Problema fiind de mare actualitate, ne-am adresat lui Andrei Sachelarescu, ­directorul general al ­Laboratorului de ­Constructii Bucuresti (LCB).

Care este la ora actuala situatia privind siguranta in constructii?
Nu de putine ori s-a demonstrat in urma testelor distructive si nedistructive ca materialele nu sunt de calitatea solicitata prin proiect. Motivul principal pentru care se renunta la verificarea materialelor este economia de bani, insa costurile sunt sub 1% din valoarea investitiei – o suma  infima, care poate salva pierderile materiale si chiar de vieti omenesti, in cazul executiilor defectuoase, cat si a unor catastrofe naturale, a unui cutremur, de exemplu.
 
Cum este, in general, tratata aceasta problema?
Romanii au o atitudine pasiva cand vine vorba de siguranta lor. Desi acest aspect ar trebui sa fie pe primul loc, aleg sa epateze prin frumusetea caselor, fara a se ingriji de rezistenta lor. Casele trebuie testate in orice moment, cu atat mai mult cu cat au trecut prin diverse evenimente care le-au afectat structura de rezistenta. Fac o recomandare privind lucrarile de instalatii ­sanitare, termice, electrice, goluri hote, precum si lucrarile de recompartimentari: acestea trebuie sa fie executate de firme specializate si cu echipamentele adecvate ­(carotiere, masini de taiat cu disc, lant) care sa nu produca vibratii, socuri sau fisuri care pot afecta in timp rezistenta cladirii.

Ce solutii exista? Ce isi propune si ce ofera Laboratorul de ­Constructii Bucuresti?
Scopul nostru este tocmai acela de a stabili pe tot ­parcursul lucrarilor calitatea reala a materialelor utilizate, cat si ulterior, dupa punerea in opera in baza standar­delor, normativelor si ale ­instructiunilor tehnice in domeniul constructiilor.
De 45 de ani, LBC ofera cele mai bune servicii de ­laborator, utilizand echipamente ­profesionale si metode ­standardizate, beneficiind de un personal autorizat bine pregatit profesional, fiind printre putinii prestatori ­independenti autorizati si acreditati pentru asemenea servicii.

Cand trebuie sa se faca ­testarile imobilelor?
Este recomandat ca analiza constructiilor sa se efectueze in orice moment al ciclului lor de viata: fie ca sunt in proces de executie, fie au ­deja ani de exploatare. ­Buletinele de analiza, ­determinarile si rapoartele tehnice realizate de LCB au la baza legislatia in ­vigoare si ofera date precise cu privire la materialele ­folosite in construc­tia ­respectiva, cat si determi­narea rezistentei ­reale a ­elementelor de ­constructie a imobilelor. 

 

Related posts

Cum să îți faci apartamentul mai confortabil

Adina Meyers

Formarea profesională continuă a angajaților – obligație, nu doar deziderat

Adina Meyers

Ce trebuie să știți când proiectați casa de vacanță

Adina Meyers