Este normal ca fiecare dintre noi sa se gandeasca la costurile de intretinere a casei si sa incerce sa faca economie. Tocmai de aceea, pentru a veni in intampinarea celor care doresc sa se bucure de confort termic, dar sa plateasca putin, au aparut produse care faciliteaza acest lucru.
Stiati, de exemplu, ca exista vopsele care reduc consumul de energie anual cu pana la 30%? Vopseaua ThermoShield provine din Statele Unite ale Americii si este utilizata in intreaga lume de peste 20 de ani. Vopseaua se gaseste si pe piata romaneasca si poate fi achizitionata prin comanda de la Thermoshield.
Asa cum am stabilit, aplicarea acestei vopsele pe fatade are proprietati deosebite si nu serveste numai la imbunatatirea aspectului optic, ci contribuie semnificativ si la eficienta economica a cladirii.
Dupa ce suprafata a fost vopsita, soarele si aerul ajuta la asigurarea unei protectii eficiente impotriva patrunderii apei din precipitatii.
Mai mult, aceasta vopsea are proprietatile unei membrane si umiditatea in exces se elimina din zidarie prin capilaritate si se evapora rapid.
Deoarece contine mult material ceramic, vopseaua nu constituie o suprafata buna pentru aparitia ciupercilor, a lichenilor sau a muschilor. Nu mai este nevoie sa apelati la ajutorul substantelor pentru antidaunatori, unele dintre acestea fiind poluante pentru mediu.
Stratul de vopsea transforma peretele intr-o suprafata asemanatoare pielii si permite patrunderea unei cantitati suficiente de aer pentru ca acesta sa poata respira.
Rezistenta ridicata la acшiunile mediului inconjurator
Smogul, acizii, sarurile, radiatiile UV sau alte forme de poluare nu afecteaza in niciun fel suprafetele acoperite de acest nou tip de vopsea deoarece este foarte elastica si impiedica pe durata indelungata formarea de fisuri, cauzate in mod normal de rigidizari si imbatraniri ale substantelor utilizate.
Mai mult, fisurile rezultate in urma tensionarii sunt reduse prin protectia termica a vopselei, prin numarul mare de sfere ceramice cu gol, inglobate intr-un liant special, fiind eliminate aproape in totalitate miscarile cauzate de dilatatia diferita a materialelor de constructii.
Vopseaua in cauza este rezistenta la intemperii precum ploi in averse, grindina, zapada.
In plus, stratul protector face ca materialul de constructie sa ramana uscat si reduce riscul unei inverziri nedorite a fatadei, fenomen insotitor al formarii condensului.
Adio fatade innegrite!
Nimanui nu ii plac fatadele murdare, innegrite de poluare. Ei bine, cu ajutorul acestei vopsele ati scapat de acest inconvenient al traiului modern.
Vopseaua evita incarcarea electrostatica a suprafetelor acoperite, iar legatura din punct de vedere chimic cu particulele de murdarie este slabita. Daca dupa multi ani de la aplicare se depune ceva murdarie, combinatia dintre sferele ceramice si materialul-suport permite o curatire cu apa sau chiar cu aparate cu jet de apa sub presiune ridicata.
Aplicare pe orice suprafata
Indiferent daca este vorba de metal, beton, tencuiala veche sau noua, plastic sau fibre sintetice, vopseaua este usor de aplicat. Se face cu ajutorul pensulei sau prin roluire si pulverizare. Daca este prima aplicare, trebuie date doua straturi. Temperatura minima de intarire a stratului de vopsea este de 5o C.
Permeabilitatea pentru vapori, variabila care transporta umiditatea din perete la fel ca o dioda hidrica, mareste capacitatea de izolare a zidariei, fara a o bloca total.
Se stie ca peretii uscati izoleaza mai bine decat cei umezi si au o capacitate de acumulare a caldurii mai mare. Astfel, peretii acoperiti cu vopseaua ThermoShield se racesc mult mai incet decat cei neacoperiti.
La exploatarea continua, aportul energetic trebuie sa fie mai mic deoarece peretele acumulator a fost umplut suficient si isi cedeaza lent energia acumulata.
ThermoShield poate fi aplicat pe orice suprafata portanta curata, uscata, fara rugina si grasimi, cum ar fi: metal, plastic, fibre sintetice, beton, tencuiala veche sau noua.
Aplicarea vopselei se poate face cu ajutorul pensulei, prin roluire sau pulverizare. In cazul primei acoperiri sunt necesare doua straturi. La aplicare trebuie sa se tina seama si de faptul ca temperatura minima de intarire este de 5oC. Daca au existat perioade lungi in care nu ati utilizat vopseaua, trebuie sa o agitati cu ajutorul unui agitator mecanic.
Articol preluat din Revista Casa Mea
Text: Anca Ghiorghiu
Material realizat cu sprijinul firmei ThermoShield www.thermoshield.ro reinecke@thermoshield.ro