Home

Cum asiguri un ambient sănătos la tine acasă?

Că poluarea urbană este aproape imposibil de evitat nu mai este de multă vreme o noutate. Nici faptul că ne poate afecta atât starea de sănătate, cât și buna dispoziție. Și totuși, dacă la drept vorbind nu avem niciun fel de control asupra aerului respirat la exterior, nu același lucru poate fi susținut și despre aerul pe care-l respirăm în interiorul locuinței. Cu alte cuvinte, există mai multe căi prin care să garantăm că atât noi, cât și cei mici se vor bucura de un ambient sănătos, cel puțin la interior. Iată ce opțiuni ai la dispoziție în acest sens! 

Instalarea unui purificator de aer 

Poți începe prin instalarea unui purificator de aer. Acest aparat este folosit îndeosebi pentru a curăța aerul, mai exact pentru a elimina toxinele, alergenii, praful și orice formă de poluanți din aerul de la interior. Există mai multe tipuri de filtre de aer ce se pot regăsi în compoziția unui astfel de aparat, de la cele HEPA, până la cele cu ionizare sau lămpi UV. 

Și totuși, sistemul de funcționare este identic: ventilatorul din interiorul aparatului va aspira aerul de la interior și-l va trece printr-unul sau mai multe filtre. Ele vor capta și/sau neutraliza particulele dăunătoare, iar apoi vor recircula aerul înapoi în spațiul de locuit. Printre beneficii se numără ameliorarea simptomelor provocate de astm, neutralizarea mirosurilor neplăcute, un somn îmbunătățit sau reducerea riscului de apariție a bolilor cu transmitere prin aer. Poți găsi mai multe oferte la purificatoare de aer Daikin și-l poți alege pe cel care ți se potrivește. 

Evitarea produselor de curățat pe bază de chimicale

O metodă rapidă prin care poți strica ambientul de la interior va fi să folosești produse de curățare bazate pe compuși chimici. Substanțele acestea pot fi nocive pentru oameni și animale și, chiar dacă te ajută la curățenie, te pot afecta pe termen lung prin dezvoltarea alergiilor, a astmului sau prin agravarea unor probleme de sănătatea existente deja, de pildă sinuzita cronică. 

Alege să înlocuiești aceste produse dăunătoare cu cele bio, bazate pe ingrediente naturale. Zeama de lămâie sau bicarbonatul de sodiu sunt alternative perfecte dacă vrei să cureți mobila de bucătărie sau electrocasnicele, de exemplu. 

Adu mai multe plante în locuință 

Pe lângă faptul că plantele pot fi folosite cu succes ca piese de decor, ele reprezintă și o modalitate naturală de a combate poluarea din interiorul locuinței. Ele vor absorbi dioxidul de carbon și-l vor transforma în oxigen. Specialiștii recomandă, mai ales dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile plantelor, să ai cel puțin o plantă pentru fiecare opt metri pătrați. 

E adevărat, nu toate tipurile de plante sunt la fel de eficiente. Din categoria celor care vor fi perfecte pentru eliminarea dioxidului de carbon și în același timp îți vor înfrumuseța căminul fac parte: feriga, ficusul, aloe vera, palmierul doamnei, iedera englezească sau curmalul pitic. 

Curăță atât covoarele, cât și suprafețele textile

Mia mult ca sigur și tu faci curățenie regulat, dar oare cureți ce și cum trebuie? Majoritatea prafului, bacteriilor și alergenilor dintr-o locuință își găsesc căminul în fețele de masă, în mochetă, în lenjeria de pat sau în covoare. Și de acolo se pot răspândi lesne în aerul de la interior. Spală toate obictele menționate mai sus în mod regulat ca să te aperi de astm și alergii. 

Nu uita nici să aerisești locuința, de preferat în afara orelor de vârf pentru trafic. Te sfătuim să faci asta dimineața devreme sau târziu în noapte.  

Related posts

Idei simpatice de încercat acasă

Adina Meyers

An apartment carefully planned and designed

Adina Meyers

Wienerberger lansează Porotherm 36,5 TermoPlus, pentru zidărie fără termoizolație suplimentară

Adina Meyers