Amenajari Exterioare

Cum poti hidroizola terasa sau acoperisul?

Impermeabilizarea teraselor este o problema cu care se confrunta multi proprietari sau constructori, mai ales pentru ca suprafetele acestora nu trebuie sa retina apa insa sunt plane, cu panta foarte mica de cadere. Acest lucru inseamna ca apa nu se poate scurge rapid de pe structura. Daca apa se scurge lent sau se acumuleaza pe suprafete, se poate infiltra in materialele din care este realizat suportul, provocand daune semnificative. Impermeabilizarea sapei sau a betonului este esentiala pentru a evita probleme de structura precum oxidarea otelului , crearea micro fisurilor si daunele legate de infiltrarea apei.

Hidroizolarea suprafetelor expuse

Acoperisurile si terasele neacoperite sunt, in general, expuse la conditii meteo dure si necesita solutii specifice de impermeabilizare. Ai la dispozitie trei optiuni care s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru proprietarii de case, insa unele sunt necirculabile si altele circulabile.

  1. Impermeabilizare cu membrane lichide din poliuretan care ofera flexibilitate, sunt usor de aplicat si de intretinut. Poti achizitiona de aici adeziviromania.ro/hidroizolatii membrana lichida de calitate pentru hidroizolarea terasei.
  2. Impermeabilizare cu membrane bituminoase pentru constructiile industriale de tip hale sau peste care se aplica sapa de ciment, cu rezistenta la trafic, potrivita pentru acoperisurile plane si terasele caselor, peste care se va aplica si hidroizolatia cimentoasa si greasia
  3. Hidroizolarea cu mortar hidroizolator in start subtire imediat sub placile ceramice

Cum decurge procesul de hidroizolare?

Procesul de impermeabilizare a unei terase (care este acelasi si pentru acoperisuri) consta in mai multi pasi impartiti dupa cum urmeaza:

  • Curatarea mecanica a suportului pana se ajunge la stratul sanatos al terasei
  • Intarirea punctelor cu risc de infiltrare
  • Curatarea chimica sau spalarea intensa
  • Aplicarea stratului hidroizolant

Inainte de a aplica orice metoda de hidroizolare, trebuie sa te asiguri ca elimini orice murdarie de pe intreaga suprafata. Dupa curatare, este necesar sa degresezi suprafata cu solutii speciale sau detergent si apa sub presiune pentru a elimina mucegaiul, in cazul in care este prezent, si orice urma care iti poate afecta lucrarea. Dupa curatarea corecta trebuie sa astupi cu atentie ficare fisura de pe suprafata, pentru a evita infiltrarea apei. Exista mai multe puncte pe care trebuie sa le verifici:

  • Tevi de scurgere, sifoane, strapungeri
  • Colturile terasei
  • Imbinarile
  • Rosturi de dilatare

Orice fisura sau punct care poate impiedica procesul de impermeabilizare. Acestea trebuie sa fie acoperite si sigilate cu un produs de etansare pentru exterior.

Dupa ce ai verificat si sigilat toate aceste puncte si dupa curatarea, degresare suprafetei poti trece la ultimul pas . Aplicarea sau instalarea membranei hidroizolatoare, membranei lichide, a mortarului, sau membranei bituminoase trebuie sa se efectueze pe intreaga suprafata a terasei.

Stratul hidroizolant folosit pentru impermeabilizarea terasei, pe baza de ciment, trebuie sa fie compatibilcu adezivul pentru gresie,  trebuie sa fie elastic, sa aiba aderenta buna la suport, precum sa aiba duritatea necesara. Alege cu atentie tipul de produs pentru hidroizolare, care sa-ti asigure impermeabilizare de lunga durata, sa aiba rezistenta UV si aderenta excelenta la beton. Daca faci alegerea corecta, nu vei repeta procesul de hidroizolare prea curand pe parcursul vietii.

Pentru acoperisuri plane ale halelor industriale se foloseste membrana de impermeabilizare PVC, FPO, HDPE, cauciuc , deoarece se aplica in camp continu cu utilaje profesionale iar durata de viata a hidroizolatiei este ridicata, estimata la 15-20 de ani sau peste.

Related posts

Legende despre arbori

Adina Meyers

Cum alegi corect un invertor fotovoltaic? 3 lucruri pe care să le ai în vedere

Adina Meyers

Transformati-va balconul in terasa

Adina Meyers