LifeStyle

Cum poți alege o boxă activă bună?

Atât pentru firmele care dețin un bar sau o discotecă, cât și pentru artiștii autohtoni, un sistem de sonorizare de calitate se poate dovedi extrem de util. Acesta, pentru a garanta o muzică de înaltă calitate, trebuie să cuprindă neapărat boxe audio bune.

Boxele audio pot fi de două feluri: boxe active și boxe pasive. Ambele tipuri au avantaje și dezavantaje însă, când muzica vizează spații mici spre medii, cea mai bună variantă este reprezentată de boxele active.

Cum se aleg corect boxele active?

În incintele acustice active, pe lângă prezența difuzoarelor, intra în schemă și un amplificator pentru putere, dar și un crossover (denumit și procesor intern de semnal), deci tot ceea ce trebuie să facă utilizatorul este sa conecteze dispozitivele la sursele audio de semnal și la priză, apoi să dea play melodiilor preferate.

Pentru alegerea corectă a unei boxe active, este important însă să se țină cont de producător, seriozitatea acestuia putând face diferența în ceea ce privește calitatea și durabilitatea. De asemenea, este indicat să se ia în considerare și următoarele:

– Controlul asupra sunetului

O boxă activă are amplificatorul încorporat, iar acest lucru înseamnă că este sincronizată. Nu este vorba doare despre sunetul foarte puternic și acordat, ci și de faptul că un astfel de sistem nu are nevoie de alte echipamente pe lângă sursa audio.

O pereche de boxe active foarte performante are și mixerul încorporat. Pentru boxele pasive, conexiunile sunt realizate separat și sunetul este mult mai greu de sincronizat.

Chiar dacă boxele active nu oferă un foarte mare control asupra sunetului, sunt și modele pentru aplicații complexe care îl pot bi-amplifica sau tri-amplifica. Crossoverele acționează sub formă de filtre care vor separa frecvențele audio pentru sunetele medii, înalte și joase, pe care le repartizează difuzoarelor.

– Modul în care poate reda frecvențele de sunet mai joase

Un sistem de boxe active profesionale poate reda și frecvențe de sunet mai joase, dar de foarte multe ori nu poate face față la petreceri sau în cluburi, atunci când este nevoie de un bass puternic.

În aceste situații, sistemul poate fi ajutat cu un subwoofer care să redea sunetele joase la o frecvență cuprinsă între 20 și 250 Hz. Este foarte important ca difuzorul pe care îl are subwooferul să aibă un diametru egal cu boxele la care urmează să fie conectat, sau mai mare, pentru ca boxele să nu se ardă.

– Puterea de amplificare a sunetului

Atunci când se alege o boxă activă trebuie să se țină cont de puterea acesteia, mai exact de cât de tare se va auzi sunetul. De asemenea, va trebui să fie luată în calcul și valoarea RMS pentru puterea continuă, precum și valoarea PMPO (susținută doar în cel mai înalt punct și redată pentru câteva secunde doar).

Comparativ cu o boxă pasivă, o boxă activă are puteri mai mari, care pot ajunge până la 300 W sau chiar mai mult. Putere mare înseamnă un difuzor mai mare, dar și o carcasă ceva mai voluminoasă, prin urmare, dacă boxa va fi folosită în interior este posibil să nu fie nevoie de una cu o putere prea mare.

Înainte de achiziționarea unei boxe active, Sound Stil recomandă clienților să își pună următoarele întrebări:

– Urmează să folosesc boxa activă într-un spațiu exterior sau într-unul interior?

– Cât de mare este publicul căruia îi este destinată sonorizarea?

– Am nevoie de o boxă cu acumulator încorporat, mai ușor de transportat, sau nu contează transportul?

– Vreau un sunet mai artificial sau unul mai real?

– Cât de important este bass-ul în alegerea pe care urmează să o fac?

– Cât de important este prețul? Pot să îl depășesc?

– Doresc un produs de la un brand cunoscut sau nu?

Sound Stil: „Pentru un sunet de înaltă calitate este nevoie de un sistem de sonorizare ales cu cea mai mare atenție!”

Sound Stil este una dintre cele mai mari companii care oferă sisteme audio complete și complexe, la prețuri competitive. Aceasta susține pasiunea pentru sunet de înaltă calitate și oferă produse foarte performante, provenite de la mărci cu renume internațional cum sunt: MAG, Phonic, Neutrik sau Dynacord.

Pe soundstil.ro pot fi găsite atât boxe active și pasive profesionale, cât și sisteme complete, amplificatoare, difuzoare, crossovere, mixere sau alte produse destinate audiofililor. 

Related posts

Elis Pavaje incepe productia in cea de-a treia fabrica, din nordul Moldovei

Adina Meyers

Păstrează-ți creierul sănătos: seminar de nutriție inteligentă

Adina Meyers

(P) EXOMEGA redă zâmbetul pielii atopice

Adina Meyers