Amenajari Exterioare

Cum facem terasarea unui teren in panta

Nu intotdeauna un teren in panta este de evitat atunci cand doriti sa amenajati o gradina, deoarece o astfel de suprafata poate fi terasata, o solutie la indemana, cu multe avantaje functionale si estetice.

Pentru multi dintre noi, gradina reprezinta acel loc unde cautam clipe de liniste dupa o zi agitata sau pur si simplu dorim sa ne relaxam alaturi de cei dragi. Amenajarea unui asemenea „colt de rai” nu pune probleme deosebite in mod normal, insa atunci cand terenul este in panta, poate deveni o adevarata provocare. De regula, cuvantul „panta” este legat de eroziunea solului si de drenajul apei, doua aspecte care intr-adevar pot pune probleme serioase in timp si necesita ceva efort pentru a le rezolva.

Apoi, amenajarea unei gradini in panta ridica probleme si in ceea ce priveste inclinatia si orientarea ei, calitatea solului sau alegerea potrivita a plantelor. Însa, toate aceste lucruri nu trebuie sa va descurajeze, daca detineti o asemenea suprafata pe care vreti s-o amenajati, deoarece cu un proiect bine gandit si executat, care sa speculeze la maximum avantajele unui teren in panta, va poate aduce multe satisfactii. Iar pentru a va usura munca ne-am gandit sa va dam cateva sfaturi de care sa tineti cont.

Analizati atent situatia terenului

Chiar daca toate dealurile au panta, asta nu inseamna ca nu exista diferente de la un teren la altul. Aceste tipuri de suprafete pot diferi de la caz la caz, in sensul ca unele pot fi mai inalte, iar altele mai joase, pot avea grade de inclinatie si orientari diferite ori solul poate fi de o anumita calitate. Din acest motiv, inainte de a va apuca de amenajarea unui teren in panta, analizati atent situatia lui si faceti-va un plan bine stabilit. Nu ar fi rau daca ati apela si la specialisti in domeniu, care sa va indrume sau chiar sa monitorizeze executarea unei astfel de amenajari.

Un prim aspect important de care va trebui sa tineti cont este inclinatia pantei, pentru ca pana la urma de ea depinde daca puteti sau nu sa amenajati acolo o gradina. O inclinatie mare a terenului va ingreuna cu siguranta accesul, iar lucrarile pot fi destul de costisitoare; asa ca reflectati bine la acest aspect! Aici, ochiul unui arhitect sau peisagist va poate spune daca este cazul sa exploatati terenul sau nu. Atentie si la orientarea cardinala a pantei! In cazul unei gradini, lumina joaca un rol esential, iar in functie de acest lucru va trebui sa alegeti si plantele. De exemplu, daca panta se afla pe sud, atunci terenul va beneficia cu siguranta de lumina si caldura din plin, ceea ce inseamna ca si apa din sol se va evapora mai repede, iar daca panta este orientata spre nord, exista riscul (in functie de inaltimea dealului) ca lumina sa nu fie suficienta si sa fie umbrita toata ziua. În partea de vest veti avea soare arzator dupa-amiaza, iar pe est veti beneficia de soare doar dimineata. Orientarea pantei se face si in functie de zona geografica. De exemplu, daca locuiti intr-o zona mai friguroasa, pozitionarea spre sud poate proteja mai bine plantele de inghet.

3 etape de lucru pentru terasarea terenului in panta

La o gradina in panta, incercati sa obtineti un spatiu cat mai mare ce poate fi utilizat, iar accesul sa fie unul cat mai usor. Pentru asta e bine ca terenul sa fie nivelat, iar acest lucru se poate face prin terasare. În functie de marimea terenului, puteti imparti suprafata in doua sau mai multe terase unde veti nivela solul. Acestea pot avea unul sau mai multi pereti de intarire, care sa mentina pamantul pe loc, iar la constructia lor se pot folosi diverse materiale, in functie de marimea pantei, bugetul alocat si efortul pe care sunteti dispusi sa-l depuneti. Însa, indiferent de situatie sunt trei etape pe care va trebui sa le parcurgeti la orice terasare.

Terasarea oricarui teren se face prin sapare, care trebuie sa inceapa de la nivelul superior al dealului, urmarind curbele de nivel. Marimea terasei va depinde in primul rand de inclinatia pantei si de dimensiunea terenului, dar bineinteles si de modul in care doriti sa amenajati acest teren. Nu este neaparat nevoie ca toate terasele sa aiba aceleasi dimenisuni; din contra, una mai lata, inconjurata de altele mai inguste, poate crea un joc interesant din punct de vedere estetic si o imagine placuta vederii.

Cea de-a doua etapa este obligatorie, deoarcece asigura trainicie muncii voastre. Este bine sa retineti faptul ca orice interventie asupra structurii solului va creste destul de mult riscul unei alunecari de teren, fapt ce va poate narui planurile in totalitate. Consolidarea terasarilor se face de regula cu materialele pe care le avem la indemana si care se gasesc in zona respectiva. De exemplu, puteti folosi nuiele, pietre invelite in plasa ori busteni bine ancorati. Daca insa doriti sa oferiti teraselor o soliditate mai mare, mai ales acolo unde exista diferente mari de nivel, puteti amenaja un zid din beton armat, insa acest lucru este destul de costisitor, iar din punct de vedere estetic nu este tocmai cea mai buna solutie. Puteti folosi, de asemenea, blocheti impreuna cu pamant armat, care impreuna vor forma un adevarat zid de sprijin. Tineti cont de faptul ca, in timp, chiar plantele si copacii vor consolida solul, odata cu dezvoltarea radacinilor, iar o buna parte din materialele folosite la consolidre vor disparea oarecum din peisaj, fiind inghitie de vegetatie.

In fine, cea de-a treia etapa consta in amenajarea teraselor cu plante si alte elemente decorative specifice. In ceea ce priveste vegetatia, specialistii recomanda, de regula, cultivarea plantelor nu foarte inalte, cum ar fi tufele, plantele taratoare sau curgatoare. Bineinteles, combinatia va depinde in mare masura de clima zonei si de imaginatia voastra. De asemenea, pentru ca gradina sa fie demna de invidiat trebuie sa va ganditi si la alei, care se pot face din diferite materiale (pavele, pietris, piatra naturala etc.). Foarte important este modul in care le veti dispune, pentru ca pe langa partea estetica, acestea trebuie sa fie si functionale si sa asigure un acces cat mai usor pana la ultima terasa.

 

Sfaturi pentru terasarea gradinilor

– folositi plante nu foarte inalte la amenajarea gradinii in panta: tufe, arbusti, plante taratoare sau curgatoare etc.;

– conservati pe cat posibil vegetatia pe timpul lucrarilor;

– incercati sa folositi dale grila la pavaj, mai ales pe langa copaci, unde solul trebuie sa respire;

– realizati lucrarile de amenajare primavara-vara, pentru a evita perioadele ploioase.

 

Text: Costel Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

 

Related posts

Cum stii ca ai ales cel mai bun dulap pentru baia ta?

Adina Meyers

De ce trebuie sa tii cont atunci cand iti construiesti un solar

Adina Meyers

Testeaza produsele Gardena pe www.hailacasa.ro!

Adina Meyers