Amenajare gradina

Cum să amenajezi pas cu pas un iaz

Indiferent de soluţia constructivă pentru care optezi, sunt câteva etape pe care trebuie să le respecţi atunci când îți amenajezi un iaz în curte.Înainte de a începe săpăturile, trasează cu un furtun conturul dorit. În felul acesta, vei vedea dacă forma de pe hârtie se potriveşte cu cea de la faţa locului.
Dacă lucrurile stau aşa cum ai plănuit, urmează trasarea şi săparea gropii, care se vor face după forma şi dimensiunile bazinului sau după propriul plan, dacă mergi pe varianta foliilor izolatoare. În ultimul caz, îți recomandăm să sapi groapa în trepte, cu pante puţin abrupte. Motivele ţin atât de partea estetică, cât şi de cea practică – astfel, vei preveni surparea malurilor. Prin terasarea malurilor, vei putea să amplasezi ghivece cu plante acvatice care necesită adâncimi diferite, fără ca acestea să alunece necontrolat în iaz. 
Apoi, în momentul în care va fi necesar să intri în apă pentru a face lucrări de întreţinere, treptele te vor ajuta să accesezi uşor toate zonele iazului, fără să aluneci în apă.
Atunci când sapi groapa, fii foarte atent la nivel! Încearcă să execuţi această operaţiune în aşa fel încât marginile să fie la acelaşi nivel pe tot perimetrul iazului. În acest sens, îți recomandăm să verifici regulat marginile cu un poloboc.
După ce săpăturile sunt gata, curăţă groapa de rădăcini şi pietre, care ar putea deteriora în timp bazinul sau folia. Pentru o protecţie în plus, acoper-o cu un strat de 10-20 cm de nisip fin.
Urmează introducerea bazinului sau aplicarea foliei, după caz. Ideal ar fi ca bazinul să fie puţin mai înalt decât groapa (cu cel mult 10 cm). Pentru a masca marginile, folosește vegetaţie. Dacă alegi varianta foliei, lasă un şănţuleţ în care să o fixezi. Totodată, acesta va avea şi rolul de a drena apa pluvială. Umple șanțul cu pietriş, pentru a împiedica deplasarea foliei.
Ultima etapă este și cea mai plăcută: umple iazul cu apă, după care populează-l cu diferite specii de plante și pești.

Foto: Shutterstock

Related posts

Grădină modernă, aerisită şi utilă

Adina Meyers

Gradini pentru divertisment

Adina Meyers

Ikebana la indemana oricui

Adina Meyers