Casă mică? Foare chic! Există mai multe soluții pentru a face un interior să pară mai mare. Uneori, sunt necesare măsuri foarte simple, care să reproiecteze mediul pentru a da senația de amplitudine și aerisire. Jocul de perspective sau forme, alternanța lumini-umbre, alegerea corectă a culorilor reprezintă câteva modalități propice îmbunătățirii vizuale a zonei locuite. De asemenea, alegerea mobilierului potrivit este esențială – sunt de evitat piesele voluminoase, sunt potrivite oblinzile bine alese.
Așadar, creativitatea poate schimba punctul de vedere. Cum anume? Rândurile de mai jos vin cu răspunsuri utile în acest sens.
Culorile – esențiale pentru îmbunătățirea perspectivei
Poți influența proporțiile cu ajutorul culorilor, căci multe dintre imperfecțiunile unei încăperi pot fi echilibrate astfel. De exemplu, dacă vrei să transformi vizual o cameră pentru a părea mai lungă, poți folosi jocuri de contrast: zugrăvește peretele din fața intrării într-o nuanță întunecată, iar restul interiorului va părea imediat mai adânc, mai spațios, prin contrast cu zona ușii. În mod diferit vei lucra pereții cu ferestre: realizează profile cu o culoare mai deschisă, pentru a le împiedica să apară micșorate. Pe de altă parte, dacă plafonul este prea jos, folosește o culoare lucioasă: aplicarea acesteia pe tavan va reflecta mobilierul și va da volum întregii încăperi.
Pentru un aspect „mai larg”, aplică dungi orizontale pe cei doi pereți laterali (cu vopsea sau tapet), într-un mod specular și în tonuri luminoase. Similar, alege linii verticale – inclusiv perdele și draperii pe toată înălțimea peretelui – dacă vrei ca încăperea să pară mai înaltă. La extinderea unei camere cu „mini”, secretul este de să optezi pentru culori deschise pe tavan și nuanțe difuze pe pereți. În acest fel, spațiile vor părea nu doar mai mari, ci și mai luminoase, mai ales dacă nu au ferestre – mai cu seamă în cazul băilor fără ferestre.
Mobilierul – minimalist, util și estetic
O regulă fundamentală de urmat atunci când ai o cameră mică este să nu o umpli cu mobilier inutil sau de dimensiuni nepotrivite. De exemplu, un dulap alb, cu o compartimentare potrivită nevoilor personale și spațiului în care este montat va fi de preferat în raport cu unul din lemn masiv, cu structură greoaie. Alege, mai degrabă, doar acele piese absolut necesare și, în mod special, extensibile, pentru a salva spațiu fără a rămâne cu lipsuri din punct de vedere al utilității.
De asemenea, dacă zona permite, poți folosi un artificiu inteligent, pe care îl vei descoperi într-o gamă variată de uși pliante, cu ajutorul cărora poți personaliza perfect camera al cărei aspect vrei să-l îmbunătățești.
Oglinda – aliatul imbatabil al spațiilor reduse
Dincolo de rolul său pur funcțional, în noile tendințe de design interior oglinda a devenit, de ceva timp, un complice decisiv în modelarea interioarelor. Există multe soluții posibile: placarea laterală a pereților, ușa cu oglindă sau cu jocuri de reflexie a luminii, boiserie în sufragerie, caloriferul decorativ cu finisaj de oglinda. Practic, elementul care oglindește, în primul rând, lumina este folosit pentru capacitatea de a reflecte și multiplica, amplificând spațiile într-un joc delicat al echilibrului vizual.
Așadar, montarea unei oglinzi se poate dovedi un truc genial pentru a crea iluzia optică a unei camere mai mari. Poți decide să utilizezi un singur perete, pentru a nu ocupa spațiu sau, ca alternativă, să montezi uși de dulap cu oglindă.
Poate părea un sfat banal, dar este foarte util să-ți amintești un lucru simplu și fundamental pentru ca orice spațiu să pară mai amplu: ordinea. Cu alte cuvinte, dacă o cameră este ordonată, cu atât vei avea mai mult spațiu disponibil, atât pentru a monta mobilierul potrivit unui astfel de spațiu, cât și pentru a putea realiza noi proiecte.