LifeStyle

Cum sa rezistati fara aer conditionat in zilele caniculare

Vremea calda ne permite tuturor sa ne bucuram de variate activitati care pot fi desfasurate in aer liber. Totusi, multi oameni uita sa se protejeze de pericolele caniculei. Valurile de caldura sunt contraindicate pentru oricine, dar mai ales pentru copii si persoanele in varsta.

Unele persoane nu dispun de luxul de a se bucura acasa de aerul conditionat. Pastrarea temperaturii scazute in timpul acestor conditii meteorologice extreme nu este importanta doar pentru confort, ci si pentru sanatate.

Modalitati prin care va puteti racori

– Folositi ventilatoare verticale sau pentru tavan care sa ajute aerul sa circule in toata casa. Aprindeti ventilatoarele si lasati deschise usile, pentru ca ventilatoarele sa va racoreasca intreaga locuinta. Cand aerul se raceste si temperatura de afara (de obicei noaptea) este mai scazuta decat cea din casa, deschideti ferestrele si porniti ventilatoarele, pentru ca aerul cald sa fie indepartat din casa.

In serile reci, deschideti toate ferestrele si incercati sa lasati aerul sa circule cat mai mult in casa. Cand soarele rasare, inchideti usile si ferestrele, trageti perdelele si jaluzelele si incercati sa pastrati temperatura rece cat mai mult timp, in interior.

– Profitati de puterea de racire a apei: inmuiati-va picioarele intr-un bazin cu apa rece. Prosoapele sau bandanele umezite cu apa rece pot avea efect de racorire atunci cand sunt purtate pe cap sau umeri. Faceti dusuri sau bai reci si folositi un recipient cu care sa va pulverizati apa rece pe tot corpul, pe parcursul unei zile.

– Incercati sa opriti sursele de caldura si sa ramaneti in timpul zilei la etajele inferioare ale casei. Un subsol poate fi un refugiu racoros intr-o dupa-amiaza calda de vara.

– Becurile cu incandenscenta pot genera caldura inutila, ca si computerele si alte aparate pe care nu le folositi.

– Consumati alimente proaspete care nu necesita utilizarea cuptorului pentru preparare.

– Nu uitati – pentru a fi hidratati, atunci cand este cald, trebuie sa consumati mai multa apa ca de obicei. Daca transpiratia este abundenta, trebuie sa se inlocuiasca electrolitii consumati, cu un surplus de alimente, apa sau consum de bauturi cu solutii pentru rehidratare, cu electroliti. Setea este primul semn de deshidratare: beti suficiente cantitati de lichide pentru a preveni deshidratarea.

– Evitati bauturile alcoolice si cofeina, care actioneaza ca diuretice si incurajeaza deshidratarea. Nu mancati mese bogate in proteine, care pot creste caldura metabolica si pot incalzi corpul

– Este foarte important sa puteti recunoaste simptomele asociate cu bolile cauzate de caldura (eruptiile cutanate, epuizarea, migrena provocate de caldura, insolatie). Apelati la serviciile de urgenta in cazul unei situatii de urgenta si incercati sa scadeti temperatura corpului victimei pana la sosirea ajutorului.
– Animalele de companie sufera ca si oamenii, atunci cand temperaturile cresc. Faceti dusuri cainilor, iepurilor si pisicilor pentru a-i ajuta sa-si mentina temperaturile scazute ale corpului. Un prosop rece pus pe podea ar putea fi util pentru racorirea animalelor. Este important ca acestea sa aiba la dispozitie multa apa pentru baut.

Citeste si: Cum sa va racoriti casa in zilele caniculare

Semnele insolatiei care ar putea fi prezente la animalele de companie sunt:

respiratie rapida sau gafaiala

ochi mariti

salivatie excesiva

piele fierbinte

spasme musculare

varsaturi

ameteala.

Alte sfaturi pentru a face fata caniculei

Udati un tricou cu apa calda, stoarceti-l si imbracati-va cu el. Stati asezati pe un scaun, care permite trecerea aerului spre dumneavoastra sau plasati un ventilator spre dumneavoastra

Udati-va cu apa rece, zonele in care se simte pulsul sanguin. Utilizati pentru a va racori, gheata infasurata intr-o carpa pe care o veti aplica pe fata.

Pentru a va racori faceti bai reci. Scadeti treptat temperatura apei: odata ce v-a scazut temperatura corpului, raciti apa si mai tare. Faceti acest lucru pana cand va racoriti. Dupa ce iesiti ar trebui sa simtiti racoarea o perioada de timp.

Daca faceti un dus cu apa fierbinte sau stati intr-o camera cu aburi calzi 5-10 minute, cand veti iesi din aceasta va veti racori.

Pastrati-va sanatatea in timpul vremii caniculare

1. Ramaneti in interior cat mai mult timp posibil. Daca nu aveti aer conditionat ventilatorul este o alternativa potrivita. Petreceti-va timpul in cinematografe, mall-uri sau alte medii cu aer conditionat.
2. Purtati haine cu culori deschise, lejere si usoare atunci cand iesiti in aer liber.
3. Beti multa apa, inainte de a va fi sete. Setea este un semn tarziu de deshidratare. Daca faceti exercitii fizice, posibil sa nu simtiti setea pana cand nu ati pierdut 2-4 litri de lichid prin transpiratie. Purtati o sticla cu apa la dumneavoastra, cand sunteti in aer liber si consumati apa filtrata, acasa. Reduceti consumul de alcool si cofeina, care incurajeaza pierderea de lichide.
4. Iesiti in aer liber mai ales seara. Daca masina dumneavoastra nu are aer conditionat tineti geamurile lasate in timp ce conduceti. Consumati bauturi pentru sportivi sau apa pentru a va mentine hidratat si mergeti prin locuri umbroase.
5. Faceti exercitii fizice in interior ori pe timp de seara. Exercitiul fizic intens, in caldura extrema va pune un stres suplimentar asupra inimii si plamanilor si posibil sa declanseze insolatie sau epuizare, mai ales daca nu beti suficienta apa. Daca va planificati sa faceti exercitii fizice in aer liber, mai mult de o ora, consumati bauturi pentru sportivi, care inlocuiesc potasiul si clorura de sodiu pierdute de organism prin transpiratie.
6. Faceti pauze daca sunteti implicati in activitati solicitante desfasurate in aer liber. Daca trebuie sa faceti exercitii fizice in aer liber, incercati din cand in cand sa va odihniti in interior sau in zone umbrite si consumati multe lichide.
7. Luati masuri de precautie suplimentare, daca folositi medicamente care va afecteaza capacitatea de a ramane hidratati, inclusiv vasoconstrictoare, betablocante, diuretice, antidepresive, antipsihotice sau amfetamine.
8. Solicitati asistenta medicala de urgenta daca apar semne de insolatie, inclusiv puls rapid, confuzie, pierderea vigilentei, respiratie rapida si superficiala. Daca aveti simptome specifice de insolatie, inclusiv transpiratie abundenta, varsaturi, ameteala, greata sau slabiciune, cautati un loc racoros, debarasati-va de haine, aplicati comprese cu apa rece pe fata, gat si brate. Beti apa cu inghitituri mici (o jumatate de pahar in 15 minute). Adresati-va medicului daca simptomele se inrautatesc.

Material preluat de pe www.sfatulmedicului.ro

Related posts

Învață să dai culoare grădinii tale la EXPO FLOWERS & GARDEN

Adina Meyers

Au rasarit in Romania, vor straluci la Versailles

Adina Meyers

Intalnire de gradul 0! Sase bucatari celebri pun ceva la cale!

Adina Meyers