Cititul este o activitate foarte plăcută, care merită un spaţiu dedicat, amenajat special, în care să ne bucurăm de tot confortul în timp ce răsfoim cărţile sau revistele preferate. Indiferent cât de mici sau mari sunt locuinţele noastre, în doi paşi şi trei mişcări, putem improviza un colţ de lectură intim şi confortabil. Iată trei idei foarte uşor de pus în aplicare, mai ales acum, când frigul de afară ne obligă să ne petrecem timpul în casă, în compania unei cărţi bune şi a unui ceai aromat.

1. Clasicul fotoliu

Ideea este destinată în special persoanelor cărora le place să aibă un loc de lectură retras, liniştit şi luminos. De exemplu, un spaţiu foarte potrivit pentru citit se poate dovedi un balcon sau o terasă pe care aţi integrat-o în cadrul livingului sau al dormitorului. Cel mai important este însă ca acest colţ de locuinţă să fie ferit de zgomote şi bine luminat natural. Următorul pas este să aduceţi aici un fotoliu (poate fi şi o canapea sau sofa) confortabil, eventual prevăzut cu o extensie sau cu un taburet pentru picioare, care să vă ajute să vă relaxaţi în timp ce citiţi. Chiar dacă aţi amplasat fotoliul lângă fereastră, pentru a beneficia pe timpul zilei de lumina şi căldura soarelui, nu uitaţi să montaţi pe una dintre părţile lui laterale un lampadar sau o veioză, care să vă asigure lumina necesară seara sau în timpul nopţii.  


 

2. Romantic, în faţa şemineului

În cazul în care aveţi în locuinţă un şemineu, ar fi păcat să nu profitaţi de atmosfera intimă pe care o creează acesta şi să amenajaţi în apropierea lui un colţ de citit romantic. Este atât de simplu! Aşezaţi în faţa şemineului un covor pufos, iar peste acesta puneţi pernuţe sau pouf-uri moi şi confortabile. Aduceţi aproape şi un pled, care să vă ţină de cald, în cazul în care sunteţi mai friguroşi. Avantajul principal al acestei idei este că vă permite să staţi foarte comod, exact aşa cum vreţi, şi să vă schimbaţi poziţia de citit după bunul plac. Nu mai amintim de faptul că focul jucăuş din şemineu, trosnetul lemnelor şi căldura plăcută compun cadrul ideal pentru a intra în universul cărţilor voastre de suflet.

3. Original, la geam

Dacă beneficiaţi de un pervaz de dimensiuni generoase, vă puteţi declara norocoşi, pentru că îl puteţi transforma în câteva minute într-un loc de citit original. Ideal ar fi ca sub pervazul cu pricina să existe un calorifer, având în vedere că, în general, în zona de lângă geam, temperatura este mai scăzută decât în restul casei. De asemenea, este important ca tâmplăria să fie de bună calitate, astfel încât să nu lase frigul să pătrundă în interior sau să favorizeze formarea condensului – cu siguranţă, nu e deloc plăcut să vă îngheţe mâinile pe carte sau să se prelingă picături de apă pe voi. Dacă toate aceste condiţii sunt îndeplinite, aveţi undă verde să amenajaţi pervazul. Tot ce trebuie să faceţi este să-l îmbrăcaţi cu o husă sau o pătură călduroasă şi să-l accesorizaţi cu pernuţe pentru cap şi spate, pentru a sta cât mai comod. Mai mult, îl puteţi personaliza cu o etajeră interesantă pentru cărţi, cu un ceai bun şi cu un prieten pufos drag.   

Related posts

Idei de amenajare interioară de la arhitecții din „Visuri la cheie”

Adina Meyers

Consumul Energetic Estimativ al unei locuinte [Infografic]

Adina Meyers

Mobilier practic pentru baie

Adina Meyers