Amenajari Exterioare

Cum pregatim corect trandafirii de gradina pentru sezonul rece?

Anotimpul racoros bate la usa, iar plantele din gradina trebuie atent ingrijite, astfel incat acestea sa poata trece cu bine de temperaturile extrem de scazute din timpul iernii. Desi simplu de plantat si de intretinut, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi si reguli de urmat pentru ca trandafirii sa traverseze fara probleme sezonul rece. Inghetul poate distruge celulele trandafirilor si le poate usca tulpina, asadar indicat este sa ii pregatesti corespunzator.

Ingrijiirea permanenta a trandafirilor ii face mai sanatosi si mai vigurosi

Pentru a depasi cu bine perioada iernii, trandafirii de gradina trebuie ingrijiti corespunzator inca din vara. Pentru a-i mentine sanatosi se aplica tratamente fito-sanitare pentru combaterea bolilor si daunatorilor. Li se administreaza ingrasaminte daca este cazul. Un trandafir viguros si sanatos va rezista cu usurinta oricarei ierni. Dupa ce avem grija ca pe timpul verii trandafirii sa fie protejati impotriva bolilor si daunatorilor, sezonul tomnatic este perioada in care plantele intra in repaos vegetativ, fiind momentul propice pentru a pregati trandafirii pentru sezonul de iarna.

Nu se mai aplica sub nici o forma ingrasaminte din luna septembrie. Regula de baza este sa nu se mai administreze ingrasaminte cu 8 saptamani inainte de primul inghet. Motivul este ca aproape toate ingrasamintele contin si azot, care favorizeaza cresterea vegetativa a plantei incetinind astfel mult, sau impedicand intrarea plantei in repaos vegetativ. Planta nefiind in repaus vegetativ va degera cu siguranta la venirea primelor ingheturi.

Zeama Bordeleza

Toamna tarziu, dupa ultimul val de inflorire, va recomandam sa aplicati un tratament cu zeama bordeleza (un amestec de piatra vanata cu var stins). Se gaseste la orice fitofarmacie si este aceptata in agricultura bio. Cuprul continut de Zeama Bordeleza contribuie la o buna maturare (lemnificare) a ramurilor trandafirilor. O buna maturare ajuta planta sa treaca cu bine de gerurile de peste iarna. De asemenea, previne aparitia multor boli fungice ca: rapan, monilioza, patarea neagra.

Taierea de usurare”

Tot toamna tarziu se scurteaza la 50-60cm toate ramurile trandafirilor. Aceasta taiere se numeste „taiere de usurare” si se face pentru a proteja ramurile plantei de ninsorile abundente din timpul iernii, care le-ar putea rupe cu tot cu altoi; astfel puteti pierde toata planta.

Musuroirea trandafirilor

Odata cu venirea primelor temperaturi negative, trandafirii se musuroiesc cu pamant sau mulci. Musuroiul va proteja altoiul si planta pentru perioada cu temperaturi foarte scazute si fara zapada care sa-i protejeze. Musuroiul se face de 20-30cm. Nu faceti musuroiul prea devreme, altfel la caldura de sub musuroi se vor forma lastari noi si fragezi care vor degera la primele ingheturi.

Si pentru ca suntem in sezonul plantarii trandafirilor, poti alege trandafirul preferat din gama completa de trandafiri pentru gradina de la Jardina.eu. De la trandafiri cu flori mari, pana la cei urcatori si pomisori, decoreaza-ti gradina in functie de preferintele tale. Trandafirii urcatori transforma in 2-3 ani intr-un colt de rai orice gard sau poarta din curte. Trandafiri ca Don Juan, Queen Elisabeth sau Parade te vor face sa te indragostesti definitiv de gradina ta!

Tu ti-ai pregatit gradina pentru sezonul rece?

 

 

Related posts

„Casa mea merită cele mai bune porți metalice”. Iată ce să alegi! 

Adina Meyers

Idei de amenajare a băii în două culori

Adina Meyers

5 idei pentru o locuință cu aspect industrial

Adina Meyers