Gradinaritul este una dintre cele mai sanatoase, placute si relaxante activitati, care te apropie de natura si iti poate aduce satisfactii imense. Ce te faci, insa, daca nu ai norocul sa locuiesti la curte? Cu putina pricepere si imaginatie, iti poti construi o gradina bine organizata in propriul balcon.
Chiar si intr-un balcon mic, poti sa maximizezi spatiul gasind modalitati de a dispune unele ghivece pe verticala. In plus, acestea sunt disponibile intr-o varietate de dimensiuni si forme si poti folosi jardiniere pentru marginile balconului, cosuri sau cutii pentru sol sau spaliere pentru plantele agatatoare. Totusi, este intelept sa incepi cu mai putine ghivece, atfel incat sa oferi suficient spatiu plantelor, pentru ca acestea sa creasca si sa se dezvolte armonios.
Daca iubesti florile si visezi la un mic spatiu plin de culoare si parfum, trandafirii in ghivece de pe FamousRoses.eu sunt alegerea ideala. Alain Souchon te va cuceri prin forma sa perfecta si parfumul puternic. Acest trandafir compact si echilibrat se bucura de o inflorire abundenta si continua pe durata intregului sezon. Foloseste un ghiveci cu orificii in partea inferioara, pentru a evita suprasaturarea cu apa. Este important ca peretele acestuia sa fie stabil si rezistent la conditii de umezeala.
Bonita este un alt trandafir spectaculos din clasa teahibrid, care are flori portocalii abundente cu 17-25 de petale, un parfum puternic si un frunzis foarte sanatos, de un verde inchis. A fost creat de catre L. Pernille Olesen in 1996 si introdus in Danemarca de catre Poulsen Roser in 2001 sub denumirea de 'Bonita Renaissance'. Infloreste continuu pe toata perioada sezonului si atinge inaltimi intre 100 si 150 cm. Florile au nevoie de multa lumina, asa ca ai grija la eventualele obstacole precum copacii situati in fata ferestrei, care pot reduce expunerea la soare.
Si legumele sau plantele aromatice pot fi cultivate in balcon daca vrei sa consumi alimente 100% bio. Ardeii, rosiile, busuiocul sau coriandrul au un gust natural, aromat, absolut delicios, si, in acelasi timp, pot oferi balconului tau un aspect inedit si pitoresc, cu un aer rustic. Cultivand propriile legume, ai grija de sanatatea ta si a familiei, dar poti face si economii.
Daca iti plac rosiile, ai nevoie de seminte si cateva ghivece sau cutii umplute cu sol fertilizat. Amesteca solul cu compost sau fertilizator de tomate, pentru ca rasadurile sa aiba suficienti nutrienti, sa creasca sanatos si sa dea roade. Foloseste pamant si ingrasaminte organice, deoarece o parte din ceea ce exista in sol trece in alimente si apoi in corp. Plantele au nevoie de un loc insorit si trebuie udate regulat, iar tufa va produce rod toata vara, in mai multe etape.
Busuiocul creste atat la lumina soarelui cat si la penumbra, daca ai grija sa il uzi bine in zilele cu temperaturi mari. Verifica solul in mod constant, care ar trebui sa se simta ca un burete moale si usor umed daca planta primeste suficienta apa. Busuiocul este mai productiv daca ii culegi frecvent frunzele si florile, incurajandu-i astfel cresterea. Aceleasi conditii sunt necesare si pentru oregano, o planta care iubeste lumina si are nevoie de un sol bine drenat. Perioada pentru plantare este in martie- aprilie, iar dupa o luna, te vei bucura de prima recolta. Culege frunzele dimineata, pentru ca atunci uleiurile sunt mai puternice.
Spor la gradinarit!