Știm cu toții cât de importantă este valorificarea fiecărui spațiu din căminul nostru. Dacă știm cum să îmbinăm culori, elemente de decor și câteva plante, reușim să facem o transformare uluitoare și deloc costisitoare. Andra Marinescu, arhitect în emisiunea „Visuri la cheie”, ne oferă câteva ponturi despre cum ne putem remodela casa. 

Andra, cu ce începe propriu zis un proiect de schimbare a interiorului unei case/apartament? 

Mereu am considerat că arhitectul trebuie să fie și psiholog, ca atare orice proiect începe cu o analiză psihologică a beneficiarului și a dorințelor acestuia. Urmează creația: un concept atent conturat în câteva randări sugestive. Este esențial să avem un concept la baza oricărui proiect. Astfel, reușim să păstrăm ordine în idei și disciplină în amenajare.

Ce putem face noi dacă nu suntem specializați în domeniu și nu ne permitem să angajăm un designer de interior?

Am susținut mereu ideea că orice om pasionat de artă și arhitectură, dar care nu are legătură cu meseria, poate face un curs de specialitate pentru a putea păși ulterior în lumea noastră, lumea artiștilor. Astfel a luat naștere cursul de design de interior The Interior, pe care îl voi susține cu drag din această toamnă, alături de colegul meu, arhitectul Laurențiu Paicu. Acest curs este destinat începătorilor și mi-aș dori ca oamenii din jurul nostru să înțeleagă ideea de frumos, de bun gust și, mai ales, de calitate. Și, bineînțele, mi-aș dori ca fiecare cursant să știe cum să o poată implementa singur în propriul design. 

Încă mulți dintre noi suntem reticenți față de ideile noi, de schimbări. Cu ce am putea începe noi o renovare? 

O amenajare trebuie să ne facă să ne simțim acasă! Indicat este să uităm „ce se poartă sau ce e la modă”. Recomand linii clare, culori neutre, piese statement, care în timp iși cresc valoarea, precum și obiecte accent care să dea viața amenajării. Cu ce începeți o renovare? Cu studierea portofoliilor unui arhitect și cu angajarea unui specialist care se mulează cel mai bine pe ideile voastre.

Și ce putem face atunci când nu putem renunța sub nicio formă la un obiect din casă? 

Avem două variante: fie îl integrăm într-o atmosferă nouă, și din start va avea altă valoare, fie îl restaurăm/recondiționăm. Tradiția nunților cu ceva vechi și ceva nou se potrivește și la amenajarea caselor. Diferența la case este acel 5% roșu, care dă viață unei lucrări. 

Care sunt elementele de bază ale arhitecturii și designului interior după care fiecare dintre noi ar trebui să ne ghidăm pentru un aranjament cu gust?

Arhitectura și designul nu trebuie niciodată făcute după ce este la modă, ci după cum te fac pe tine să te simți confortabil în propria locuință, pentru că acasă nu este doar un loc, ci este un sentiment. Din punct de vedere tehnic, aș sugera să se țină cont de tot ce presupune subiectul lumină, atât lumina naturală, cât și cea artificială. Lumina led vine pe categorii de temperatură și este foarte important să alegem optim, altfel poate apărea un disconfort destul de mare și, aparent, greu de explicat. 

Care sunt trendurile din acest sezon în arhitectură?

Eu consider că cel mai bun trend este cel care simți că ți se potrivește cel mai bine și care te face să te simți cât mai confortabil. Măiestria arhitectului constă în capacitatatea lui de a crea sentimente, nu spații. Încurajez beneficiarii să opteze pentru o amenajare statement, la care să aducă accente „la modă”. Aceste accente pot fi schimbate rapid, fără implicații majore, la o posibilă reamenajare. 

Care sunt materialele tale preferate? Ce tip de material nu ar trebui să excludem niciodată când ne decidem să facem o schimbare?

Am redescoperit tapetul și sunt plăcut surprinsă de gama tot mai variată care a fost pusă la dispoziția noastră, a arhitecților. Mi se pare accentul perfect într-o amenajare, fie el cromatic, fie ca textură. Simplu de montat chiar și de către client direct, tapetul poate fi elementul wow al unei amenajări. Puteți vedea accente de tapet și în amenajările din acest sezon Visuri la Cheie.

Spune-mi te rog, dacă ne confruntăm cu spații mici, care ar fi principalele elemente cărora trebuie să le acordăm atenție și ce putem face pentru a mari vizual spațiul.

Într-un spațiu mic, lumina și reflexia sunt cheia. Folosind oglinzi și zone iluminate direct sau indirect putem oferi impresia de spațiu mărit. De asemenea, tapetul cu efect de perspectivă poate fi un truc care să ne ajute. 

Oferă-ne, te rog, câteva exemple concrete parte a proiectului tău care ar putea fi implementate și în apartamentele cititorilor noștri.

Depinde foarte mult de preferințe, însă ce am făcut eu (după 6 concepte schimbate în 2 ani) am decis să păstrez în fiecare cameră accente de beton aparent, beton rezultat din structura de rezistență a blocului. Am optat pentru o amenajare clasică, în culori neutre, astfel că majoritatea mobilierului este în nuanțe de alb și/ gri.

Bucătăria este 95% albă, cu 5% accent de lemn folosit pe corpurile tip soldat, în care am încastrat frigiderul, respectiv cuptorul. 

Dormitorul este excentric. Am înlocuit peretele clasic de zidărie al băii cu un perete de sticlă fume. Pentru a avea intimitate, am folosit aceeași draperie ca cea de la geam.

În grupul sanitar, fiind destul de mic, am optat pentru un perete cu tapet. Pentru a mări vizual spațiul, peretele cu chiuveta reprezintă un mix între oglindă și mozaic de sticlă.

Scafele din tavan sunt iluminate cu bandă led, lumină ce îmi creează atât o atmosferă difuză pe timp de seară și, în același timp, pune în evidență porțiunile de beton rămase vizibile în tavan.

Mașina de spălat rufe a migrat în dressing de data aceasta și este atent susținută de uscătorul de rufe. Le recomand împreună, fie în dressing, fie într-o cameră tehnică. Pe principiul „less is more”, restul detaliilor (plintă și uși) au rămas albe. Albul transmite ordine și vine să completeze perfect textura de stejar natural a parchetului.

Care sunt acele modalităţi prin care casa poate fi pusă în valoare într-o amenajare?

Eficientizarea spațiilor, evitarea zonelor „moarte”, fără utilitate, materiale prețioase (asta nu înseamnă scump, ci înseamnă CALITATIV), mixul între lumina de ambient și cea generală și, nu în ultimul rând, detalii tip accent care sa dea sarea și piperul amenajării.

În final aș vrea să abordăm puțin și conceptul de „refolosire”. Dă-mi te rog câteva exemple. Cum putem refolosi anumite obiecte pe care deja le avem și pe care le-am putea transforma în ceva „nou”? 

Sunt adepta acestui concept și îl încurajez cât mai mult posibil. De exemplu, o comodă poate fi un obiect de mobilier care, într-o nouă atmosferă, poate prinde viață. Sau o masă de dinning poate fi la fel de bine integrată într-un spațiu nou amenajat. Acesta este motivul pentru care recomand clienților mei să cumpere obiecte de mobilier statement, pentru că acest tip de produs nu își va pierde valoarea niciodată. Nu luați obiecte doar de dragul „modei”. Investiți cu cap și astfel puteți beneficia zeci de ani de acele lucruri, în diverse aspecte și amenajări.

Related posts

Descopera stralucirea tenului in noile perle cu serumuri concentrate de la Clarena

Adina Meyers

Casă grandioasă cu vederi frumoase

Adina Meyers

(P) “It Could Be You”, un proiect despre realitatea oamenilor fără adăpost din București

Adina Meyers