Mansarda

Cum iluminezi, mobilezi şi amenajezi mansarda?

Ultimele două etape pe care este obligatoriu să le parcurgeţi dacă vreţi să vă bucuraţi de mansarda mult visată sunt asigurarea iluminatului natural şi amenajarea interioară.

Eu personal ador mansardele pentru ceea ce sunt sau pentru ceea ce pot deveni. Îmi plac pentru poveştile pe care le pot spune şi pentru intimitatea pe care o creează. Îmi plac zonele de balcon/terasă sculptate în planul acoperişului, îmi plac serele realizate cu ferestre de mansardă, îmi plac bârnele de lemn şi atmosfera pe care o generează acestea, aşa că ţineţi minte fiecare pas şi respectaţi-l, pentru că, altfel, povestea se poate transforma din basm în chin. Apelaţi la profesionişti în domeniu. Un arhitect vă poate ajuta să evitaţi cheltuielile suplimentare, determinate de lipsa de experienţă sau de execuţia slabă. Ţineţi minte care este rezultatul final pe care vreţi să-l obţineţi şi nu faceţi rabat la calitatea materialelor. Voi alegeţi cum vreţi să vă trăiţi povestea, dar eu vă recomand basmul, pentru că are întotdeauna un final fericit.

Iluminatul natural
Iluminatul natural se poate realiza prin ferestre de mansardă sau lucarne. Proporţia corectă dintre suprafaţa ferestrelor şi cea a pardoselii este de 1/8-1/10 pentru ferestrele de mansardă şi de 1/6-1/8 pentru lucarne.
În cazul în care alegeţi să montaţi ferestre de mansardă, trebuie să ştiţi că manevrarea lor este deficitară, dacă le amplasaţi peste 2 metri de la limita superioară. De asemenea, luaţi în calcul riscul de îngheţare şi obturare în timpul iernii, mai ales dacă acoperişul are panta sub 45˚.

Dacă optaţi pentru lucarne, beneficiaţi de ventilare naturală în condiţii optime, de o însorire şi încălzire mai puţin agresive decât în cazul ferestrelor de mansardă şi de o manevrabilitate facilă.

Mobilarea şi amenajarea interioară
Mobilarea mansardei este şi ea coordonată de reguli. Astfel, în cazul amenajării unui dormitor, patul trebuie lipit de peretele exterior, cu condiţia ca la o distanţă de 70 cm faţă de perete să aveţi înălţimea utilă de minimum 1,90 metri. Dormitorul de la mansardă este un loc romantic şi intim, care, datorită formei sale atipice, generate de panta acoperişului, poate fi amenajat spectaculos. De exemplu, vă puteţi folosi de căpriori, lăsându-i la vedere, dacă au fost suficient de înalţi pentru a îngloba stratul de vată, pentru a crea un interior rustic-modern cu influenţe scandinave.

Livingul îl puteţi mobila perimetral cu biblioteci joase, comode, canapele şi fotolii. Deoarece acest spaţiu poate fi slab luminat natural, vă recomand să-l amenajaţi în stil scandinav. Apelaţi la culori deschise, pastelate – folosind culoarea alb ca fond şi lemnul ca accent – şi la un iluminat artificial adecvat. De grinzile de lemn existente puteţi pune un hamac, un leagăn de tip pat şi, de ce nu, leagăne în loc de fotolii.

În bucătărie, amplasaţi mobilierul pe un perete cu înălţimea de minimum 2 metri (dacă vă doriţi şi o zonă cu mobilier suspendat), iar în zona peretelui lipit de acoperiş poziţionaţi masa. Mie personal, amenajarea unei bucătării la mansardă mi se pare o mare provocare, dar nu ceva imposibil. Tot ce trebuie să faceţi pentru a obţine interiorul mult visat este să folosiţi spaţiul cât mai inteligent cu putinţă.

Cât priveşte baia de sub acoperiş, amplasarea unor obiecte sanitare precum cada şi vasul de wc poate fi perimetrală atâta timp cât la 70 cm de acoperiş aveţi înălţimea utilă de minimum 1,90 metri.

Material realizat de arhitect Ioana Oncea
Foto: Shutterstock

Related posts

Mansarda – oaza ta de relaxare cu rulourile exterioare și interioare VELUX

Adina Meyers

Sapte lucruri uimitoare despre izolatia cu celuloza a podului si a mansardei

Adina Meyers

Acasă la Dragoș Popa! Concept contemporan mixt cu o incursiune în Antichitate, într-un Studio de 35 mp

Adina Meyers