Pe foarte multi dintre romani nu ii preocupa siguranta banilor si a lucrurilor de valoare din casa decat atunci cand este prea tarziu si au devenit deja victime ale hotilor. Este asadar recomandat sa iti iei toate masurile de precautie inainte de a fi prea tarziu si sa regreti ca nu ai facut-o la timp.
Nu conteaza foarte mult motivul pentru care vrei un seif. Sunt persoane care folosesc seiful pentru a-si tine la adapost banii, altii doar pentru bijuterii, in timp ce unele persoane nu folosesc seifurile decat pentru documentele foarte importante si care nu trebuie sa ajunga pe mainile altor persoane (in aceasta categorie nu intra doar hotii, ci si ceilalti membri ai familiei sau persoane care trec pragul casei tale).
Sunt mai multe tipuri de seifuri dintre care poti alege, in functie de protectia pe care o ofera. Asadar, putem opta intre seifuri antifoc (in cazul in care vrei sa iti protejezi documentele foarte importante de un eventual incendiu – acesta este si principalul motiv pentru care romanii hotarasc sa isi cumpere un seif), seifuri antifurt (pentru a-ti proteja bunurile de hoti) si seifuri care sunt rezistente la apa, ele fiind etansate astfel incat sa nu patrunda nici un strop de apa in ele.
In ceea ce priveste sistemul de securizare, si aici avem de ales intre mai multe tipuri. Asadar, pe piata gasesti seifuri cu yala si seifuri cu cifru. O sa optezi in functie de preferintele tale, insa noi consideram ca cele cu yala, din moment ce au nevoie de o cheie pentru a fi deschise, sunt ceva mai usor de „spart” (mai ales ca nu poate fi deloc greu ca tu, fara sa iti dai seama, sa ramai fara cheie). Deci, cel mai bine este sa iti indrepti atentia catre un model care are ca sistem de securizare cifrul, iar acesta poate fi mecanic sau electronic. Bineinteles, si aici sunt riscuri, mai ales daca obisnuiesti sa folosesti drept cifru numere consecutive sau date de nastere.
Va trebui sa tii cont si de locul in care vrei sa amplasezi seiful, iar asta pentru ca exista modele pe care le poti ancora in mobilier, in perete sau in podea. De asemenea, exista si seifuri mobile, care iti ofera o mai mare libertate in ceea ce priveste amplasarea lor. Nu trebuie sa uitam nici de design, iar aici printre principalele aspecte pe care le vei lua in considerare sunt dimensiunile si montajul. O sa te hotarasti in functie de ce vrei sa protejezi. E evident faptul ca daca o sa folosesti seiful pentru a tine in el un laptop sau tablouri vei alege un seif mai mare. In schimb, daca o sa tii doar o anumita suma de bani si bijuterii, atunci un model mic iti este arhisuficient, mai ales ca nu va ocupa foarte mult spatiu in casa.
Sunt momente in care nu ai nevoie neaparat de un seif, ci de o simpla cutie de valori. Aceasta are rolul de a-ti oferi mobilitate, deoarece o poti lua cu tine atunci cand pleci si vrei sa tii in siguranta obiectele de valoare (ca de exemplu cardurile de credit, banii sau bijuteriile).