Amenajare gradina Amenajari Exterioare

Cum intretii plantele din locuinta atunci cand nu ai foarte mult timp liber la dispozitie

Plantele de apartament nu doar ca pot fi folosite pentru a ne infrumuseta caminele si a ne face sa ne simtit mult mai bine in cadrul propriei noastre locuinte, dar aduc si o serie de avantaje pentru sanatatea noastra. Da, la o prima vedere poate parea o grija in plus pe care tu trebuie sa o ai, dar trebuie sa stii ca nu este foarte greu sa intretii o planta (sau mai multe), cel putin nu atunci cand stii niste reguli de baza. De asemenea, ai posibilitatea de a alege o planta care nu necesita o atentie foarte mare din partea ta si nu sufera daca pur si simplu „uiti” de ea pentru o perioada mai lunga de timp.

Ce avantaje aduc starii sanatatii noastre plantele de apartament?

Ele au un rol foarte important in procesul purificarii aerului, ajutand chiar in eliminarea toxinelor si a poluantilor din aer. De asemenea, plantele sunt excelente in reglarea nivelului de umiditate din aer. Potrivit studiilor, pentru ca aerul din casa sa fie unul cat mai curat sunt necesare doua sau trei plante, in functie de dimensiunile locuintei tale (practic una in fiecare camera). Contrar a ceea ce cred unele persoane, amplasarea plantelor in casa nu duce la vindecarea afectiunilor, ci doar amelioreaza foarte mult simptomele (in special in cazul astmului).

Una dintre cele mai sanatoase plante pe care tu le poti avea in casa este crinul peace, ea fiind si destul de usor de intretinut. Aceasta este capabila sa elimine toxinele din aer (chiar si a vaporilor de amonia, acetona ori alcool). Unele plante (precum feriga si cactusii – acesta din urma fiind extrem de usor de intretinut, necesitand practic sa fie udate doar de doua ori pe luna) sunt chiar capabile sa ne protejeze de radiatiile care sunt emise de electronicele din casa noastra.

Alte tipuri de flori sunt excelente pentru a fi folosite in incapari in care isi fac mai des aparitia mirosurile neplacute, iar asta pentru ca ele sunt capabile sa le absoarba. Efectele terapeutice ale plantelor sunt recunoscute de catre specialisti, unele ajutand in alungarea stresului si avand chiar si actiuni antivirale sau antioxidante.

Care sunt plantele care se ingrijesc cel mai usor?

Atunci cand nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru a-l dedica ingrijirii plantelor cel mai bine este sa iti indrepti atentia catre cele care sunt foarte usor de intretinut. De obicei ele nu trebuie sa fie udate foarte des (unele chiar si doar o data sau de doua ori pe luna) si nici nu au nevoie de o ingrijire speciala (precum curatarea lor).

Astfel de plante sunt: cactusul, Hoya sau planta de ceara, planta de jad sau arborele de jad, Sanserveria cylindria, Guzmania, palmierul, aloe vera, Agalonema, violeta africana, craciunita, Crassula, Kalanchoe sau Dracaena marginata.

Cateva sfaturi de baza privind ingrijirea plantelor de apartament

Majoritatea plantelor verzi necesita multa lumina, asadar evita sa le amplasezi in zone intunecoase din casa. Udarea acestora se face atunci cand vedem ca pamantul la suprafata incepe sa para mai uscat (atentie, nu se exagereaza cu apa, deoarece nu este recomandat ca pamantul sa fie imbibat cu apa pentru mult timp), iar inclusiv frunzele acestor plante este bine sa fie pulverizate din cand in cand cu apa si sterse cu o carpa dintr-un material moale.

Este bine de asemenea ca, la intervale de 1-2 ani, sa schimbam ghiveciul sau macar pamantul. De asemenea, mai este necesara si prezenta acelor tije pentru sustinerea plantei in timpul cresterii ei, iar folosirea ingrasamantului si a solutiilor anti-paraziti nu trebuie sa lipseasca. Sa nu uitam nici de indepartarea uscaturilor, tratamentele preventive prin care combatem aparitia unor boli specifice plantelor si a daunatorilor, precum si pregatirea plantelor pentru perioada sezonului rece.

Pe intreaga durata a iernii trebuie avut in vedere faptul ca plantelor nu le plac variatiile bruste de temperatura si nici temperaturile extreme, asadar mare grija unde le amplasam in aceasta perioada. Se va evita punerea lor langa calorifere, radiatoare sobe ori alte surse de caldura, precum si in balcon, acolo unde temperaturile tind sa fie destul de scazute.

Iarna plantele nu mai au nevoie sa fie udate foarte des, dar aici exista si cateva exceptii, in functie de care sunt plantele despre care vorbim. In sezonul rece mai trebuie evitata de asemenea si fertilizarea plantelor, iar curatarea de praf si grasime a frunzelor este bine sa fie si ea avuta in vedere. Nivelul de umiditate este bine sa fie unul mai ridicat, mai ales ca aparatele pe care le folosim pentru incalzirea locuintei duc la uscarea aerului.

Related posts

Famous Roses aduce eleganta si bunul gust la tine in gradina!

Adina Meyers

Dulapul metalic, cea mai eleganta solutie pentru gradina sau garajul casei tale

Adina Meyers

Avantajele forării puțurilor de apă cu profesioniști

Adina Meyers