Usile vor fi intotdeauna o parte importanta a casei, avand in acelasi timp un rol practic si unul estetic.

Usa de intrare, de exemplu, va da vizitatorilor prima impresie si va fi responsabila de securitatea dumneavoastra si de izolarea termica si acustica a casei.

Usile de interior sunt cele care va vor respecta spatiile private si vor mentine aerul in spatiile incalzite sau racite, reducand zgomotul si sustinand in acelasi timp designul interior.

Exista destul de multe caracteristici care trebuie luate in considerare inainte sa alegeti usile potrivite, prima fiind, evident, designul, care va defini aspectul ei si al spatiului pe care il inchide.

Dar mai departe vorbim de materialele cu rezistente si durabilitati diferite, de aspectele legate de izolarea termica sau acustica si nu in ultimul rand de costurile lor.

Materiale

Designul si rezistenta usii sunt evident legate de materialele din care aceasta este fabricata.

O usa bine aleasa va fi fabricata dintr-un material care nu se va deforma sau decolora in timp, va fi in acord cu designul incaperilor si va avea o culoare care sa se potriveasca cu finisajele si mobilierul. Piata romaneasca din domeniu este foarte larga, asa ca va vom prezenta in continuare tipurile de baza, ca aspect, materiale si costuri.

Usa celulara MDF vopsita are rama din MDF sau panel, interiorul din hartie celulara si fetele din MDF vopsit in trei sau patru straturi (MDF-ul fiind un material cu putere mare de absorbtie). Din aceasta cauza este mai scumpa decat usa furniruita, dar foarte potrivita daca preferati vopseaua lemnului. Este o usa relativ usor de intretinut, cu mentiunea ca in cazul lovirii sau zgarierii, retusarea este greu de realizat.

Pe acelasi principiu este construita si usa celulara MDF furniruita, avand fetele din MDF acoperite cu furnir de diferite esente.

Avantajele nu sunt doar de ordin estetic, ea fiind in acelasi timp usoara si foarte durabila, rezistand mult mai bine la lovituri. Toate aceste calitati insa vin la un pret mai ridicat.

Pe acelasi tip de schelet este realizata si usa cu folie PVC, fetele din MDF fiind insa acoperite cu folii autocolante. Poate arata destul de bine, pretul este cel mai mic de pe piata, dar odata lovita sau zgariata nu se poate retusa.

Usa celulara profilata HDF are scheletul tot din MDF sau panel, fetele fiind profilate din HDF vopsit, in general in alb, gri sau maro. Pretul ei este mic, desi este mai rezistenta decat cele din MDF vopsit.

Usa din lemn masiv are un aspect de neegalat, dar pretul este pe masura, mai ales din cauza procesului tehnologic folosit pentru uscarea lemnului.

Materialul ridica mai multe probleme: trebuie folosit un lemn de calitate superioara, iar daca nu a fost bine uscat si tratat va suferi deformari in timp, existand riscul sa nu se mai poata inchide.

Usa din tablii de lemn masiv sau panel este realizata din placi acoperite cu furnir. Fiind o usa plina, modelul este foarte rezistent si usor de intretinut, dar preturile sunt relativ mari.

Usa din lemn stratificat este o usa plina, din panel, acoperita cu un strat de furnir. Este fiabila si rezistenta, datorita proprietatilor materialelor din care este realizata. Poate fi folosita ca usa exterioara, datorita rezistentei ei, dar pretul este mai ridicat fata de usa celulara furniruita, insa mai mic decat in cazul usilor din lemn masiv sau din tablii.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Bianca Sanda

Related posts

Camera supraveghere cu card – Care este cea mai eficienta metoda de stocare a inregistrarilor video?

Adina Meyers

Decor imaculat intr-un apartament de doua camere

Adina Meyers

Casa in stil clasic: frumusete la superlativ

Adina Meyers