Amenajari case Amenajari Interioare

Cum să-ți modifici locuința într-una inteligentă

Petrecem tot mai mult timp pe Internet în zilele noastre. Pare că totul se mută online. Știrile sunt online, televiziunile, serialele, există și cazino, dar și cărți și muzică. Munca s-a mutat și ea online, iar socializarea în acest fel a devenit tot mai prezentă în viețile noastre.

 

Și dacă tot stăm atât de mult online, dar și acasă, de ce să nu le unim și să le facem să lucreze în avantajul nostru? Cum ar fi posibil? Prin mici modificări care ne pot transforma locuința într-una inteligentă.

 

Conceptul „Smart Home” a progresat mult în ultimii ani, iar unele ansambluri rezidențiale și-au modificat viziunea pentru a oferi astfel de locuințe. Totuși, există modalități prin care inlcusiv noi ne putem transforma casa într-una inteligentă.

 

În primul rând, trebuie să înțelegem mai bine ce înseamnă smart home. Tehnologia a fost concepută de IBM prin anii ’90, iar primele aplicații prezentate publicului au apărut la începutul anilor 2000. Într-o casă inteligentă, anumite elemente sunt conectate și pot fi controlate printr-un dispozitiv central, denumit receiver. Conexiunea se face prin intermediul WiFi, iar elementele pot fi controlate printr-o aplicație instalată pe un smartphone, tabletă sau laptop. Practic, putem opri, porni sau ajusta diverse elemente, precum aerul condiționat, filtrul de cafea, sistemele de securitate, sistemele audio-video chiar și fară să fim prezenți în locuință. Avem nevoie doar de Internet și curent electric.

 

Cele mai cunoscute sisteme de comandat diverse elemente ale casei sunt Google Asisstant și Amazon Alexa, disponibile în limba engleză. Acestea recunosc comenzile pe care noi le transmitem vocal și acționează în consecință.

 

Ce putem să automatizăm într-o casă inteligentă

 

Putem programa lumina să se aprindă sau să se stingă la o anumită oră, iar această funcție este apreciată în special când suntem plecați. De asemenea, ne putem face și diminețile mai frumoase și mai ușoare tot prin intermediul unui astfel de sistem, care permite ca jaluzelele verticale sau rulourile exterioare să se ridice automat la o oră setată de noi, iar cafetiera și aparatul radio / televizorul să pornească.

 

Tot la capitolul lumină, putem face în așa fel încât luminile să se stingă automat atunci când încăperea este goală, cu ajutorul senzorilor de mișcare. Cu siguranță nimeni nu iți va mai reproșa că „ai uitat lumina aprinsă” cu un astfel de senzor.

 

Sistemele de acest gen sunt foarte importante și când vine vorba despre siguranță și securitate. Există sisteme precum Google Nest sau  Wink Lookout prin care putem monitoriza ce se întâmplă în casă și atunci când suntem plecați. Astfel, pe baza unor senzori, vom primi imediat o alertă pe telefonul mobil în cazul în care în casa este detectată o activitate suspectă cât timp suntem plecați și sistemul este pornit. De asemenea, aplicația ne va da diverse opțiuni: să dezactivăm sau să activam anumite sisteme sau să alertăm autoritățile. Tot la acest capitol există și încuietori de tip smart lock, prin care putem intra și ieși din locuință fară să folosim vreo cheie sau cartelă, dar și alarme de incendiu și detectoare de fum sau de gaz.

 

În plus, și electronicele pot fi controlate și automatizate cu ușurință, mai ales aparatul de aer condiționat, sistemele de încălzire și ventilație, cuptorul cu microunde, televizorul și sistemul audio. De asemenea, există aspiratoare de tip robot care pot fi programate să pornească singure și să revină la locul lor chiar și când suntem plecați de acasă.

 

Per total, a avea o casă inteligentă nu este un moft, ci o soluție pentru a-ți face viața mai ușoară, prin economisirea timpului, a banilor pe termen lung și a resurselor. Iar partea buna este că, pentru a gestiona o astfel de casă, nu ai nevoie de cunoștinte mari în domeniul IT, totul fiind intuitiv.

Related posts

Revista Presei: apartament de 120 mp

Adina Meyers

Refugiu romantic cu multe idei de amenajare

Adina Meyers

Ce optiuni ai atunci cand nu doresti televizorul la vedere?

Adina Meyers