Să locuiți la casă, să intretineţi o grădină, oricât de mică ar fi ea, este un vis. Implică însă ceva mai multă muncă. Nu trebuie să fiți neapărat experți în ale solului pentru a ști că fertilizarea este musai. Mai ținem cont și de faptul că în propria grădină vă permiteți să controlați 100% produsele folosite, pentru a obține recoltă bună. Toată lumea știe despre compost, o abordare avantajoasă privind fertilizarea. Iar acum este și mai ușor ca oricând să obțineți compostul.
Ce este compostul și cum poate fi folosit
Vorbim, de fapt, despre resturi de legume, fructe și vegetale, de deșeuri organice. Este o metodă eficientă de a recicla, naturală de asemenea, ce permite să evitați folosirea de pesticide și alte substanțe chimice pentru fertilizarea solului.
Compostul poate fi folosit la copaci, la pomi fructiferi, precum și la solul din grădina unde cultivaţi plante, legume diverse.
Cum îl obțineți
Problema este timpul investit în obținerea compostului. Obținerea acestui amestec eficient durează între 8 și 12 luni și implică câteva activități, pași esențiali. De aceea, soluția producătorilor de nișă nu a întârziat să apară: compostor de gradina este achiziția pe care o veți dori, o modalitate mai practică pentru a realiza acest tip de fertilizator. Adică un loc special, ce nu impune prea multe griji și menține crearea de compost în limite – fără murdărie, resturi împrăștiate prin toată grădina.
Dacă în trecut grădinarii apelau la șanțuri sau gropi săpate special pentru a crea compost, în timp metodele au devenit mai ingenioase: containerele. Varianta cu mult mai practică rămâne însă compostorul de grădină, special creat pentru acest scop.
În ton cu interesele oricărui gospodar care se va folosi de acest aparat vine și compostorul. În varianta celor de la Keter, este ecologic. Este efectiv realizat din materiale reciclabile. Are o capacitate destul de mare – 470 de litri și în toate aspectele ce îl definesc a fost gândit să ofere avantaje la utilizare – creat din plastic dur, rezistent, indiferent că va fi plasat la exterior și expus deci intemperiilor. Este ușor de întreținut, nu cere atenție specială și mai ales ușor de mutat oricând.
Este disponibil pentru comandă la Mobigarden.ro.
Avantajele compostorului
Este o metodă la rece de a obține compost. Nu necesită mult spațiu, multă muncă și în plus nu este destinat doar experților. Cu minimă informare în ale grădinăritului, oricine poate să se ocupe de această misiune.
Atenție la ce este și ce nu este indicat să adăugați în compost. Sunt de evitat materialele plastic, oasele, cenușa, uleiuri sau resturi de cictrice ori carne, printre altele.
Avantajele majore legate de această activitate și de utilizarea unui compostor se referă la modul ecologic de obținere a unui fertilizator, metodă sigură căci este utilă de ani de zile, de generații după generații. Nu mai sunt necesare investiții în produse chimice din magazine, iar ca materie primă pentru compost nu se impune o prea mare grijă – cu toții avem resturi ce pot fi utilizate în compost. Deci practic vă folosiți de propriile deșeuri alimentare și resturi vegetale pe care oricum le-ați fi aruncat.
Oferta de compostor o regăsiți în cadrul paginii mobigarden.ro.