Soarele reprezintă o sursă energetică fără limite. Cunoscută și cu denumirea de “Pensia solară”, această soluţie furnizează energie gratuit şi ajută la protejarea mediului înconjurător, fiind nepoluantă.

Panourile solare realizate din sticlă şi aluminiu reprezintă o modalitate ecologică şi economică de preparare a apei calde menajere, de încălzire a locuinţei şi chiar de producere a energiei electrice. Chiar dacă, de regulă, sunt funcţionale pe tot parcursul anului, aceste instalaţii au o eficienţă strâns legată de dimensiunile şi randamentul panourilor, dar şi de consumul efectiv al gospodăriei. Pentru montare, trebuie respectate reguli speciale, iar întreținerea (iarna) trebuie făcută cu atenție.
De asemenea, panourile fotovoltaice, care captează lumina solară şi o transformă în energie, pot asigura o bună parte din curentul electric necesar gospodăriei. Este bine să ştiţi că un singur panou, cu tot echipamentul necesar, poate costa câteva mii de euro. O gospodărie, în funcţie de suprafaţă, poate necesita cel puţin două-trei panouri solare, pentru un randament bun. O instalaţie solară are o durată de viaţă de 20-25 de ani.
În cazul locuinţelor individuale, specialiştii susțin că, datorită instalaţiilor solare, se înregistrează o economie de energie cuprinsă între 60-70% pe an, în ceea ce priveşte încălzirea apei.

Bine de ştiut!
Adoptarea unei soluţii cu panouri solare trebuie să se facă în urma unor proiecte realizate de specialişti. De exemplu, vara, dacă membrii familiei sunt plecaţi la serviciu în timpul zilei, apa neconsumată din panourile solare poate începe să fiarbă, provocând stricăciuni şi distrugând instalaţia. Pe de altă parte, se ştie că energia se stochează foarte dificil, iar astfel cea produsă în timpul zilei nu va putea fi folosită. 

Sisteme solare termodinamice
Una dintre cele mai economice soluţii din punctul de vedere al costurilor de întreţinere şi consum, ideală pentru prepararea apei calde şi încălzire, o reprezintă la ora actuală sistemele solare termodinamice. Un astfel de sistem îmbină un panou solar şi o pompă de căldură. Panourile sunt capabile să capteze nu doar căldura de la soare, ci şi din atmosferă, inclusiv atunci când sunt nori pe cer sau plouă, pe toată perioada zilei şi chiar noaptea, până la un prag de temperatură de -5 grade Celsius. De obicei, sub acest prag, sistemul este ajutat treptat de o rezistenţă electrică, datorită căreia funcţionează neîntrerupt pe tot parcursul anului. Aspectul inovator al sistemului este reprezentat de fluidul ecologic care circulă în instalaţie la temperaturi foarte scăzute (negative), permiţând o absorbţie foarte mare a energiei termice din exterior, care este apoi transferată în apa din boiler printr-un schimbător de căldură. Astfel de sisteme furnizează apă caldă până la temperaturi de 55 grade Celsius, putând fi folosite pentru încălzirea apei calde menajere, încălzirea centrală sau încălzirea piscinei.

Foto: Shutterstock

Related posts

Verandă sau terasă neacoperită?

Adina Meyers

Protecția împotriva incendiilor prin sisteme inteligente GEZE

Adina Meyers

PREGĂTIRI DE CANICULĂ: CUM MASCHEZI ÎN LOCUINŢA TA PREZENŢA NOII UNITĂŢI DE AER CONDIŢIONAT

Adina Meyers