La Iasi, intr-un cartier linistit, dincolo de un gard inalt, salasluieste un conac boieresc vechi de aproape 100 de ani, cu ascunzatori secrete si cu o legenda care merita spusa. 

Iasul este orasul caselor vechi, care ascund povesti pline de farmec, dar si o traditie de zeci de ani. Aici am gasit un conac boieresc asemenea celor despre care am citit in paginile de istorie, dar care a fost proiectat in realitatea zilelor noastre in urma unor lucrari de restaurare care au durat aproape doi ani. Conacul boieresc, care are o suprafata locuibila de peste 320 mp si o gradina de 1.400 mp, a fost cumparat de actualii proprietari in anul 2005. La momentul acela, conacul se afla intr-o stare avansata de degradare, asa ca necesita lucrari urgente de restaurare.

Imobilul a fost construit in anul 1918, deasupra unei pivnite care data din anul 1887 si a unui tunel care facea legatura intre subsolul viitorului conac si Palatul Culturii, dar si cu Dealul Mitropoliei. Impresionati de povestea acestui imobil, proprietarii au decis sa conserve in forma sa initiala pivnita de care se pot bucura si astazi. „Din pacate, tunelul a fost inchis la limita proprietatii, restul fiind parte a patrimoniului orasului Iasi. Am ales sa conservam pivnita unde am amenajat o crama. Tot la subsol este amenajata o sauna si un spatiu de relaxare pavat cu mozaic”, ne-au povestit gazdele noastre.

Lucrarile de restaurare ale conacului boieresc au inceput in 2006 si au durat aproape doi ani, timp in care s-a lucrat la foc continuu. „Pentru ca nu este considerat imobil de patrimoniu, am avut ceva mai multa libertate in ceea ce priveste restaurarea fatadei. A fost darmata toata tencuiala pana la caramida, iar apoi peretii exteriori au fost tratati cu o substanta speciala menita sa reduca actiunea factorilor degradanti. Dupa ce a fost parcursa si aceasta etapa, peretii au fost imbracati cu un material special pe baza de ciment, care a costat 140 euro/mp, suma mare la acea vreme. Dupa ce a fost aplicat si acest strat, a urmat tencuiala decorativa si inlocuirea lemnariei si a tamplariei exterioare, care era degradata de timp. Totodata, s-a trecut la reabilitarea peretilor interiori si a scarilor de acces. Pentru ca imobilul este construit dupa normele din constructie de acum aproape 100 de ani, avand pereti grosi de peste 80 de centimetri, nu a fost nevoie de aplicarea unui strat de izolatie termica sau fonica intrucat in interior este asigurata o temperatura constanta indiferent de sezon”, ne-au mai spus proprietarii. Dupa ce conacul a fost complet reabilitat, a capatat o fata complet noua, intrucat proprietarii au ales sa renunte la cateva elemente de detaliu arhitectural, pastrand totusi liniile majore. „In fata intrarii principale erau doua coloane specifice arhitecturii neoromanesti la care s-a renuntat. In plus, un element de noutate este modul de amenajare al terasei exterioare situate in spatele casei, acolo unde a fost realizat un umbrar din lemn care da o nota rustica intregii cladiri”, au mai spus proprietarii.

 „S-a optat pentru mobilier clasic din lemn masiv, realizat la o fabrica de mobila de aici, din Iasi. Si la interior s-a incercat salvarea unei bune parti din elementele functionale si de decor. De exemplu, daca in cazul scarii nu am avut de ales si a trebuit sa o schimbam cu una noua din lemn, parchetul din lemn de trandafir este si astazi in unele dintre camere”, ne-au mai spus gazdele. Conacul este structurat pe doua niveluri, avand doua intrari care asigura accesul in cele doua zone distincte ale sale. La parter se afla livingul, diningul, bucataria si o baie de serviciu, in prima zona, in timp ce in partea din spate este delimitat un apartament pentru oaspeti sau pentru cel mai tanar membru al familiei, care beneficiaza de intimitate si de acces separat. In acelasi timp, etajul conacului gazduieste trei dormitoare spatioase, doua bai si un birou, toate incaperile avand mobilier care reproduce obiectele de mobilier vechi care se regaseau in casele boierilor de altadata.  

Material publicat in numarul de aprilie al Revistei Casa Mea.

Marian Hauta

Terra Holdings – Departament de Lux
Tel. 0722.516.115; 0742.073.944
E-mail: terra-holdings@yahoo.com
www.terralux.ro

 

Related posts

Despre cat de utila este o masina de tocat carne si cum o alegi pe cea mai buna

Adina Meyers

Ce mai e la moda în materie de mobila living?

Adina Meyers

Culorile din bucataria ta

Adina Meyers