Cu un aspect estetic placut si cu proprietati ce ofera avantaje incontestabile, acoperisurile din tigla ceramica pot fi o alegere buna pentru locuinta dumneavoastra. Fabricata din argila amestecata cu apa, uscata la aer si arsa in foc, tigla ceramica rezista pe piata invelitorilor si continua sa o faca datorita faptului ca poate fi folosita pentru orice fel de acoperis (nou sau refacut). Apoi, datorita rezistentei mecanice mari, poate suporta cu usurinta greutatea zapezii sau a ghetii si are o buna rezistenta la foc, inghet, ploaie, murdarie, materiale alcaline sau radiatii ultraviolete. Prezinta o durabilitate sporita in timp, putând depasi 100 de ani si beneficiaza de garantie pe o perioada mai indelungata din partea producatorilor.

Pe lânga toate avantajele prezentate mai sus, este dat de montarea corecta a invelitorii, care sa respecte proiectul si recomandarile specialistilor. Iata ce ar trebui sa stiti inainte de a incepe aceasta etapa a santierului.

Montarea corecta a acoperisului, in 7 etape

In proiectul de executie al casei, o sectiune separata este reprezentata de planul acoperisului, in care sunt indicate elementele structurale ale sarpantei. Cu alte cuvinte, sunt indicatii precise despre cum va trebui sa arate scheletul peste care se va monta invelitoarea, indicatii pe care ar fi bine sa le respectati intocmai.

Etapa 1

La o casa la care a fost turnata placa de beton ce separa podul casei de locuinta propriu-zisa, in centura de beton care inchide zidurile si elementele structurale ale zidariei se vor infige din loc in loc niste „mustati” din fier-beton.

Etapa 2

Pe conturul casei se vor aseza grinzile, care se vor lega de ziduri prin acele „mustati” de fier. Grinzile se prind intre ele prin scoabe. Odata amplasate si fixate pe placa de beton, rezulta scheletul de fixare a acoperisului.

Etapa 3

Urmatoarea etapa consta in prinderea de grinzi a unor popi verticali, peste care se monteaza coamele centrale si laterale. De inaltimea popilor de sprijin depinde unghiul de inclinare pe care il va avea acoperisul.

Etapa 4

Pe coame, de o parte si de alta, se monteaza capriorii, care la partea finala se sprijina pe grinzile de exterior.

Etapa 5

Peste capriori se bate astereala, iar peste aceasta se monteaza de jos in sus folia anticondens.

Etapa 6

Peste folia anticondens se monteaza rigle din lemn verticale si orizontale, care au un dublu rol. Vor deveni suportul de prindere al tiglelor ceramice si vor asigura acoperisului o buna ventilare.

Etapa 7

Ultima etapa consta in: montarea tiglelor si a olanelor speciale pentru crestele acoperisului, a sistemului de colectare a apei, alcatuit din jgheaburi si burlane care se monteaza la extremitatile inferioare ale invelitorii si a unor accesorii precum tiglele de aerisire, parazapezile sau sistemele de strapungere a acoperisului pentru trecerea cablului de antena.

Foarte important la montarea acoperisului, pe lânga urmarirea atenta a proiectului, este si respectarea indicatiilor si recomandarilor date de producatorii de tigla ceramica. De exemplu, majoritatea producatorilor recomanda o foarte buna ventilare a acoperisului si folosirea unor sarpante cu izolatie hidrofuga, mai ales la realizarea unor acoperisuri inalte, mansarde sau cu panta mica. Astfel, folia anticondens joaca un rol esential, deoarece lasa vaporii sa iasa, preia umiditatea care se produce, nepermitând apei sa patrunda in interior, si o canalizeaza la nivelul streasinii. In cazul folosirii unei sarpante cu izolatie hirdofuga, majoritatea producatorilor recomanda montarea tiglelor cu guri de aerisire. Nu sunt foarte scumpe si asigura o ventilare optima a acoperisului la streasina.

De asemenea, exista recomandari si in folosirea sistemului de parazapezi, in sensul ca tiglele prevazute cu taietori de zapezi nu pot face fata cantitatilor mari de zapada, in acest caz fiind indicata folosirea sistemelor auxiliare (grilaje).

Related posts

Cum sa alegi variatoarele electrice potrivite pentru casa ta?

Adina Meyers

Recomandările Symmetrica – 5 idei de amenajare a curții

Adina Meyers

Marketing imobiliar: Cum sa iti prezinti oferta de inchiriere sau de cumparare a locuintei

Adina Meyers