Odata cu venirea toamnei toti ne gandim la sezonul rece care trebuie sa apara. Si pentru ca au fost ani in care frigul a venit de la final de octombrie, inceput de noiembrie e momentul sa ne gandim din timp la o serie de solutii viabile pentru a reabilita sistemul termic din locuinta noastra.

Instalarea unei centrale termice pe gaz sau curent nu rezolva problema singura daca nu sunt schimbate si caloriferele vechi. In linii mari, facturile pot scadea si cu peste 25% ceea ce inseamna o amortizare rapida a investitiei, daca ne gandim ca sunt facturi care vin pe timp de iarna si au valori si de 150 sau 200 de euro si asta doar caldura din apartament.

In prezent cea mai variata oferta de calorifere pe diferite tipuri de materiale si dimensiuni o gasiti pe site-ul arabesque.ro. Sa nu uitam ca si astazi, in 2015, Capitala inca este dependenta de incalzirea centralizata si asta nu datorita eficientei sistemului, ci mai curand a imprejurarilor.

Un calcul simplu arata ca in cazul unei locuinte racordate in sistemul RADET, echipata cu aceleasi calorifere de 10-20 de ani si o locuinta racordata la o centrala de apartament si care are calorifere corespunzatoare, vom observa diferente enorme. Ca idee, intr-un caz particular, putem lua ca etalon un apartament cu doua camere, la 50-60 de metri patrati, locuit de o familie cu un copil prescolar intr-un bloc construit in perioada 1970-1975, nereabilitat termic.

Consumul mediu estimat de energie electrica pentru un apartament cu doua camere este de aproape 170 kWh/luna, iar in factura finala intra pretul energiei consumate, contributia pentru cogenerare, certificate verzi, acciza si taxa radio-TV, potrivit Enel. Consumul de gaz specific unui apartament cu doua camere echipat cu centrala termica este de aproape 230 mc/luna iarna si de 50 mc in lunile de vara, pentru incalzirea apei. Daca luam in considerare un an standard unde avem cinci luni friguroase si sapte mai calduroase cu o temperatura ambientala medie de 20-21 de grade Celsius, avem deja o idee asupra consumului.

In ceea ce priveste consumul de apa, un bucurestean consuma, in medie, potrivit Apa Nova, cam 35 metri cubi de apa rece pe an si inca 20mc/an de apa rece pentru prepararea apei calde.

Concret, e mult mai fiabila solutia centrala de apartament si calorifere corespunzatoare decat reteaua RADET.

Related posts

Cum mentii caldura intr-o casa vitrata

Adina Meyers

Rolete exterioare pentru ferestre de mansardă – perfecte pentru orice anotimp

Adina Meyers

Casa copilariei: reparatii necesare

Adina Meyers