De-a lungul timpului, designerul Corina Saftescu ne-a obisnuit cu lucrari spectaculoase, realizate in combinatii de stiluri dintre cele mai reusite. Aceasta vila din Timisoara are puternice influente coloniale, combinate cu elemente clasice, dar si moderne.

Desi are dimensiuni destul de mari, casa nu este nici pe departe masivă. Monotonia ce risca sa acapareze o astfel de suprafata e sparta de elementele arhitecturale ce decoreaza fatadele si de zonele vitrate de mari dimensiuni, care transforma locuinta intr-una luminoasa si plina de viata.

Desi nu este strident, asa cum se intampla de obicei, stilul colonial este emanat de aceasta casa prin toti porii, gratie spatiilor generoase, cu ferestre mari si inaltimi peste medie. Unei incaperi mici, luminate insuficient, nu i se potriveste un astfel de stil, care are nevoie de spatiu pentru a se desfasura si a se pune in valoare. Deoarece este un stil atat de spectaculos in multiplele sale forme, este recomandat sa fie ales in amenajarea livingurilor si dormitoarelor matrimoniale mari, cu baie si dressing proprii. 

In amenajarea casei de la Timisoara, stilul colonial se regaseste foarte putin in designul interior si mai mult in detaliile arhitecturale.

Designerul Corina Saftescu a ales sa „imblanzeasca” stilul colonial – care de multe ori tinde sa forteze limitele prin asocieri neobisnuite de colori si texturi – cu stilul clasic, cel despre care se spune ca „nu are moarte”.

„Ca sa pastrezi o casa amenajata in stil modern, in tendinte, trebuie sa o reamenajezi in fiecare an, sau macar o data la doi an, ceea ce reprezinta un efort foarte mare. O casa in stil clasic nu se va demoda niciodata, ba mai mult decat atat va deveni mai spectaculoasa odata cu trecerea timpului… la fel ca vinul”, spune designerul Corina Saftescu.

Primul element caracteristic al stilului clasic, care este bazat pe armonie, este prezenta unui punct de atractie al camerei, cu ajutorul caruia se obtine un echilibru al decorului. In acest caz s-a optat pentru un corp de mobilier din lemn masiv deasupra caruia s-a montat o oglinda cu rama aurie. Culoarea accesoriilor si zugravelilor sau a tapetului este inspirata din natura: tonuri de galben, verde, albastru, maro, teracota, griuri si rozuri, negru.

Decorul este intregit de coloane inspirate din epoca romana si greaca, de corpuri de iluminat mari si de tablouri.

Mobilierul stilului clasic – care se regaseste si in aceasta amenajare – este definit prin eleganta si opulenta, fiind cel mai adesea realizat din materiale naturale, masive. Mobilierul are linii complicate, curbe stilizate; nimic nu este simplu sau drept. Lemnul este incarcat de modele sculptate, flori si elemente vegetale stilizate.

Textilele folosite pentru tapiseria mobilierului sau pentru draperii si fete de perne sunt elegante, cu textura grea si pretioasa: catifea, matase naturala, tafta. Modelele sunt conservatoare: dungile si motive inspirate din natura (florale).

In functie de utilitatea fiecarui spatiu in parte, podelele din intreaga casa sunt realizate din elemente naturale (lemn, piatra sau marmura) si acoperite de covoare grele, de lana, asezate in centrul incaperii, oferind simetrie prin chenare sau modele care se repeta de jur imprejur.

Covoarele, tablourile, draperiile si tapiseriile sunt alese cu mare grija de designer, astfel incat sa formeze un decor unitar, armonios care sa imbie la relaxare.

Piesele de mobilier sunt realizate pe comanda sau sunt achizitionate din anticariate, dupa ce au fost trecute printr-un proces laborios de restaurare.

Asa cum se intampla in cazul oricarui interior clasic prin excelenta, candelabrele mari si pretioase si oblinzile nu pot lipsi, oferind eleganta si o picatura de sobrietate interioarelor care devin pretioase si unice in felul lor.

Text: Simona Popa

Articol preluat din Revista Casa Mea

Related posts

Ce trebuie să știți despre decorațiunile autocolante pentru pereți

Adina Meyers

Trei sfaturi utile pentru facturi mai mici. Cum transformi casa intr-o locuinta eficienta energetic

Adina Meyers

Moduri elegante de a oferi un plus de personalitate si caldura locuintei tale

Adina Meyers