Totodata, indeplinesc si un important rol functional. In cadrul unei amenajari, ele sunt alese si montate ultimele, dand decorului asa-zisa amprenta finala. Dar cum trebuie alese?

Din punct de vedere functional, perdelele acopera spatiul ferestrei. In cazul in care ferestrele se intind pe o suprafata mare, rolul perdelelor este acela de a-i proteja pe locatari de privirile din afara si de a asigura luminozitatea dorita in casa. De aceea, pentru astfel de geamuri, se recomanda perdelele crete (cu un factor de incretire de 2,5 sau chiar 3). De exemplu, daca fereastra are 2 ml, atunci trebuie cumparati 5 sau 6 ml de material.

Apartamentele care beneficiaza de o priveliste frumoasa (parc, copaci, gradina) si care nu au alte imobile in vecinatate pot fi accesorizate cu perdele foarte fine, semitransparente, prin care se poate vedea si admira peisajul.

Din punct de vedere al designului, perdelele joaca un important rol decorativ. Se spune ca perdeaua „imbraca” orice casa si ii confera mai multa intimitate si caldura.Draperiile sunt folosite in principal pentru a face intuneric in casa. Cel mai frecvent se monteaza in dormitor (unde lumina soarelui este deranjanta dimineata, motiv pentru care se folosesc materiale opace – black-out) si in camerele destinate copiilor. In celelalte incaperi din casa – living, dining sau birou – sunt folosite cu rol pur decorativ, fiind de obicei pozitionate astfel incat sa incadreze fereastra. In schimb, nu sunt trase aproape niciodata.

Tipuri

In functie de materialul din care sunt confectionate, perdelele pot fi naturale (in, matase, bumbac), ideale pentru ambientele rustice, mediteraneene ori clasice, sau realizate din materiale sintetice, usor de intretinut si rezistente in timp (poliester, vascoza). In functie de modul in care sunt confectionate, intalnim (cel mai des) perdele simple, usor de confectionat, rulouri, panouri japoneze si storuri romane (roman shade).

Materiale textile

Piata e destul de variata pe acest segment, dar se limiteaza la doua mari categorii: perdele ieftine din Turcia si China si perdele de calitate ce apartin unor designeri si firme renumite (Germania, Italia, Franta). Pe piata se pot gasi modele si combinatii de culori diverse. Ca si in moda vestimentara, in acest domeniu au revenit in mare voga liniile clasice si modelele renumite pentru frumusetea lor. Firmele mici importa cu precadere materiale si texturi nu foarte calitative, dar avantajoase ca buget (se pot gasi materiale ale caror preturi variaza intre 8 si 150 lei/ml), in timp ce firmele mari comercializeaza materiale de buna calitate, la preturi ce pornesc de la 200 lei/ml si ajung pana la 1.500 lei/ml. In ultimul timp se pune accentul mai mult pe partea practica si pe rezistenta lor in timp.

In functie de stil

Pentru stilul clasic se folosesc materiale cu model baroc, floral, si texturi precum taftaua, catifeaua sau matasea. Stilul modern poate fi obtinut cu ajutorul materialelor cu imprimeuri geometrice sau cu dungi. Daca suntem adeptii stilului rustic, atunci trebuie sa apelam la materiale in nuante de pamant, calde.

 

Related posts

Curtea surprinzatoare a unei case din Australia

Adina Meyers

Simplu, autentic, subtil si visator

Adina Meyers

Iarna bate la usa – iata 3 solutii de incalzire la care sa apelezi

Adina Meyers