Conacul dateaza din 1927 si dupa ce a trecut prin proprietatea mai multor familii, in anul 2000 a fost cumparat de doi soti pasionati de arhitectura brancoveneasca, de clasic, de muzica si, cel mai important, de tot ce este frumos.

„Inainte să o cumparam noi, in aceasta casa locuiau patru familii, fiecare la cate un etaj, si era intr-o stare destul de avansata de degradare. Ne-a fost greu să salvam din elementele arhitecturale ale conacului, a caror valoare este inestimabila. Inainte să devina casa de locuit, imobilul a gazduit, timp de mai multi ani, consulatul suedez”, ne-au povestit proprietarii conacului, care au inceput renovarea casei in 2001 cu sprijinul unui arhitect din Bucuresti, care s-a aratat incantat, incă din prima clipa, de opera de arta care i-a fost pusă in fată.

„Am lucrat foarte bine cu domnul arhitect pentru că ne-a respectat propriile idei. Scopul nostru comun a fost acela de a salva cat se poate mai mult din elementele care dau valoare conacului. Imobilul este, in esentă, un castel in miniatură intrucat, in extremităti, are scări de serviciu folosite in trecut de slugi, dar si un turnulet pe care noi l-am transformat intr-un dormitor autentic”, au mai spus proprietarii.

Ca orice imobil de patrimoniu, si conacul de la Sibiu are o structură de rezistenta extrem de trainică, care s-a conservat bine in timp. Acesta are o suprafată de peste 500 de metri patrati, fiind structurat pe patru niveluri.

Noii proprietari au recompartimentat complet interiorul conacului pentru a obtine un spatiu functional adaptat nevoilor unei familii moderne. După finalizarea lucrarilor, proprietarii au trecut la mobilarea si decorarea incaperilor.

Cea mai mare parte a mobilei este adusa de la o fabrica de mobila de inspiratie germana din Cehia. In plus, in conac se regăsesc si piese de mobilier facute pe comandă la un producător din Sibiu, dar si obiecte care datează din 1930, pe care ni le-au lăsat fostii proprietari si pe care le-am reconditionat cu sprijinul unor specialisti. In plus, suntem mandri că o pictura murală a fost salvata si reconditionata, ea putand fi admirată in living.

Toate aceste detalii ne-au facut sa suplimentăm de mai multe ori bugetul initial pe care ni l-am propus pentru lucrările de restaurare. Conacul este casa in care locuim in fiecare zi si care reuseste, de fiecare data, să ne faca mandri in fata invitatilor”, au mai spus proprietarii, care au adaugat ca, in 2007, au primit si o oferta extrem de tentanta de a vinde conacul, dar pe care au refuzat-o: „Imi amintesc că, in urmă cu mai bine de trei ani, ne-a bătut la usă un austriac care ne-a oferit un milion de euro pentru a-i vinde conacul. Atunci am refuzat, dar acum, in conditiile actuale ale pietei imobiliare, pot spune că ne pare rău de decizia luata”, au spus glumind cei doi soti care se madresc cu o casa de patrimoniu.  

Conacul este construit in stil brancovenesc cu influente neoromanesti. Stilul  brancovenesc este rezultatul firesc al evolutiei artistice si culturale din prima jumatate a secolului al XVII-lea, construit pe o bază romaneasca cu o traditie nu foarte solid conturată. Acest stil a fost folosit in cea mai mare parte pentru constructia lăcasurilor de cult, avand influente din stilul ecletic si lasandu-se condus de tendintele renasterii italiene.

Mai multe fotografii si informatii gasiti in numarul de februarie al Revistei Casa Mea!

Related posts

Transformarea unei ferme vechi într-un interior rustic

Adina Meyers

O resedinta de inceput de secol XX

Adina Meyers

Cum sa-ti pastrezi curata chiuveta din bucatarie. Sfaturi pe care oricine trebuie sa le cunoasca

Adina Meyers