Home LifeStyle

Coronavirus: cum pot ajuta fondurile structurale europene

Deoarece economia și bugetele publice suferă șocuri majore din cauza epidemiei de coronavirus, orice bulă de oxigen este bună de prins. Pentru mai multe informații detaliate, poți apela la un birou de consultanță fonduri europene.

Unul dintre răspunsurile Comisiei Europene trece prin fondurile structurale europene. În același timp cu o flexibilitate sporită cu privire la Pactul de stabilitate și la ajutorul de stat, Bruxelles a propus, la 13 martie, o serie de măsuri care să permită statelor să mobilizeze mai multe fonduri acolo unde vor fi cele mai necesare.

În primul rând, statele nu vor fi obligate să ramburseze anul acesta prefinanțarea necheltuită din 2019. Este vorba de bani care, în mod normal, ar fi trebuit restituiți comisiei până la sfârșitul lunii iunie 2020. Statele „u acum permisiunea de a păstra acești bani, ceea ce le va oferi o „pernă de lichiditate”, a spus comisia.

De asemenea, Bruxelles promite să pună imediat lichiditatea la dispoziția statelor prin plăți în avans. Deci nu bani noi, ci bani care vor fi eliberați mai repede.

Noi reguli de eligibilitate

Comisia propune, de asemenea, să revizuiască normele de eligibilitate ale acestor fonduri europene nerambursabile pentru acoperirea cheltuielilor legate de criza de coronavirus efectuate de la 1 februarie 2020.

Resursele FEDER și Fondul social vor putea fi utilizate pentru cheltuieli de îngrijire sănătate, de exemplu pentru achiziționarea de echipamente sanitare și de protecție, aparate respiratorii, pentru finanțarea accesului grupurilor vulnerabile la îngrijirea sănătății etc.

Este vorba, de asemenea, de a putea ajuta companiile să amortizeze șocul crizei. Schemele naționale de șomaj parțial pot fi, de asemenea, sprijinite de Fondul social european.

Reprogramarea a fost usoara

Modificările de reglementare propuse prevăd, de asemenea, simplificarea reprogramării. Din nou, întotdeauna cu obiectivul de a folosi banii acolo unde este cel mai util, fără a fi nevoie să se angajeze într-o operațiune de reprogramare convențională complexă.

Fondul de solidaritate extins

Mobilizarea și din partea Fondului de solidaritate. Acest fond, creat în mod normal pentru a ajuta regiunile să facă față dezastrelor naturale majore, își va putea extinde domeniul de intervenție la cheltuielile suportate în gestionarea acestei crize.

Și aici, comitetul propune o modificare a regulamentelor. Ar trebui să permită statelor confruntate cu „o urgență majoră de sănătate publică” să solicite fondul. Pentru 2020, 800 de milioane de euro sunt disponibili în cadrul Fondului de solidaritate, pentru întreaga UE. O sumă care ar putea fi mărită.

„În cursul anului 2020, vor fi plătite fonduri suplimentare, ceea ce ar aduce totalul la 1,150 milioane de euro”, a declarat Gert Jan Koopman, directorul general al DG Buget.

Concret, statele în care măsurile de intervenție au decis să răspundă crizei Coronavirus depășesc 1,8 miliarde de euro (prețurile actuale – propunerea vorbește de 1,5 miliarde, dar la prețurile din 2011) sau mai mult de 0,3% din venitul național brut se va putea îndrepta către Fond.

Ca de obicei în cazul Fondului de solidaritate, acesta este într-adevăr un ajutor a posteriori, care va fi utilizat pentru rambursarea după o parte a cheltuielilor excepționale legate de criză. Pentru a beneficia de aceasta, statele trebuie să depună o cerere către comisie, care va urma apoi schema clasică de aprobare.

Acest lucru poate dura ceva timp, dar prin depunerea cererii lor, statele pot solicita, de asemenea, un avans cu privire la valoarea asistenței anticipate. Limitat în mod normal la 10% din această sumă (cu un plafon de 30 de milioane de euro), avansul poate fi majorat în acest caz la 25%, cu un plafon de 100 de milioane de euro.

Related posts

Tu stii cum sa alegi cele mai utile dulapuri metalice in functie de necesitati?

Adina Meyers

Black Friday – Vinerea Neagră. Ghid de supraviețuire pentru consumatori

Adina Meyers

Stiluri de termoșeminee pe care ar trebui să le ai în vedere

Adina Meyers