Functionalitatea si bunul-gust sunt regula de baza a unei locuinte din judetul Covasna, ai carei proprietari si-au dorit sa traiasca intr-o casa cu un puternic aer occidental. Si cum in modernism regulile sunt putine si, de cele mai multe ori, nu se supara nimeni daca sunt incalcate, atata timp cat derogarile se fac de dragul artei, casa pe care v-o prezentam astazi este construita si decorata intr-un stil neconventional. Profitand de faptul ca beneficiaza de o suprafata generoasa de teren, proprietarii nu au dat inapoi de la un proiect futurist bazat pe linii drepte.

Acestia spun ca fiecare detaliu este gandit impreuna cu arhitectul atat din punct de vedere estetic, cat si in ceea ce priveste utilitatea spatiului. Astfel, s-a optat pentru zone deschise in defavoarea unei structuri compacte, realizata in stil clasic. De exemplu, garajul a fost inlocuit cu un carport, care face parte din corpul casei, o structura similara fiind gandita si pentru terasa situata pe una dintre fatadele laterale ale resedintei, in dreptul intrarii principale.

„Am cumparat terenul si ne-am dorit o casa clasica, dar in acelasi timp moderna, asa ca am apelat la unul dintre cei mai buni arhitecti din zona. Colaborarea a mers excelent, mai ales ca noi facem parte din bransa constructiilor. Acest lucru ne-a ferit si de problemele care ar fi putut aparea pe timpul santierului. Noi detinem un magazin de materiale de constructii si acest lucru ne-a ajutat sa implementam in cazul acestor case cele mai noi tehnologii din domeniu. Micile neplaceri au fost cauzate de faptul ca pentru muncitorii romani este mai greu sa puna in opera noutatile, dar problemele au fost rezolvate din mers”, au povestit proprietarii. La randul sau, designerul Jeno Kato a precizat ca in urma unei discutii cu proprietarii a reusit sa contureze modul in care urma sa arate viitorul interior al casei. „Este un interior modern, facut cu pasiune, pentru ca mie imi place foarte mult ce fac si acesta este secretul muncii mele. Marea mea multumire a fost aceea ca proprietarii mi-au dat libertate totala”, a precizat designerul.

Casa este structurata pe trei niveluri, unul dintre ele fiind demisolul, care a fost gandit atat ca un spatiu de depozitare, cat si ca unul de locuit. In cazul in care optati pentru un proiect structurat in acest mod, trebuie sa aveti mare grija cu izolatia demisolului intrucat, in caz contrar, ati putea avea serioase probleme cu infiltratiile de apa si cu pierderile de energie.

Trebuie sa stiti inca de la inceput ca includerea intr-un proiect a unui demisol locuibil implica automat cheltuieli mai mari, dar, in acelasi timp, conduce si la sporirea coeficientului de utilizare a terenului, ajutandu-va sa va creati noi spatii pe verticala. In plus, este important sa stabiliti inca de la inceput in ce scop veti intrebuinta spatiul respectiv, pentru a scapa de bataile de cap ulterioare. Indiferent care este destinatia unui subsol, este important sa va asigurati ca igrasia si umezeala nu isi vor face casa aici. In aceste conditii, trebuie sa acordati o atentie deosebita termoizolatiei, hidroizolatiei si ventilatiei. Peretii exteriori ai unui subsol ar trebui executati din beton simplu sau beton armat, grosimea uzuala fiind de 25-30 cm.

Adancimea zidului exterior trebuie sa fie sub limita de inghet, adica de aproximativ un metru, iar peretii trebuie sa fie tencuiti si bine izolati intrucat orice fisura, cat de mica, ar putea duce la aparitia igrasiei si a mucegaiului.

Mai multe fotografii si informatii gasiti in numarul de iunie al Revistei Casa Mea.

Material realizat cu sprijinul Designerului Jeno Kato

Tel.: 0744.34.72.32
E-mail: katojeno@yahoo.com

Related posts

Care sunt cele mai eficiente sisteme de sonorizare si adresare publica?

Adina Meyers

Accesorii care nu trebuie sa lipseasca dintr-o casa moderna

Adina Meyers

Top 3 vinării din Moldova care merită vizitate

Adina Meyers