentru a evita ca aburul să se impregneze în pereți sau să se infiltreze printre crăpături. Recircularea aerului din baie poate să prelungească și durata de viață a zugrăvelii, care nu se va mai coji din cauza umidității ridicate.

 

Nu lăsa în baie prosoapele umede

Dacă ai deja probleme cu umiditatea în baie, este mai bine să pui prosoapele la uscat afară sau într-o altă încăpere. Chiar dacă ți se pare mai simplu să le agăți la uscat pe caloriferul din baie, acest obicei nu face decât să crească umiditatea din încăpere. În plus, pe timpul verii, când caloriferele sunt reci, prosoapele nu se vor usca la fel de rapid și vor fi și ele expuse riscului de a căpăta un miros rânced sau de a fi afectate de apariția mucegaiului.

 

Folosește un dezumidificator

Atunci când nicio soluție nu dă rezultate, un dezumidificator portabil poate fi util pentru a măsura umiditatea dintr-o încăpere și a-i restabili echilibrul. Aparatul funcționează într-un mod simplu: preia aerul umed din încăpere, îl usucă și îl eliberează, fiind eficient mai ales în băile de dimensiuni mici. Dezumidificatorul funcționează cel mai bine alături de un ventilator, astfel încât să nu fie nevoie să îl ții pornit în permanență.

 

Vorbește cu un instalator

Dacă umiditatea din baia ta este constant ridicată, atunci este posibil să existe o scurgere de apă pe undeva sau infiltrații. Chiar dacă la prima vedere locul pare uscat, este bine să vorbești cu un specialist care să îți verifice instalația sanitară și să descopere cât mai din timp posibilele probleme. Dacă locuiești la bloc, o problemă la instalația sanitară poate cauza inundații la vecini și poate fi costisitor de reparat atunci când s-a extins.

Related posts

De ce yoga prenatală?

Adina Meyers

Mihaela Bilic dată afară de Pro TV fără să știe

Adina Meyers

Pentru un zâmbet sănătos: EludrilCLASSIC

Adina Meyers