Cei care au ajuns măcar o dată în Provence au fost cuceriţi pentru totdeauna de peisajele pitoreşti, de arhitectura plină de farmec a construcţiilor, de clima blândă, de lumina cu totul deosebită, specifică spaţiului mediteranean, dar mai ales de spiritul locului.

Pentru a reda atmosfera liniştită a orăşelelor de provincie franţuzeşti, dar şi peisajele naturale ce taie răsuflarea, precum splendidele câmpuri de lavandă sau de floarea-soarelui la apusul soarelui, avem nevoie pe de o parte de tonuri calde, de pământ, maro, crem, gri, nisipiu, oliv, pe de altă parte, de culori puternice, vibrante, aşa cum sunt movul, galbenul, portocaliul şi rozul.

O atenţie specială trebuie să o acordăm finisajelor. Însă, înainte de asta, este bine să ştim că amenajările în stil provensal se remarcă prin aspectul natural, rustic. De cele mai multe ori, finisajele sunt aplicate brut, cu imperfecţiuni, care însă nu deranjează, ci oferă un farmec aparte. De pildă, pereţii prezintă neregularităţi şi un look patinat (stucco), iar piesele de mobilier au pe alocuri vopseaua sărită. De altfel, vă dezvăluim un secret: cu cât decorul arată mai antique şi mai uzat, cu atât mai bine! Cât priveşte materialele, piatra este utilizată cel mai adesea la exterior, la placarea faţadelor, a aleilor, fântânilor, în timp ce plăcile de teracotă sunt folosite la interior, la nivelul pardoselii. Însă preponderent este lemnul masiv. Aşadar, haideţi să mizăm pe el, indiferent că e vorba de mobilier, accesorii sau podea! Alt material la care putem apela este fierul forjat, însă cu condiţia să aibă un design rustic.

Lavanda, floarea-soarelui, măslinele şi strugurii au ajuns de-a lungul timpului simboluri ale Provence-ului. Aşadar, acestea se pot regăsi în decor imprimate pe tot felul de obiecte: mobilier, materiale textile, finisaje (tapet sau picturi murale), accesorii şi decoraţiuni. Chiar dacă sunt foarte frumoase şi dau interiorului o notă romantică, totuşi este recomandat să le folosim cu măsură, să le coordonăm cu celelalte elemente ale amenajării şi să evităm să le combinăm unele cu altele. De asemenea, pentru un accent chic, dar şi pentru un plus de căldură şi familiaritate, putem introduce în ambient dantela, un material specific locului, cu valenţe estetice deosebite. Cu ajutorul acesteia, putem înfrumuseţa masa din dining, ferestrele din living şi dormitor sau putem orna delicat feţele de pernă, lenjeria de pat şi orice alt obiect ne dorim (coşuleţe, vaze, abajururi etc.).  

Alte accente tipice pe care le putem lua în calcul sunt: corpurile de iluminat cu aspect vintage, din fier forjat, oglinzile cu rame din lemn masiv patinat, coşurile de răchită, broderiile şi şervetele tradiţionale. Nu în ultimul rând, să nu uităm că lavanda reflectă cel mai bine spiritul Provence-ului şi, ca atare, să o folosim sub toate formele. Proaspătă sau uscată, în buchete, aranjamente decorative sau ghivece, levănţica va oferi culoare decorului şi îl va învălui în parfumul său unic.    

Sursă foto: www.pinterest.com, www.shutterstock.com

 

 

Related posts

Decoratiunile din cupru si nuantele de portocaliu sunt vedetele acestui sezon

Adina Meyers

O casă unde lumina este actorul principal

Adina Meyers

Despre cum iti decorezi locuinta cu bani putini

Adina Meyers