Este bine cunoscut faptul că zgomotul influenţează starea generală de confort, diminuând capacitatea de concentrare şi ameninţând grav sănătatea. Se estimează că jumătate din populaţia Europei trăieşte într-un mediu poluat fonic, iar mai mult de o treime este deranjată de nivelurile ridicate de zgomot în timpul activităţilor şi al somnului. De aceea, legislaţia actuală şi normele din construcţii impun standarde de protecţie fonică înalte, care obligă la filtrarea zgomotelor şi vibraţiilor generate în interiorul unei clădiri, precum şi a celor care provin din exterior. Pe de altă parte, în funcţie de stilul de viaţă şi necesităţile familiei voastre, este recomandat ca, în momentul proiectării, construirii sau renovării locuinţei, să apelaţi la serviciile unui specialist, pentru a găsi cele mai bune soluţii de protecţie fonică.

Izolare acustică la exterior şi la interior

Zgomotele pot proveni atât din exterior (în special din circulaţia maşinilor), cât şi din interior, ceea ce înseamnă că se impun soluţii diferite.

Pentru a vă proteja de sunetele neplăcute de afară, trebuie să vă îndreptaţi atenţia spre elementele care vin în contact cu exteriorul, şi anume ferestrele, uşile, acoperişul şi, în special, pereţii de faţadă.

BINE DE ŞTIUT!

Este deosebit de important ca protecţia fonică să fie luată în calcul încă din faza de proiectare a locuinţei. De asemenea, tot în acest stadiu trebuie alese soluţiile cele mai potrivite, în raport cu: amplasarea casei, sursele de zgomot şi distanţa faţă de acestea, spectrul de frecvenţe ale emisiei acustice (materialele de construcţie se comportă diferit, în funcţie de frecvenţa sunetului incident), tipul zgomotului (aerian sau de impact), structura construcţiei, materialele din care este realizată construcţia, tipul şi poziţionarea instalaţiilor (apă, canal, gaze, ventilaţii etc.) ce deservesc sau traversează spaţiul analizat.

Soluţii de îmbunătăţire a performanţelor acustice

Atunci când vă ridicaţi casa, ar fi bine să aveţi în vedere toate detaliile care pot să afecteze nivelul de zgomot. Dacă alegeţi corect materialele, veţi rezolva atât problemele legate de izolarea fonică, cât şi pe cele de izolare termică.

ATENŢIE!

Specialiştii sunt de părere că realizarea protecţiei fonice ulterior construirii locuinţei va fi de circa două ori mai scumpă decât dacă această operaţiune este efectuată în faza de elaborare a proiectului.

În ceea ce priveşte materialele de construcţie, indicele Rw (adică gradul de izolare fonică la zgomotul aerian) reprezintă caracteristica cea mai importantă de care trebuie să ţineţi cont. Este de remarcat faptul că acest indice depinde, în afară de caracteristicile fizice ale materialului (masa pe unitatea de suprafaţă), şi de frecvenţa sunetului incident. Producătorii de materiale de construcţie şi/sau izolaţii fonice precizează în mod normal valorile acestui parametru în funcţie de banda de frecvenţă. În cazul în care nu sunt disponibile astfel de date, indicele de izolaţie fonică al unui material poate fi determinat în funcţie de caracteristicile fizice ale acestuia (densitate, modul de elasticitate etc.), cu ajutorul diferitelor modele matematice de calcul standardizate. După cum bănuiţi, o asemenea operaţiune este destul de complexă şi trebuie lăsată în seama specialiştilor proiectanţi. Oricum, reţineţi că atât polistirenul, cât şi spumele poliuretanice sunt uşoare şi rigide, intră foarte repede în rezonanţă şi nu fac parte din categoria celor mai recomandate soluţii pentru o izolare fonică eficientă.

În cazul renovării locuinţei (dar şi atunci când o construiţi), trebuie să aveţi în vedere faptul că, în mod similar cu apariţia punţilor termice în cazul izolării termice, sunetul va urma cea mai rapidă cale de propagare. Fisurile lăsate în urma lucrărilor, găurile rezultate în urma cablării spaţiului interior, aerisirile, străpungerile şi neetanşeităţile constituie astfel de căi, iar prezenţa lor trebuie evitată.

În ceea ce priveşte ferestrele, cele dublu sau triplu izolate, precum şi modelele cu geam gros au capacitatea de a reduce propagarea sunetului prin materialele constructive ale casei.

RECOMANDARE

În cazul uşilor, izolarea fonică se realizează prin montarea pe toc a unui cheder din cauciuc. În majoritatea situaţiilor, însă, chederul nu poate fi adăugat unei uşi existente, având în vedere apropierea uşii de toc. Dacă totuşi doriţi acest lucru, atunci se impune să înlocuiţi uşa şi tocul.

Tipsuri pentru izolarea fonică a interiorului

Cel mai adesea, interiorul locuinţei necesită o izolare fonică superioară, fie că este vorba de birou, camera copilului sau dormitorul aflat în apropierea băii/bucătăriei. În acest sens, foarte importantă este şi amplasarea încăperilor. În cazul apartamentelor de bloc, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă zgomotul produs de vecini. Cel mai frecvent, se apelează la soluţia izolării pereţilor interni, a tavanului şi a pardoselii. De asemenea, pentru o acustică bună în interiorul încăperilor, este nevoie ca materialele folosite să fie bune absorbante din punct de vedere fonic. În prezent, există soluţii cu o eficienţă sporită, în special în cazul compartimentărilor moderne cu pereţi din gips-carton. De exemplu, datorită densităţii mai mari cu 50% faţă de cea a plăcilor din gips-carton standard, noile plăci Habito, propuse de Saint-Gobain Rigips, asigură o performanţă de izolare acustică a pereţilor de până la 56 dB (pentru un perete dublu, placat cu plăci din gips-carton Habito şi Rigips RB 12,5). Astfel, înlocuind cu Habito plăcile din gips-carton standard de la exteriorul unui perete, izolarea acustică creşte cu 3 dB.

Cât priveşte uşile, izolarea fonică a acestora se face cu ajutorul unor garnituri. Există şi uşi speciale, în cazul cărora amortizarea fonică se obţine prin folosirea lemnului masiv şi a vatei de sticlă sau minerală.

Se ştie că, într-o casă, sistemele de instalaţii (apă, încălzire, ventilare) sunt generatoare de zgomote, motiv pentru care se impune izolarea acestora. De exemplu, pentru a diminua zgomotul produs de apa menajeră, vă recomandăm să prevedeţi cu site capetele ţevilor de curgere a apei. De asemenea, pentru a reduce propagarea sunetului dintr-o încăpere în alta, specialiştii vă sfătuiesc să realizaţi cât mai precis locaşurile pentru prizele electrice şi să nu le aşezaţi spate în spate de o parte şi cealaltă a peretelui.

Foto: Sutterstock

Related posts

Casa in panta: solutii constructive

Adina Meyers

Cu ce izolam peretii exteriori pentru a avea mai mult confort la interior

Adina Meyers

Cum ai grija de acoperisul casei tale

Adina Meyers