Image default
Home

Casă de vacanţă cu potenţial de rezidenţă

Proiectul este destinat unei familii alcătuite din patru membri. Imobilul este destinat ieşirilor la sfârşit de săptămână cu prietenii, deconectării de la agitaţia oraşului şi relaxării. În momentul în care proprietarii se vor pensiona, se doreşte ca locuinţa să devină una permanentă, unde să se retragă pentru linişte şi natură.

Construcţia se află în satul Podu Dâmboviţei din comuna Dâmbovicioara, la poalele Munţilor Piatra Craiului. Forma triunghiulară a terenului (similară cu o felie de pizza) şi faptul că este în pantă (în total, coboară circa 4 metri) ne-au limitat opţiunile de amplasare a casei. Atât noi, cât şi clienţii ne-am dorit ca locuinţa să preia o parte din înclinarea terenului. Din acest motiv, în interiorul casei există o rupere de nivel de câteva trepte, care separă zona de intrare şi bucătăria de zona de dining şi relaxare. De altfel, aceste trepte oferă o dinamică parcursului interior.

Proprietarii şi-au dorit o căsuţă de vacanţă care să se poată transforma uşor într-una de locuit. Nu au vrut o locuinţă mare, cu multe camere, ci una adaptată la scara locului, care să îi poată acomoda pe cei patru membri ai familiei şi pe invitaţii lor la masă. La parter, ne-au solicitat o bucătărie deschisă, un spaţiu de luat masa luminos şi un living în care să existe obligatoriu un şemineu, iar la etaj – un dormitor matrimonial generos, echipat cu dressing şi baie, şi câte un dormitor pentru fiecare copil.

Ca materiale de construcţie, deşi proprietarii şi-au exprimat dorinţa de a folosi multă piatră şi lemn, totuşi ne-am limitat să le utilizăm doar la finisaje, având în vedere că structura casei este realizată pe cadre din beton armat, cu zidărie din cărămidă.

Pentru partea decorativă am apelat la lemnul recuperat de la o construcţie veche, ce se afla pe teren, în stare de prăbuşire. Am dezasamblat-o cu grijă, iar elementele de lemn ce puteau fi valorificate le-am păstrat pentru noua construcţie.

Piatra a jucat şi ea un rol important în imaginea căsuţei. Am creat o bază solidă, înaltă de 2,2 metri, placată cu piatră de râu, corespunzătoare parterului, pe care se înalţă acest grid de tip fachwerk, din lemn, între care sunt „strecurate” goluri pentru ferestre.

Pe acest soclu se reazemă balconul din faţa casei, acoperişul locului de parcare, pergola terasei din spate şi acoperişul terasei. Toate structurile din lemn pentru aceste elemente au fost atent şi individual gândite şi „ţesute”, întrebuinţându-se atât elemente groase din lemn, care au dat locuinţei un aspect rustic, cât şi elemente mai subţiri, de tip cleşte, care aduc un aer elegant.

La interior, amplasarea spaţiilor a urmărit, pe lângă logica funcţională, şi o anumită „scenografie”. La parter, încăperile (bucătăria, livingul, diningul şi, mai departe, terasa şi curtea) urmăresc un traseu natural de coborâre spre vale. La etaj, holul rezultat între dormitoare a fost lărgit, devenind astfel un loc de relaxare, care se deschide spre exterior prin două ferestre înalte, plasate într-o lucarnă de faţadă.

Material realizat cu sprijinul arh. Radu Dumencu – Pianoterra, [email protected], [email protected], www.pianoterra.ro

foto: Pianoterra

Articole similare

Hang around in style this summer with the TiiPii hammock

casamea.ro

A renovated duplex

Sânziana Iaru

The most important trends from IMM Cologne 2017

Sânziana Iaru

Lasă un comentariu

ten + one =