Ferestrele de dimensiuni generoase au avantajul ca lasa lumina sa intre in casa, insa vin la pachet cu o multime de probleme, iar solutia pe care o adopti pentru acoperire trebuie sa tina cont de toate acestea.

Indiferent de forma si dimensiuni, ferestrele au cateva lucruri in comun: controleaza nivelul de lumina, gradul de intimitate si, in mod traditional, ventilatia. In functie de orientarea lor dupa punctele cardinale si dupa tipul de spatiu din imediata apropiere (public sau privat), ferestrele au nevoie de o acoperire mai temeinica sau doar de ceva transparent, sugestiv. Materialele pe care le alegi, fie ca vorbim de textile cu fibre naturale sau sintetice, sau chiar de lemn si aluminiu, toate au o expresie estetica proprie si asigura grade diferite de iluminare.

Majoritatea problemelor intervin in situatiile in care ai, in aceeasi camera, geamuri care au nevoie de tratamente diferite pentru iluminare si au alte necesitati de asigurare a intimitatii si care, in plus, au si dimensiuni considerabile. Pentru ca cele doua zone comunica intre ele, este ideal sa adopti sisteme care se pot adapta acestor factori.

Unul din sistemele noastre preferate este cel cu panouri semi-transparente care sunt montate in unul sau doua randuri pe sina galeriei. In felul acesta, suprapunerea transparentelor asigura opacizarea, dar iti permite si sa ai parte de transparenta partiala sau de portiuni fara acoperire.

Interesante sunt si sistemele care iti permit acoperirea partiala (fixa sau mobila) a unor zone din ferestre, foarte utila daca ai ferestre inalte si vrei sa asiguri intimitatea pe portiunea de jos si iluminarea naturala in partea de sus. Acestea functioneaza ideal si in cazul spatiilor exterioare acoperite (piscine, terase inalte) unde poti lasa liber spatiul de jos si plafonul, daca este transparent. De asemenea, ele pot fi aplicate si pentru ferestre mari cu forme deosebite (arcade la partea superioara, de exemplu).

Te invitam sa te inspiri din galeria articolului unde vei gasi diverse solutii pentru ferestre mari, fie ca sunt rectangulare sau mai deosebite.

 

Related posts

O casa pretioasa

Adina Meyers

IKEA lansează colecția limitată IKEA Art Event 2021 care aduce arta în casele tuturor

Adina Meyers

Culorile – o solutie pentru a schimba modul in care este amenajata baia ta

Adina Meyers