Cu alte cuvinte, plantele cu rol decorativ trebuie sa fie completate de o livada, dar si de cateva accesorii de gradina ce formeaza un tot unitar, pun in valoare casa si asigura tot confortul proprietarilor.

 „Gradina este parte din mine si imi dedic o parte din fiecare zi pentru ca sa ma asigur ca totul este in ordine si ca fiecare planta se dezvolta corespunzator”, acestea au fost cuvintele proprietarului gradinei de la Snagov, care a facut din gradinarit o adevarata pasiune. Fiecare planta din gradina sa are o poveste, a fost adusa de la mii de kilometri departare, tocmai din Elvetia sau America, si a fost plantata intr-un pamant roditor chiar de mainile proprietarului.

Astfel, in mai bine de zece ani, pe cei 7.500 de metri patrati cat masoara proprietatea, s-a dezvoltat o gradina care are cate putin din toate. „In fiecare primavara incepe o simfonie de culori in gradina mea. Florile se deschid pe rand, astfel ca din mai si pana in octombrie am casa si gradina decorate frumos. Cele mai multe tufe sunt cele de trandafiri. Sunt de toate culorile si imi umplu sufletul de bucurie. Infloresc pe rand si o parte dintre ei ii tai si ii pun in vaze in toate camerele din casa pentru frumusete si parfum”, a mai dezvaluit proprietarul.

Datorita faptului ca primele plante au fost sadite in gradina de la Snagov in urma cu mai bine de 11 ani, majoritatea copacilor au ajuns deja la maturitate, asa ca proprietarii se pot bucura, intru totul de ei. Unul dintre punctele de interes ale gradinii de la Snagov este o salcie, un copac rustic si, in acelasi timp, extrem de spectaculos, care reuseste sa insufleteasca orice gradina, dar mai ales pe cele de mari dimensiuni.

I se mai spune si rachita si este foarte rezistenta la geruri mari si inundatii. In plus, in ciuda ideilor preconcepute, ea poate fi plantata in orice fel de gradina din tara, nu doar in apropierea unei ape. Tulpina, care adeseori poate creste stramba, atinge inaltimi de 30 de metri, asa ca este indicat ca in momentul in care o plantati sa va asigurati ca, in timp, va avea suficient spatiu pentru a se desfasura.

De la proprietar, care este un mare iubitor de natura, am aflat ca de la salcie se recolteaza scoarta (Cortex Salicis), de pe ramurile de 2-3 ani, prin jupuire in fasii. Soarta contine o cantitate importanta de compusi salicilici, ceara, rasini si oxalati si este folosita cu succes in medicina naturista.

La Snagov, pe langa zonele decorative ale gradinii, profitand de faptul ca are la dispozitie o suprafata foarte mare de teren, proprietarul a amenajat si o livada formata din peste 250 de pomi fructiferi, de ale caror roade se bucura de la inceputul lunii iunie pana toamna tarziu. „Am fructe suficiente in fiecare zi din vara pentru a-mi asigura o masa pe zi, mie si celor ai casei. In plus, imi raman fructe suficiente pentru a le folosi in mica distilarie pe care o am in gospodarie. De asemenea, fructele sunt conversate prin metode bio pentru iarna si astfel reusim sa mancam sanatos indiferent de anotimp”, ne-a povestit proprietarul.

Pe langa livada in care au fost plantati in urma cu zece ani puietii adusi din Elvetia, care fac parte din specii extrem de productive, in gradina se mai afla si o zona pe care a fost plantata vita-de-vie adusa tocmai din Statele Unite ale Americii. In plus, proprietatea este marginita de peste 300 de brazi adusi tot din Elvetia, care asigura o izolatie fonica proprietatii, dar care, in acelasi timp, constituie o bariera impotriva poluarii.   

Related posts

3 moduri în care poți folosi plasa zincată în gospodărie

Adina Meyers

Unde folosești mozaicul ca decorațiune: sfaturi utile

Adina Meyers

Cum puteti planta trandafiri in timpul iernii

Adina Meyers