Amenajari Exterioare Gradinarit

Lucrari de toamna in gradina

In aceasta perioada, cea mai mare parte a energiei trebuie sa o canalizam spre plantele si florile ajunse la maturitate, care au tendinta sa se ofileasca sau sa se imbolnaveasca.

Acum este momentul potrivit pentru a recolta semintele pentru sezonul urmator. Acestea trebuie pastrate in cele mai bune conditii, intr-un loc uscat si intunescos, in saculeti de hartie. Totodata, este obligatoriu sa va faceti timp pentru a taia si strange intr-un singur loc florile si frunzele ofilite, care se vor transforma intr-un amestec extrem de hranitor pentru sol.

Chiar daca toamna bate la usa nu trebuie sa neglijati lucrarile curente de intretinere a gradinii, asa ca pliviti buruienile in continuare. De asemenea, acesta este sezonul in care cel mai indicat este sa ganditi in perspectiva si sa va conturati, foarte clar, modul in care vreti sa imbunatatiti aspectul gradinii in urmatorul sezon.

Toamna este momentul cel mai potrivit pentru plantarea arbustilor, a trandafirilor si pomilor fructiferi, dar si pentru divizarea plantelor perene din productia proprie. In aceste zile, pamantul este cald si plin de substante nutritive, asa ca plantele tinere se vor dezvolta cu rapiditate si, pana la inceputul ierii, cand temperaturile vor atinge limita inghetului, vor avea radacinile fixate si destula vigoare pentru a rezista pana in primavara.

Pentru ca plantele nou aduse in gradina sa se acomodeze cu usurinta si pentru a trece cu bine iarna, pregatirea solului este una dintre cele mai importante etape pe care trebuie sa o parcurgeti si sa ii acordati atentia cuvenita. Inainte de toate, trebuie sa stiti ca anumite mituri privind pregatirea solului sunt complet eronate, putand sa aduca mai multe probleme decat beneficii. Nu este bine sa udati in mod excesiv solul inainte de sadirea noilor plante, intrucat acest lucru le va impiedica sa se fixeze in pamant, iar radacinile firave risca sa putrezeasca.

In magazinele de specialitate veti gasi ingrasaminte specifice pentru toamna, pentru refacerea solului si pregatirea lui pentru plantari. Este important sa aplicati ingrasaminte specifice si in cantitati diferite, in functie de fiecare planta pe care o plantati in perimetrul respectiv. Ingrasamintele specifice toamnei au un continut ridicat de potasiu si fosfor, fara azot. Potasiul face plantele rigide inainte de venirea iernii si le creste rezistenta la inghet. Ingrasamintele specifice toamnei sunt destinate, in cele mai multe cazuri, peluzelor, coniferelor si zonele cu plante perene. Substantele nutritive trebuie, in mod obligatoriu, aplicate in mod rational, daca doriti sa profitati de acest sezon pentru a muta arbustii de tuia, coniferele sau plantele cataratoare. In septembrie si octombrie, aceasta operatiune se poate realiza cu riscuri minime. De un aport suplimentar de substante nutritive au nevoie si bulbii florilor care urmeaza sa infloreasca in primavara (lalelele, zambilele sau narcisele). Tot la capitolul pregatirii solului pentru toamna treceti si plivirea buruienilor, intrucat in aceasta perioada multe dintre ele isi lasa semintele. Astfel scapati de eforturi suplimentare in anul urmator. In zonele in care urmeaza sa faceti plantari, sapati si afanati solul.

 

Related posts

Amenajată de la A la Z: o grădină perfectă pentru relaxare

Adina Meyers

Inspiraţie internaţională: casă de munte în Canada. Exterior şi interior, aer montan

Adina Meyers

Uși garaj secționale automate puse la dispoziție de un producător cunoscut, Smilo Holding

Adina Meyers