Solutii Constructive

Cum să iluminezi inteligent exteriorul casei

Proiectarea unui sistem de iluminat inteligent al exteriorului este o adevărată provocare pentru cei care nu au cunoştinţe temeinice în domeniu, dar aspectele de bază detaliate în cele de urmează pot fi luate ca punct de plecare.

LED-urile pot fi puse în tuburi, arătând asemenea lămpilor incandescente (cu neon), sau pe benzi flexibile, care se pot aplica aproape oriunde. Acestea sunt veşti bune mai ales pentru cei care au deja un sistem de iluminat exterior al casei clasic, pe care îl pot îmbunătăţi simplu, doar prin schimbarea surselor de lumină cu unele mult mai eficiente şi mai economice. LED-ul (Lighing Emiting Diode) este un tip special de diodă, ce conţine materiale semiconductoare care convertesc energia electrică direct în lumină. Lungimea de undă sau culoarea luminii emise depinde de combinaţia exactă a materialelor semiconductoare. Acest lucru face posibilă emiterea luminii, care poate să fie roşie, gălbuie, verde, azurie sau albastră. Lumina emisă este foarte apropiată de o singură lungime de undă, iar astfel culorile sunt saturate şi nu necesită filtre. În prezent, LED-urile au un randament superior lămpilor incandescente sau cu descărcare în gaz, deoarece pot produce până la 150 lm (lumeni) şi au o eficacitate luminoasă de peste 100 lm/W. Comparând aceste date cu cele ale unei lămpi cu halogen, care în cel mai bun caz generează circa 20 lm/W, sau cu cele ale unei lămpi incandescente, care generează 10 lm/W, trebuie precizat faptul că iluminatul cu LED-uri are încă foarte mult potenţial pentru îmbunătăţirea eficacităţii luminoase.

Atenţie!
Pentru a vă bucura la maximum de avantajele iluminatului cu LED-uri, este indicat să alegeţi becuri, spoturi sau proiectoare special concepute pentru exterior. Acestea sunt mai puternice decât cele gândite pentru interior, au proiecţie împotriva umidităţii, iar calitatea şi intensitatea luminii nu sunt afectate de variaţiile de temperatură specifice spaţiilor exterioare în funcţie de anotimp.

Senzorii sunt cei care transformă un sistem de iluminat clasic într-unul inteligent, detectând mişcarea în zona în care sunt amplasaţi sau scăderea intensităţii luminii naturale. Aceşti senzori trebuie să fie conectaţi la un calculator (local sau central) care să le detecteze semnalele şi să acţioneze în consecinţă. Senzorii de mişcare sunt foarte utili în zonele mai puţin expuse ale proprietăţii, în care nu petreceţi prea mult timp şi care nu au de ce să fie iluminate arhitectural. Aceştia vor simţi când cineva se apropie de zona pe care o străjuiesc şi vor acţiona aprinderea luminii, după care, când nu vor mai detecta mişcare, „vor anunţa” că lumina poate fi stinsă. Conectaţi la o sursă de lumină, senzorii de mişcare sunt foarte utili şi pentru sistemul de supraveghere, care nu este dotat cu sistem night vision. Pe de altă parte, senzorii de lumină sunt cei care detectează scăderea intensităţii luminii naturale, determinând intrarea în funcţiune a sistemului de iluminat exterior al proprietăţii. Aceşti senzori sunt foarte utili atunci când nu sunteţi acasă pentru a aprinde manual lumina. De asemenea, vă scapă de grija reprogramării temporizatoarelor în funcţie de schimbarea orei la care se întunecă în funcţie de fiecare sezon.

Corpurile de alimentare cu energie solară sunt un alt „secret” al iluminatului inteligent al exteriorului. Simple şi practice, astfel de surse de lumină pot fi achiziţionate din orice magazin de bricolaj, la preţuri care pornesc de la câţiva lei per bucată, în funcţie de mărime şi putere. Ele se aprind automat odată cu instalarea întunericului, acumulatorul fiind capabil să asigure o funcţionare optimă pe tot parcursul nopţii. Sistemul este foarte simplu: mini-panourile solare montate pe fiecare corp de iluminat (există şi sisteme mai scumpe şi mai complicate, care au un panou solar de mari dimensiuni, ce asigură alimentarea tuturor corpurilor din curte) înmagazinează, într-un acumulator, lumina solară de-a lungul zilei, transformând-o noaptea în energie electrică ce generează lumina prin intermediul unui dispozitiv LED. Pornirea şi oprirea automată a iluminatului se fac prin senzorii de lumină cu care sunt dotate corpurile de iluminat solare. Aceste corpuri de iluminat inteligente au forme şi destinaţii dintre cele mai variate. Astfel, există aplice, stâlpi de iluminat decorativi, spoturi, proiectoare sau chiar lămpi încastrate în alei, pardoseală sau în pereţii teraselor.

Text: Simona Popa

Sursa foto: www.shutterstock.com

 

Related posts

5 lucrări pe care trebuie să le faci în casa ta în această toamnă

Adina Meyers

Amenajarea balconului: care este cea mai importantă etapă

Adina Meyers

La ce ne este folositor certificatul energetic si auditul energetic al unui imobil

Adina Meyers