Gradinarit

Cum pregăteşti gazonul pentru o vară toridă?

Toţi visăm la un gazon englezesc perfect, numai că cel mai mare dușman al unei astfel de peluze este chiar climatul din țara noastră, mai exact verile din ce în ce mai toride și secetoase. Cum gazonul reprezintă piesa de rezistență a oricărei grădini, este important să ne asigurăm că acesta va avea cât mai puțin de suferit de pe urma temperaturilor ridicate. Află, în cele ce urmează, cum să îngrijeşti peluza în sezonul cald.

Vara, ritmul de creștere a gazonului scade, ceea ce înseamnă că trebuie tuns mai rar. Mai exact, în perioada caniculară, se recomandă tunderea acestuia la 5 cm înălțime – astfel, firele păstrează umbra, ajută la răcirea pământului şi menţin umiditatea în sol un timp mai îndelungat. În aceste condiţii, gazonul va rezista mai bine la secetă.

În lunile toride ale sezonului estival, se impune irigarea automată în jurul orei 3 dimineața sau seara târziu, în intervalul orar 22.00-23.00. Astfel, se evită un șoc termic, iar apa are timp să ajungă la rădăcinile plantelor, la o adâncime de minimum 10 cm, conform recomandărilor specialiștilor. Cele mai comode și complexe sunt sistemele de irigare prin aspersie, cu comandă și senzor de ploaie, ce previn risipa. Panoul de comandă permite programarea orelor de udare și a intervalelor de timp pentru fiecare zonă din grădină. Un sistem mai simplu și mai ieftin este cel mecanic, care asigură udarea grădinii prin deschiderea unui robinet, apa fiind transportată prin conducte. Una dintre cele mai eficiente metode este sistemul de irigare subteran. Acesta trebuie montat înainte de amenajarea grădinii și are următoarele avantaje: previne evaporarea apei; udarea se poate realiza indiferent de ora din zi sau din noapte; sistemul este coordonat de la un panou de comandă și poate fi programat în prealabil. O altă soluţie pentru udarea spaţului verde este sistemul de furtunuri poroase, cu emițătoare de scurgere care asigură irigarea prin picurare. Acesta asigură o economie de până la 75% la consumul de apă folosită pentru udarea grădinii. În schimb, este ceva mai costisitor și, cel mai probabil, vei avea nevoie de sprijinul unui specialist la montare.

Este necesară fertilizarea gazonului vara?

Îngrășarea gazonului se impune o singură dată vara, şi anume la începutul perioadei caniculare.

Fertilizarea excesivă în sezonul cald aduce probleme, din cauza temperaturilor ridicate dar și a umidității care nu poate fi controlată atunci când nu există un sistem de udare automat. Având în vedere valorile termice crescute, se recomandă ca, înainte de a fertiliza gazonul, să îl aeraţi. Această operaţiune asigură oxigen nu numai solului, ci și microorganismelor, care sunt esențiale pentru o peluză verde și viguroasă. Aerarea este cu atât mai importantă pentru gazon cu cât solul este mai argilos. Mai ales grădinile din sudul țării suferă din acest punct de vedere, căci solul de aici este foarte lutos (argilos), ceea ce înseamnă că aerarea gazonului este obligatorie. Pentru efectuarea acestei lucrări, trebuie folosit un aerator de gazon – un aparat ce face mici găuri, decompactând solul.

Important: aerarea gazonului se face cel mai bine atunci când solul este umed!

Revenind la fertilizarea peluzei în timpul verii, se recomandă ca în această perioadă să utilizaţi azot, deoarece îi stimulează culoarea și îi asigură vigoarea. De altfel, toate îngrășămintele aplicate primăvara și vara trebuie să aibă mai mult azot decât alte elemente.

Ce este scarificarea solului?

Înainte de fertilizarea de vară, este recomandat să scarificaţi uşor solul. Această etapă ajută la procesul de absorbție, în cazul aplicării unui fertilizant solid prin încorporare în solul scarificat, sau la filtrarea mai ușoară în sol, în cazul folosirii unui fertilizant lichid. Scarificarea este procedeul de eliminare a resturilor vegetale din gazon (o parte componentă a operațiunilor de întreținere a gazonului). La baza firelor există un material fibros și descompus, format din resturi de iarbă tăiată, frunze moarte, rizomi etc. În cantitate mică, acest material este benefic, dar în cantitate mare – nu. Prin scarificare, se îndepărtează din gazon aceste uscături, iar astfel se îmbunătățeşte pătrunderea aerului, a apei, precum și dezvoltarea microorganismelor necesare solului unui gazon.

Reîmprospătează gazonul vara

Chiar dacă, teoretic, semănarea gazonului se poate face pe tot parcursul creșterii firului de iarbă (inclusiv vara), perioadele caniculare sunt destul de riscante pentru o astfel de activitate. Dacă totuși faci acest lucru, este obligatorie o irigare suficientă și regulată a gazonului imediat după semănare, pe toată perioada de germinare și creștere.

Cum să ai un gazon cu dungi ca la stadion

Dacă vrei un gazon cu dungi, după modelul celui de pe stadioanele de fotbal, trebuie să foloseşti un tăvălug, care culcă ușor iarba în sensul în care doreşti o altă culoare. Acesta este un accesoriu opțional, care se atașează la mașina de tuns.

Cât costă însămânţarea şi întreţinerea gazonului cu o firmă specializată?

Preţul pentru un sistem de irigaţie automatizat varianză între 3 eur/mp pentru grădini până în 150 mp şi 2 eur/mp pentru grădini peste 200 mp. Preţul pe metrul pătrat este mai mare la grădinile mici deoarece preţul automatizării sistemului se descarcă la o suprafaţă mai mică.

Preţul pentru realizarea gazonului prin însămânţare varianză între 2,5 şi 3 eur/mp. Include, erbicidare, mobilizare pământ existent, adaos pământ de maximum 3-5 cm, nivelare, însămânţare, fertilizare şi tăvălugire. Seminţe profesionale. Preţul variază în funcţie de necesarul lucrărilor, de starea terenului de însămânţat, distanţa, etc.

Preţul pentru mentenanţa gazonului porneşte de la 250 lei/100 mp/lună; abonamentul include 4 tăieri pe lună, 3 fertilizari gazon pe an, tratamente fitosanitare de prevenţie şi combatere, o scarificare a gazonului, o fertilizare cu Osmocote 9 luni pe an, două toaletări plante pe an etc.

Preţul pentru întreţinerea unei gradini cu o firmă specializată variază în funcţie de distanţă, de numărul plantelor de întreţinut, de accesibilitatea utilajelor, dar şi de existenţa animalelor de companie.

Related posts

Ingrijeste gazonul cu Viking iMow

Adina Meyers

Ce fel de piese auto ar trebui să aveți în garajul dumneavoastră?

Adina Meyers

Românii de la oraș, tot mai preocupați de grădinăritul urban

Adina Meyers