Pentru ca o casa veche sa devina locuibila, fara sa ne puna in vreun fel in pericol, este necesara verificarea si consolidarea ei, de la fundatie si pana la acoperis.

Demolarea unei case vechi si inlocuirea ei cu una noua nu reprezinta intotdeauna cea mai buna solutie, mai ales daca va leaga amintirile copilariei de ea sau daca prezinta o valoare arhitecturala. Exista si varianta consolidarii si renovarii ei, chiar daca in unele cazuri s-ar putea sa nu fie mai putin costisitoare din punct de vedere financiar decat construirea uneia noi. Sa vedem insa care sunt etapele ce trebuie urmate pentru ca vechea casa sa poate fi locuita in conditii decente, fara sa prezinte vreun pericol pentru voi si ceilalti membri ai familiei.

Consolidarea se face cu autorizatie de construire

Consolidarea unei cladiri vechi nu trebuie facuta oricum si de catre oricine. In primul rand, va trebui sa apelati la specialisti, adica la un arhitect, care impreuna cu un inginer structurist vor verifica temeinic structura cladirii.

In urma acestor investigatii cu siguranta va vor propune cele mai bune solutii pentru consolidare si renovare. In caz contrar, daca doriti sa lucrati “dupa ureche”, riscati sa cheltuiti cat nu face si sa nu rezolvati problemele asa cum trebuie.

In plus, este bine de stiut ca pentru lucrari de renovare-consolidare veti avea nevoie de un certificat de urbanism si o autorizatie de construire. Fie ca se construieste de la zero, fie ca se consolideaza, actele de care veti avea nevoie sunt cam aceleasi. Pentru obtinerea acestor documente mai intai trebuie intocmita o expertiza tehnica si un proiect de lucru cu toate detaliile de executie.

Mai multe detalii gasiti in revista Casa Mea din luna mai 2014.

 

Related posts

ICA: produse destinate constructiilor biologice

Adina Meyers

4 ustensile ideale pentru pasionaţii de proiecte DIY

Adina Meyers

Cat costa sa-ti faci o casa de vacanta?

Adina Meyers