LifeStyle

Cum mentii in locuinta ta un mediu care sa nu provoace sau sa accentueze alergiile

Propria locuinta reprezinta locul nostru de evadare, in care ne petrecem cel mai mult timp si unde ne putem relaxa, uitand de grijile de peste zi. Ce ne facem insa atunci cand relaxarea noastra este data peste cap de alergiile pe care le putem dezvolta chiar si atunci cand mentinem curatenia la un nivel ridicat?

Nimic nu poate fi mai neplacut decat acele simptome de alergie care ne pot da serios peste cap buna desfasurare a activitatilor de peste zi, iar aici includem congestia, nasul infundat, reprize interminabile de stranut sau mancarimea ochilor. Chiar daca nu ne dam seama, casa noastra poate reprezenta o sursa serioasa de alergeni, acolo unde nici nu ne-am fi asteptat. In acest articol voi incerca sa prezint principalele surse de alergeni, urmand ca mai apoi sa trec la prezentarea modurilor in care putem crea in locuinta noastra un mediu potrivit, care sa nu provoace sau sa accentueze alergiile.

Care sunt principalele surse de alergeni?

Printre cei mai comuni alergeni se afla praful, de care nu este deloc usor sa scapam complet. Putem insa sa il reducem considerabil printr-o intretinere si curatare adecvata a locuintei noastre. Precizam ca praful poate duce la aparitia unor alergii care ne vor urmari toata viata, mai ales in cazul in care cei expusi sunt copii. Printre cele mai comune locuri in care se „ascunde” acesta se numara colturile incaperilor (in special deoarece este destul de dificila curatarea lor), canapelele, perdelele si chiar cartile. Sa nu uitam nici de mochete sau covoarele mari, ele reprezentand o sursa importanta de praf, chiar si atunci can le aspiram zilnic.

Desi nu ai animal de casa, prietenii tai pot avea unul, iar desi nu vin cu el la tine atunci cand te viziteaza, alergenul poate fi purtat de ei si depus pe canapele, mobila ori alte suprafete cu care intra in contact direct. In cazul in care suferi de alergie la parul de animale, atunci acest lucru poate reprezenta o problema destul de serioasa si chiar invizibila.

Un alt factor care poate determina aparitia alergiilor este reprezentat de acarieni (niste organisme mici, microscopice, care fac parte din clasa arahnidelor – la fel ca paianjenii). Acarienii se hranesc cu celulele moarte, asadar ele traiesc in fibrele textile care intra in contact direct cu noi (iar aici putem da ca exemplu pernele, asternuturile de pat sau hainele) si mediile calduroase si umede (asadar in special pe durata verii ei sunt prezenti intr-un numar foarte mare). Desi sunt inofensivi, acarienii pot duce la aparitia alergiilor, in special in cazul persoanelor mai sensibile din acest punct de vedere).

Plantele pot fi si ele o sursa a alergiilor si chiar insomniilor, asadar alegerea lor trebuie facuta cu maxima atentie, mai ales daca stim ca suntem niste persoane predispuse la alergii. Da, ele sunt si foarte folositoare (de exemplu absorb toxinele din camera si purifica aerul). Mai putem include pe lista cu alergeni si mucegaiul, alaturi de igrasie.

Ce putem face pentru a minimiza riscul de aparitie a alergiilor?

In ceea ce priveste praful, este recomandat sa facem tot ce ne sta in putinta pentru o cat mai buna curatare a locuintei, astfel incat sa scadem la minimul posibil nivelul de praft. Recomand de asemenea sa se spele perdelele o data pe luna, iar in loc de mochetele si covoarele mari este bine sa apelam la covoare mai mici, care sunt mult mai usor de curatat de praf. Lenjeria e bine sa fie si ea spalata si schimbata cat mai des cu putinta (de exemplu o data pe saptamana). Televizorul si calculatorul, alaturi de carti si reviste, sunt niste adevarati colectori de praf, asadar si curtarea lor regulata este mai mult decat necesara.

Related posts

Cum să joci ruletă pe telefonul mobil: opțiuni și recomandări

Adina Meyers

Să faci curat poate fi distractiv și terapeutic!

Adina Meyers

TROCAL 76 mm

Adina Meyers